Çavuşoğlu: BAE bize açık açık saldırmaya çalışıyor

Çavuşoğlu: BAE bize açık açık saldırmaya çalışıyor
'Libya’yı da karıştıran bunlar, Yemen’i de mahveden bunlar. Bizim gönderdiğimiz yardımları da engelliyorlar.'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Abu Dabi, Yemen'i de bölmeye çalışıyor. Bize açık açık saldırmaya çalışıyorlar ara ara ama en son hadlerini aşmamaları konusunda uyardık" dedi.

Bir televizyon kanalında gündem başlıklarını değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib bölgesindeki çatışmalarla ilgili Rusya ile 5 Mart’ta varılan ateşkes anlaşmasından bu yana kadarki süreç için, "İdlib’de bizi üzen gelişmeler oldu ancak kararlığımızı, rejime pabuç bırakmayacağımızı gösterdik, rejimin destekçilerine gerekli mesajı da vermiş olduk" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Çavuşoğlu, "İdlib çok önemli ama kalıcı bir ateşkes ve siyasi süreci işletmek gerekiyor" dedi. Çavuşoğlu, "Rejim siyasi çözüme inanmadığı, askeri çözümle tamamen kontrolü ele geçireceğine inandığı için sorunlar var. Bu şekilde çözüm gelmez, hâlâ kırılganlık var ama eskisine göre sahadaki durum çok iyi" değerlendirmesini yaptı.

'HAFTER'E ÇOK SAYIDA ÜLKE DESTEK VERİYOR'

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin desteklediği General Halife Hafter’in liderliğindeki silahlı güçler arasında çatışmalarda üstünlüğün kimde olduğu yönünde soruya cevap veren Çavuşoğlu, Hafter’e çok sayıda ülkenin destek verdiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, iki gün önce Fransa, Mısır, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiğine işaret ederek, buradan çıkan tüm açıklamaların Türkiye aleyhine olduğunu söyledi.

Fransa’nın Hafter’e verdiği desteğin de açık olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Burada özellikle BAE, Mısır ve Fransa, Hafter’e en güçlü desteği veren ülkeler. Rusya’nın orada Wagner adlı bir şirketi var. Halen Libya’dalar. Her ülke çıkarının peşinde, Abu Dabi yönetimiyle bazı ülkeler, tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmak için çalışıyorlar. Abu Dabi, Yemen’i de bölmeye çalışıyor. Dolayısıyla bu bölgede kim kaos yaratıyor derseniz, hiç şüphesiz Abu Dabi’yi söyleriz. Bize açık açık saldırmaya çalışıyorlar ara ara ama en son hadlerini aşmamaları konusunda uyardık. Libya’yı da karıştıran bunlar, Yemen’i de mahveden bunlar. Bizim gönderdiğimiz yardımları da engelliyorlar."

‘DENGE ULUSAL MUTABAKAT'TAN YANA’

Sahadaki dengenin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin tarafında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Biz en iyi ve tek çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz. Askeri çözümle bir yere varılamaz. Eğer biz dengeyi sağlamasaydık savaş, Trablus’un içerisine girerdi ve en az 10 yıl daha sürebilirdi. Bu bir kan davasına döner, milyonlarca insan ölürdü ve artık bir daha barış da gelmezdi. Biz haklı ve meşrudan yanayız" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar