ÇAYKUR'da işçilerden 'taşeron' tepkisi: Bu ayrımcılıktır, adaletsizliktir

ÇAYKUR'da işçilerden 'taşeron' tepkisi: Bu ayrımcılıktır, adaletsizliktir
ÇAYKUR 180 gün çalışan işçilerin iş akitlerini askıya alırken devam eden işleri için taşeron işçi alıp çalıştırması işçilerin tepkisine neden oldu.

Gençağa KARAFAZLI 


ARTI GERÇEK - ÇAYKUR’da devam eden işler için ÇAYKUR işçisi yerine Çaytaş adlı şirket üzerinden işçi alınıp çalıştırılmasına iş akitleri askıya alınan işçiler isyan etti. 
 
Bir başka ÇAYKUR çalışanı ise kazanılmış hakkın yok sayılmasına tepki gösterirken, AKP ve Öz Gıda İş Sendikası üyesi mevsimlik bir işçinin sürekli çalıştırıldığı ortaya çıktı.  

İŞÇİLER VE GIDA İŞ TEPKİ GÖSTERDİ 

İşçiler 180 günü doldurduğu için işten çıkarılıp, işçilerin iş akitleri askıya alınırken,  ÇAYKUR'un devam eden işleri için,  taşeron işçi çalıştırılmasına yönelik işçiler; "Bu nasıl adalet" diye tepki gösterirken, DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası Rize bölge başkanı Ramazan Sarıoğlu da; "Bu haksızlıktır bunun hesabı bir gün sorulur" diye tepki gösterdi. 
 
ÇAYKUR, Rize’nin  İyidere ilçesinde bulunan 100. Yıl çay paketleme fabrikasında ortağı olduğu Çaytaş adlı şirket üzerinden 12 taş ören işçi alıp çalıştırdığı iddiası üzerine işçiler ÇAYKUR’un bu uygulamasının ayrımcılık olduğunu belirterek uygulamaya tepki gösterdiler.

İŞÇİLERİN İŞ AKİTLERİ 180 GÜN SONUNDA ASKIYA ALINIYOR 

Geçen yıl uygulamaya konan mevsimlik işçiler için 180 gün çalışma şartından sonra ÇAYKUR, belirtilen süreyi dolduran işçilerin iş akitlerini askıya alıyor.

ÇAYKUR, 19 Mayıs 2020 tarihinde açtığı yaş çay sezonunu 5 ay sonra, 19 Ekim’de kapattığını açıklamış ve kurumda çalışan 180 günü dolduran mevsimlik yaklaşık 9 bin işçinin iş akitlerini askıya almıştı. 

ÇAYKUR'DA AYRIMCILIK 

İş akitleri askıya alınan ÇAYKUR işçilerinin yerine taşeron işçi çalıştırılmasına yönelik işçiler kurunun bu ayrımcı uygulamasına sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

İşçiler; "ÇAYKUR devam eden işleri için işçiye ihtiyacı varsa öncelikle kendi işçisinin çalışmasını sağlaması lazım. Bizim çalışma süremiz dolduğunda iş akitlerimiz askıya alıyor. Diğer yandan bizim yerimize taşeron işçi alarak çalıştırıyor. Bu tam anlamıyla bir ayrımcılıktır emek sömürüsüdür. 

2020 yılı yaş çay alım kampanyasında pandemi süresince büyük zorluklara karşı çalıştık. ÇAYKUR bu süreçte yeterli sağlık önlemleri almaması sonucu birçok işçinin, koronavirüsüne yakalanmasına sebep olmuş buna rağmen işçiler fedakârca çalışmalarına devam etmiştir. İşçilerin emeği yok sayılmıştır." açıklaması yaptı.

GIDA İŞ TEPKİ GÖSTERDİ

ÇAYKUR’un çalışan işçilerin emeğini yok saydığını bu uygulamanın tam manasıyla ayrımcılık olduğunu kaydeden Gıda İş Sendikası Rize bölge başkanı Ramazan Sarıoğlu; "ÇAYKUR bu uygulamayla işçilerin alın terini yok saymıştır. Andemi sürecinde işçiler büyük fedakârlıklar yaptı. İşçiler bu süreçte sağlıklarını tehlikeye atarak çalışmış alın teri akıtmışlardır. 

Yasa gereği 180 gün çalıştırılan işçilerin iş akitlerini askıya aldıktan sonra kurum olarak varsa yapacağın işler yine sana emek veren işçileri alır çalıştırsın. Dışarıdan taşeron işçi çalıştırmak emek sömürüsüdür ayrımcılıktır adaletsizliktir. Bütün bu yaşananlar doğru ise bunun hesabı bürgün sorulur" diyerek tepki gösterdi. 

AKP VE ÖZ GIDA ÜYESİ İŞÇİYE SÜREKLİ İŞ  

Öte yandan Öz Gıda İş ve AKP üyesi olan ve ÇAYKUR’a ait Rize merkezde ki Ziraat çay bahçesinde çalışan, iş hakkı askıya alınan, D.K adlı kadın işçinin de Çaytaş adlı şirket üzerinden yıllarca çalıştırıldığı ortaya çıktı.

'HAKKIM OLAN SSK GÜNLERİM YOK SAYILDI'

Kader Girit Salih adlı mevsimlik ÇAYKUR işçisi ise, ÇAYKUR’un SSK günlerini yok saydığını iddia ederek; "Covid19 karantina döneminde (17 Eylül-2 Ekim) idareye sözlü ifade ettiğim halde dinlemediler. 17-18 ve 19 Eylül Fabrikada çalıştım bu durum kart hareketlerimden de bellidir.

20 Eylül de idari izin, 21 Eylül 1 Ekim arası ise, rapor, 2 Ekimde de idari izin yaptırarak benim hak ettiğim SSK günlerimi elimden aldılar.  

Şimdi soruyorum ÇAYKUR Devlet kuruluşu mudur yoksa şahıs şirketimidir, çözemedim kurum kimindir?" dedi.

Öne Çıkanlar