Çavuşoğlu: Yunanistan kara sularını 12 mile çıkaramaz, bu savaş nedenidir

Çavuşoğlu: Yunanistan kara sularını 12 mile çıkaramaz, bu savaş nedenidir
Dışişleri Bakanı, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma isteği üzerine 'Ege'de 12 mile çıkaramazlar, Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma girişiminin savaş nedeni olduğunu söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile yaşanan krize ilişkin katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın kara sularını 12 mile çıkarma girişimine ilişkin konuşan Çavuşoğlu şunları belirtti: "Doğu Akdeniz'deki gerilimi Türkiye'nin üstüne yıkmak isteyenler var. Avrupa Birliği'nin yaptırım tehditleri karşısında birçok Avrupa ülkesi ile görüştük. Bizim haklılığımızı kabul ediyorlar. Yunanistan kendi hakları olan yerde istediği gibi çalışır. Bizim bir alakamız yok. Ancak Ege'de sınırlarını 12 mile çıkartamazlar. Bu bir savaş nedenidir. Yunanistan'ın karasuları sınırını 6 milden 12 mile çıkarmasına müsade etmeyiz. Bunu da çok açık bir şekilde söylüyorum. Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir. Yunanistan geçmişten günümüze anlaşmaları ihlal etmiştir. Şartlar değişti diye bir bahane olamaz. O zaman şartlar değişti diye bir adım atarsam AB'ye gidip Türkiye bize güç gösterisi yaptı diyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim Kıbrıs'taki garantörlüğümüzü değiştirmez. Bunların yaptıkları bizi rahatsız etmeye yönelik adımlardır. Biz de böyle eylemlere taviz vermedik, vermeyiz. Doğu Akdeniz'de nasıl gereken adımları attıysak, bize karşı hamleler olduğu sürece gereken adımları tekrardan atmaya hazır olduğumuz bilinmeli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yöndedir."

FUAT OKTAY: SAVAİ NEDENİDİR

Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da 12 milin savaş nedeni olacağını belirterek şunları söyledi:

"Hadi çıkarın nasıl çıkarıyorsunuz? 12 mile çıkardığınızda Meclisimizin çıkardığı bir yetki var, savaş sebebidir. Bugün de arkasında durduğumuz ve hâlâ geçerli olduğu bir yapıdır. 12 mile çıkması ne demek? Açık denizler var, yani karasularının dışında kalan, şu anda 6 mil karasuları Yunanistan için. Türkiye tarafında 3 mil ama genelde deniz hukukuna baktığınız zaman dikey ortay diye bir şey vardır. Bunun doğusunda kalan batısında kalan adalar şeklinde. Öyle bir yapı var ki ‘Hayır bu bana yetmez.’ Ne olacak peki sana yetmeyecek? ‘Bunu şuradan bir yerden çizmemiz lazım.’ Lozan’da da bunu çizmişler zaten, 3 mil. ’12 mile çıkaracağım.’ Çıkardığın zaman ne olacak? Ege’den aşağıya senin gemilerin, turistsen teknelerin, balıkçıysan balıkçı teknelerin, ticaret yapıyorsan buradan Karadeniz’den geçen, Marmara’dan geçen gemilerin açık denizlere inemeyecek demek. Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Cumhurbaşkanımız da bunu söylüyor zaten. Elimizden kaza çıkmaz. ‘Kazara falan’ diyorlar ya gerekeni yaparız."

    

12 DENİZ MİLİ NE ANLAMA GELİYOR?

1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzalamayan Türkiye, 1995'te TBMM'de alınan kararla Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarmasını 'casus belli' yani savaş nedeni olarak kabul edeceğini açıklamıştı.

Yunanistan Parlamentosu da 1 Haziran 1995 tarihinde kendi stratejisine uygun olan bir zamanda, Ege'de kara sularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etmişti.

Türkiye, Yunanistan'la deniz sınırının, dolayısıyla iki ülkeye ait kıta sahanlığının sınırlarının henüz bir anlaşmayla belirlenmediğini vurguluyor. Ankara ayrıca Yunanistan'ın Doğu Ege Adaları'nı, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması hükümlerine aykırı şekilde silahsızlandırdığını söylüyor.

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde karasularını 12 deniz miline çıkarması Ege Denizi'nin yüzde 40'ını oluşturan Yunanistan karasuları büyüklüğünü yüzde 70'e yükseltecek, açık deniz alanının büyüklüğünü yüzde 51'den yüzde 19'a düşürecek ve Türkiye'ye Ege Denizi'nin yüzde 10'undan daha az bir alan kalmış olacak. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar