Çavuşoğlu ve Çelik’ten ‘Afgan sığınmacı olmaz’ açıklaması

Çavuşoğlu ve Çelik’ten ‘Afgan sığınmacı olmaz’ açıklaması
Anketlerde AKP seçmeninin yüzde 39’unun Afgan sığınmacılara karşı olduğunun ortaya çıkması parti yönetimini telaşlandırdı.

Bugüne kadar pek çok tartışmalı konuda tabanını aynı görüş etrafında birleştirmeyi başaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belki de ilk kez bir konuda tabanını ikna edemiyor: Göçmenler.

Anketlerde tabanın büyük kısmının göçmenlere karşı olduğunun ortaya çıkması, parti yönetimini telaşlandırdı. Peş peşe açıklamalar gelmeye başladı.

Bugün ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, "Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre de olsa kalması mümkün değil" diye açıklama yaptı. Kısa süre sonra ise AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bundan sonra Türkiye'nin bir tek mülteci daha alacak durumu yoktur. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye'ye çalışma ziyareti düzenleyen Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Suriyeli ve Afgan sığınmacılara ilişkin olarak Avrupa Birliği ile 2016'da yapılan göç mutabakatına işaret ederek, "2016'da olduğu gibi, bizim oturup konuşup müzakere ederek bir mutabakata bağlamamız lazım. 'Ben istediğim gibi karar alırım, biraz para vereyim Türkiye mültecileri tutsun' anlayışı işlemez" dedi. Çavuşoğlu, Afganistan'dan yapılan tahliyelerle ilgili olarak da "Herhangi bir ülkenin tahliye edeceği Afganların ülkemizde belli bir süre de olsa kalması mümkün değil" açıklamasını yaptı.

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun, Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmasından kısa süre sonra ise Ömer Çelik bir açıklama yaptı.

Çelik'in sığınmacılarla ilgili açıklaması şöyle:

"Bundan sonra Türkiye'nin bir tek mülteci daha alacak durumu yoktur. Türkiye kimsenin üzerine sorumluluk yükleyeceği ülke değil. Özellikle Afganistan üzerinden oluşacak mülteci akınına karşı bu uyarıları yapıyoruz. Herkes Afgan göçünü önlemek için elini taşın altına koymalı."

ANKETTEN NE ÇIKMIŞTI?

Metropoll Araştırma şirketi, "AKP hükümeti Afgan sığınmacılara sınır kapılarını açar ise bu sizin AKP’ye bakışınızı nasıl etkiler?" sorusunu yöneltti. AKP hükümeti Afgan sığınmacılara sınır kapılarını açarsa seçmenin yüzde 54’ü, AKP’ye olan bakışının olumsuz etkileneceğini ifade etti. Bu oran AKP seçmeninde yüzde 39, MHP tabanında ise yüzde 38 olarak ölçüldü.

 

 

 

 

Öne Çıkanlar