Çavuşoğlu: Yönetim Araplarda olacak, varsa Kürtler de yer alacak

Çavuşoğlu: Yönetim Araplarda olacak, varsa Kürtler de yer alacak
Bakan Çavuşoğlu, 'Türkiye 5 gün içinde Dünyanın en büyük iki gücüyle mutabakat sağlamıştır' dedi.

Amerika Bİrleşik Devletleri (ABD) ve Rusya'yla Suriye'nin kuzeydoğusundaki harekatla ilgili yapılan mutabakatları değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Büyük bir oyunu bozduğumuz için tepki oldu" dedi.

Çavuşoğlu, "Türkiye 5 gün içinde Dünyanın en büyük iki gücüyle mutabakat sağlamıştır, bu mutabakat gerçekten bizim ulusal güvenliğimiz açısından çok önemlidir" diye konuştu.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) Kamışlı dahil Türkiye sınırından 30 kilometre güneye çıkarılacağını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin çabalarının, "Suriye'nin kuzeyinde terör devletinin önüne geçtiğini" söyledi.

Harekatın Suriye'nin geleceği için dönüm noktası olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Buralarda nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak" ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Şam yönetimiyle doğrudan bir temasın olmadığını, Suriye'nin Adana Mutabakatı'nı istese de uygulama kapasitesinin bulunmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili olarak da "Göçmenler kendini güvende hissediyorsa dönüyor. Göçmenlerin dönüşü için Rusya ile birlikte çalışacağız. Avrupa ülkeleri Suriyeliler bize gelmesin diyor. Önümüzdeki günlerde NATO Zirvesi'nde 3 AB ülkesiyle bir araya gelmeyi konuşuyoruz. Burada herkesin görevi var, Rejim dahil" dedi.

'IŞİD'LE MÜCADELE VERİRKEN İYİ'

Çavuşoğlu, Türkiye destekli cihatçılar ve IŞİD'li tutuklarla ilgili şunları söyledi:

uriye Milli Ordusu kendi topraklarına dönme mücadelesi veriyorlar. Çok sayıda da şehit var SMO'dan. O gün mecliste de söyledim. Bu insanlar IŞİD'e karşı mücadele etti mi? Etti. Şehit verdiler mi? Verdiler. IŞİD'e karşı mücadele ederken iyi QSD'ye karşı mücadele verirken birden cihatçı oluyorlar.

TUTUKLU IŞİD'LİLER

Bir boşluk olursa bundan en çok terör örgütleri faydalanır. IŞİD'in canlanması en çok Türkiye'ye yönelik bir tehdittir. Bu örgütün içinde çok sayıda yabancı teröristler var. IŞİD'li teröristlerin kendi ülkelerine geri dönem ihtimali var mı? Ne zaman oluyor? Bilinmez. IŞİD'in canlanmasını en çok biz istemeyiz. Hiçbir ülke IŞİD'li teröristlerle göğüs göğüse çarpışmamıştır. 4 bin civarında IŞİD'li teröristi etkisiz hale getirdik. Fırat'ın doğusunda ele geçirdiğimiz IŞİD'lilerle ilgili Türkiye vatandaşıysa zaten hemen getirip hapishaneye koyuyoruz, yargılama süreci başlıyor.

Suriye ya da Irak kökenliyse orada hapishaneler var orada tutuluyor. ABD'nin sürekli gündeme getirdiği ülkelerine geri göndermek gerekiyor. Bu ülkelerin de alıp kendi ülkelerinde yargılaması ve sorgulaması lazım. Sadece Avrupa değil her yerden var. 125'ten fazla ülkeden yabancı savaşçı gelmiş Suriye'ye. Japon terörist bile vardı. Her ülke kendi vatandaşını alsa meselenin büyük bölümü çözülür. Ama maalesef bugün bazı ülkeler almamak için vatandaşlıktan çıkarıyor. Diyelim ki almadılar o zaman biz burada tutarız. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar