Çavuşoğlu günler sonra sessizliğini bozdu: Böyle bir geri adım olmadı

Çavuşoğlu günler sonra sessizliğini bozdu: Böyle bir geri adım olmadı
'Arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim. Sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık. Bavullarını toplayanlar bile oldu. Daha sonra büyükelçiler geri adım attılar.'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilerek sınır dışı etmeleri girişiminden vazgeçmelerine ilişkin açıklama yaptı. Büyükelçilerin krize neden olan açıklamasını genç diplomatların başlattığını öne süren Bakan Çavuşoğlu, "Tabii büyükelçiler onay vermese olmaz, bu hadsiz açıklamayı yaptılar" dedi. 

Büyükelçiliklerin, açıklamanın krize yol açması sonucu çözüm konusunda arayışa girdiklerini ve kendilerinin de yol gösterdiklerini ifade eden Çavuşoğlu "O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdikleri için de bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledik" dedi, "Daha sonra önce ABD biliyorsunuz açıklama yaptı" diye ekledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi ilan edin’ talimatı sonrası gözlerin çevrildiği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, krizin yatışması sonrası günlerdir süren sessizliğini bozdu.

'HADLERİNİ BİLDİRİN' DEDİM'

CNN Türk yayınında gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Bakan Çavuşoğlu, büyükelçi krizine ilişkin "10 büyükelçinin açıklaması hangi açıdan bakarsan bak kabul edilemez bir açıklama. Her şey çok açık. Burada resmen ülkeye ve yargıya talimat verme anlayışıyla bir açıklama yaptılar. Hemen arkadaşlarıma talimat verdim, 'hadlerini bildirin' dedik.

Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini hatırlatarak hadlerini aştıklarını söylediler. Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat bana 'Bunları sınır dışı etmemiz gerekiyor' dedi. Biz de bu talimat doğrultusunda hemen çalışmalar başlatmıştık. Kabinede sunmak amacıyla. Biz hazırlıklarını yaptık. Her şeyden önce sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve ülkenin, milletin kabul edemeyeceği bir davranışta bulundular. Sayın Cumhurbaşkanımızın Eskişehir konuşmasından sonra bir panik havası başladı. Bize dışarıdan da soranlar oldu, başka ülkelerden de soranlar oldu 'Ne olacak' diye. Pazartesi kabinede sınır dışı çalışmalarını arz edecektik. Bizim hazırlıklarımızdan sonra bavullarını toplayanlar da olmuş" dedi.

"Bu açıklamayı yapanlar 'nasıl geri dönebiliriz, bunu nasıl düzeltebiliriz' diye düşünmeye başladı. Kimisi yardımcısını suçluyor. Bunun nasıl geliştiğini de öğrendik" iddiasında bulunan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'GENÇ DİPLOMATLAR BAŞLATTI'

"Genç diplomatların başlattığı, tabi büyükelçiler ona vermese olmaz, bu hadsiz açıklamayı yaptılar. O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdikleri için de bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledik. Daha sonra önce ABD biliyorsunuz açıklama yaptı. Ki zaten ABD, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan onay almadan böyle bir açıklama yapmaz."

'NET ŞEKİLDE GERİ ADIM ATTILAR, BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİM'

"Biz Kore'den döndükten sonra da bu gelişmeler oldu ve Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi büyükelçiler net bir şekilde geri adım attılar. Ve benim öğrencilik yıllarımdan beridir de hatırladığım kadarıyla böyle bir geri adım başka bir platformda da olmadı. Büyükelçiler hatasını anladı. Edindiğimiz bilgiye göre genç diplomatlar sunduktan sonra kendileri onay vermişler. Bazı ülkelerin büyükelçileri başkentlerine sorarak onay aldılar. Bize böyle bilgi geldi. ABD Büyükelçisinin Washington'dan onay aldığını biliyoruz."


(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar