'ÇED onayı bilimin ve halkın iradesinin çiğnenmesidir'

'ÇED onayı bilimin ve halkın iradesinin çiğnenmesidir'
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun onaylanmasına 'halkın iradesinin çiğnenmesi' sözleriyle tepki gösterdi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun onaylanmasının ardından Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, yaptıkları basın açıklamasıyla kararı protesto etti.

"ÇED onayı bilimin ve halkın iradesinin çiğnenmesidir" başlığıyla hazırlanan basın açıklamasını Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyon Üyesi Julia Aylin Kolcu yaptı.

‘HALKIN İRADESİ ÇİĞNENDİ’

Kanal İstanbul’un "sözde ÇED Raporu"nu bugün itibarıyla onaylandığını hatırlatan Kolcu, "Koordinasyon olarak binlerce vatandaşımızın itiraz dilekçesi verdiği, bilim insanlarının, çevre ve ekoloji örgütlerinin, odaların, dernek ve kurumların şiddetle itiraz ettiği bu raporun oldu bittiye getirilerek onaylanmasının hukukun ve halkın iradesinin çiğnenmesi olarak görüyor ve  itiraz ediyoruz" dedi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Kolcu, ÇED Raporu'nun bilimsel gerçeklerin dikkate alınmadığı, projenin yarattığı büyük tahribatı saklamayı hedefleyen inşaat tröstlerinin çıkarlarına hizmet eden bir rapor olduğunu ifade etti. Kolcu, "İstanbullular olarak bir kez daha buradan açıkça ilan ediyoruz. Suları, denizleri, ormanları, hayvanları, yaşam alanlarımızı savunacağız. İstanbul'un havasını zehirleyecek, denizini oksijensiz bırakacak, depremin etkisini kat kat arttıracak, bir avuç zengini daha da zengin yapacak, halkı fakirleşmeye mahkum edecek, köyleri yok edecek, birden fazla ilçede halkı yerinden edecek Kanal İstanbul projesini durdurmak, bütün hukuksal haklarımızı kullanmak için bütün yurttaşlarımızı bir araya gelmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

YARINKİ EYLEM İÇİN ÇAĞRI

Ardından söz alan bir diğer koordinasyon üyesi Koray Türkay da, projenin iptal edilmesi için alanlarda olacaklarını söyleyerek, "Yarın saat 15.00'da Sarıgazi'de insan zinciri eylemi yapacağız" diyerek katılım çağrısında bulundu. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar