Çay üreticileri tepkili: ÇAYKUR kime çalışıyor?

Çay üreticileri tepkili: ÇAYKUR kime çalışıyor?
Yaş çay alımlarında hala kota ve kontenjan uygulayan ÇAYKUR 2020 yılı yaş çay kampanyasını 2 gün sonra kapatacağını açıkladı. Çay üreticileri tepki gösterdi.

Gençağa KARAFAZLI


2020 yılı yaş çay alım politikalarındaki belirsizlik nedeniyle 1. sürgün Mayıs çay kampanyasından beri çayda kota ve kontenjan uygulayan bu nedenle on binlerce Çay üreticisini özel sektör çay fabrikalarına mahkum eden ÇAYKUR, 2020 yılı 3. sürgün yaş çay kampanyasının sonuna gelindiğini ve kampanyayı 2 sonra kapatacağını açıklaması binlerce üreticinin mağdur olmasına neden oldu. 

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün aldığı bu karara Çay üreticileri, binlerce çay Üreticisinin yüksek kesimlerde çay biçmeye devam ettiğini tonlarca çayın hala Dalında olduğunu belirterek ÇAYKUR’un 3.sürgün çay kampanyasını kapatması özel Sektöre hizmettir diye tepki gösterdi. 

'ÇAYIMIZ DALINDA KALACAK'

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği sözcüsü ve çay üreticisi Ceyhun Kalender şunları söyledi:

"ÇAYKUR'un kontenjanla çay almaya devam etmesi ve kampanyayı 13.10.2020 Salı günü kapatacak olması sebebiyle zaten üçüncü sürgünün verimsiz Olduğu yüksek köylerde çay dalında kalacak.  

'SÜRE 10 GÜN UZATILMALIDIR'

Yüksek köylerde üçüncü sürgün geç kalıyor. Yüksek kesimlerde çayı geç olgunlaşan üreticileri için en azından kampanyanın 10 gün daha uzatılması lazım. Üreticilerin sesine ÇAYKUR yöneticileri kulak vermelidir. Öyle görünüyor ki bu mağduriyet karşısında ÇAYKUR bütün bu söylenenlere kulaklarını tıkamış ve bildiğini yapmakta kararlı. 

'ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRÜ KORUYOR'

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nün bu kararı, özel sektörü koruyup kollamak üreticiyi özele mahkum etmektir. Evet, özel sektör de çay alsın, fabrikaların bacası tütsün, ancak fırsatçılık yapmasın. Özel sektör, sezon ortasında yaş çaya kilo başına 3 TL'ye kadar fiyat verirken kampanyanın kapanmasıyla bu rakamı 2,5 TL'ye kadar düşürmüş açıkça fırsatçılık yapmıştır. 

'KAMPANYAYI KAPATMAK ÖZELE MAHKUM OL DEMEKTİR'

ÇAYKUR kota, kontenjan uygulamasının yanında 3.sürgün yaş çay kampanyası erken kapatması ile çay müstahsili özel sektöre mahkûm etmiştir. Sonuçta olan çay üreticisine oluyor. Üreticinin ton başına yaklaşık 500 TL'si cebinden alınıyor. Artık bu duruma bir çözüm bulma zamanı gelmedi mi? Kampanya neden vatandaşın çayını bitirmesine kadar açık tutulmuyor?  

Eğer özel sektör desteklenmek isteniyorsa, özel sektöre Çay-Kur'un şartlarında çay alma zorunluluğu getirilir ve sorun çözülmüş olur. Bu durumda İsteyen de istediği yere çayını satar. Böylece ne vatandaş ne özel sektör ne de ÇAYKUR zor durumda kalır."  

'ÇAYKUR KİME ÇALIŞIYOR?'

Bir başka çay üreticisi Avni Ertaş ise; "Kota ve kontenjan niçin var? Diye sorsan, 'Sorun yok, acele etmeyin çayın tümünü alacağız' açıklamaları eksik olmaz. Bugün ÇAYKUR tüm alım yerlerini kapatıyor neden? 

Biz bugün yaş çay toplama işini bitiriyoruz, fakat etrafta ve yüksek yerlerde toplanacak tonlarca çay var. ÇAYKUR kime çalışıyor?" dedi.

Birçok çay üreticisi sosyal medya hesaplarından ÇAYKUR yöneticilerinin bu kararına çeşitli tepkilerini dile getirdiler. O tepkilerin bazıları şöyle;

 

Ali Gümüş: "Yıllar önce özel sektörde Karçay diye bir şirket vardı. Dört ton çay aldı bizden gitti. Dönüp Allah razı olsun demedi. Merak etim Cumalara gidiyor mu bu fabrikanın sahibi acaba?"

Şener Ertaş: "ÇAYKUR diye bir kurum hala var mı acaba?   

Varlık Fonunda hangi borç karşılığında ÇAYKUR hangi Arap ülkesine peşkeş çekildi belli değil, iktidar değişince öğreneceğiz bunların hepsini." 

Zeki Balcı: "Sahipsiz memleketin sahipsiz kurumu ÇAYKUR kime sorsan bilgi bile alamıyorsun Başka ne diyeyim."

Sevişan Ergüven: "Çay kur niye kapatıyor? Üretici elinde kalan çayını Özele satsınlar diye. Bu haksızlıklar karşısında susuyoruz artık susmamak lazım." 

Ethem Ertaş: "Rize milletvekillerinden biri geçen kampanya döneminde TBMM verilen bir önergeyi hatırlayın  "çay çiftçisinin hiçbir sorunu yok olsaydı 3 dönemdir Rize’den vekil seçilmezdik" dedi Meclis’te. Bence çok haklılar."

İlknur Ertaş: "Her çay zamanı ÇAYKUR’un kafasına göre çalışmasından bıktık. Sanki bütün çaylar aynı anda geliyor mecbur bekliyorsun kotan varken kapatıyorsun kıyamet mi koptu 1 hafta daha açık olsa. 

İşçi emeğinin Fiyatları, pahalılık almış başını gidiyor bunların hepsi bizim suçumuz sessiz kaldıkça başımıza vuran çok olur."

Öne Çıkanlar