Çay üreticilerinden Çaykur'a tepki: Kimsenin gücü ekmeğimizle oynamaya yetmez yetmeyecektir de

Çay üreticilerinden Çaykur'a tepki: Kimsenin gücü ekmeğimizle oynamaya yetmez yetmeyecektir de
Çaykur'un 2020 yılı yaş çay kampanyası ikinci sürgün alımlarında kota ve kontenjan uygulamasına çay üreticileri, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tepki gösterdi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), 2020 yılı yaş çay kampanyası ikinci sürgün alımlarında kota ve kontenjan uygulamasına yönelik çay üreticileri, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinden tepki gecikmedi.

Çaykur, yaş çay üreticisine önceki gün mesaj göndererek 7 Temmuz Salı gününden itibaren yaş çay alımına başlayacağını ve ikinci sürgün çay kampanyasında dönüm başına 450 kilo kota ile 50 kilo kontenjan uygulayacağını duyurmuştu.

ÜRETİCİYİ ÜRKÜTMENİN ANLAMI NE?

Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hasan Uzun, Mayıs'ta dönüm başına 600 kilo kota uygulayan Çaykur, ikinci sürgünde neden bunu 450 kiloya kadar düşürdü? İlk günden neden kontenjan uyguladı? Çaykur bugün sezonu açıyor en fazla alacağı çay 300 ton. Günlük 9 bin ton üretim kapasitesi olan Çaykur'a 300 ton çay ne yapar? İkinci sürgünün açılışında vatandaşı, üreticiyi ürkütmenin anlamı ne? Kuru çaya zam yapılmamasına rağmen ne yapmaya çalışıyorlar merak ediyorum" ifadeleri kullandı.

'ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRÜN KAR ETMESİNİ İSTİYOR'

Çaykur'un bu uygulaması çay üreticisini yeniden özel sektöre mahkum etmektir diyen, Sol Parti Rize İl Başkanı Devrim Şahinbaş, 'İlk sürgün çay hasadı öncesinde tarihin en yüksek kotası diye 600 kilo/dekar kotayı duyurarak müjde veren Çaykur, üreticiden birinci sürgünde 245 bin ton yaş çay satın aldı. Geçen yıl kotanın 500 kilo/dekar olmasına rağmen 288 bin ton yaş çay alınmıştı. Çaykur, kontenjan uygulamasıyla üreticinin çayını almamış üreticiyi düşük fiyatlara özel sektöre çay satmak zorunda bırakmıştır. Tüm bunlara rağmen ikinci sürgünde kotayı 450 kilo/dekara düşüren Çaykur, özel sektörün daha fazla kar etmesini amaçlarken, üreticiyi çayını yok pahasına özel sektöre satmaya mahkum etmektedir. Çaykur, üreticilerindir! Üreticisinin çıkarlarını, özel sektörün çıkarının önüne koymak zorundadır. Çaykur Genel Müdürlüğünü üreticiyi mağdur edecek bu karardan geri dönmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullandı.

'ÜRETİCİ BU DUTUMU ANLAMALI'

Çay üreticileri temsilcisi Recep Memişoğlu ise, "Çaykur rakamlarla aslında üreticiyi aldatıyor. Geçen yıl aynı dönem dönüme 500 kilo çay alarak, toplam 288 bin ton çay alırken, bu yıl dönüme 600 kilodan almasına rağmen 255 bin ton alarak bu şekilde kota artırımının anlamı nedir. İlk günden kota ve kontenjan uygulaması ise kabul edilebilir bir durum değildir. Üretici bu durumu anlamalı ve görmelidir" dedi.

'KİMSENİN GÜCÜ EKMEĞİMİZLE OYNAMAYA YETMEZ, YETMEYECEKTİR DE'

Henüz ikinci sürgün yaş çayına başlanmadan 50 kilo kontenjan uygulanması ne kadar doğru olduğunu sorgulayan Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKASDER) Genel başkanı Hasan Kansızoğlu, "Peki, bunlar uygulanmaya koyulan kararları neye göre alıyor. Birinci sürgün çayından vatandaşların kontenjan uygulanmasından dolayı limitleri hep eksik kaldı buna sebep alanların vicdanları rahat mı? Bu kararları alırken neyin hayalini yaşayıp uygulama yapılıyor. Biz kişisel olarak kimseyi eleştirme derdinde değiliz. Ancak mesele ekmek olunca, kimsenin gücü ekmeğimizle oynamaya yetmez yetmeyecektir de. Biz tamam demeden bizi teslim alamazlar" tepkisi gösterdi.

'ÇAYKUR SENDE Mİ SATTIN BİZİ ÖZELE?'

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi de tepkisini, "Çay toplamasını, çay taşımasını, çay satmasını, çay yüklemesini, çay imalatını, çay parası beklemesini bilen var mı? Devlete sırtını yaslayanlar bilmez biz biliriz. Yazık ikinci sürgünde çaya kota 450 kilo, geçen sene 500 kilo idi ne oldu, Çaykur sende mi bizi sattın özele? Bir tutunacak dalımızdın senide mi teslim aldılar? Biz tamam demeden bizi teslim alamazlar"sözleriyle dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar