Cezaevi idaresinden ‘size not mu getirdiler’ araması

Cezaevi idaresinden ‘size not mu getirdiler’ araması
Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun ziyaretinden sonra cezaevi idaresinin kadınların kaldığı koğuşları basarak ‘size not mu getirdiler’ aramaları yaptığı öğrenildi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu İnceleme Alt Komisyonu toplantısında Sincan Cezaevi raporu görüşüldü. Ocak ayında komisyon üyelerinin yaptığı ziyaret üzerine değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, ziyaret sonrası Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Grup Başkanvekili ve Milletvekili İdris Baluken’in kaldığı odanın görevlilerce "arama" adı altında dağıtıldığını kaydetti. Koşullara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere gittikleri koğuşların daha sonra cezaevi idaresince arandığını ve "Size not mu getirdiler?" şeklinde ifadeler kullanıldığını aktaran Milletvekili Günay’ın sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

‘İDRİS BEY’İN ODASI TALAN EDİLDİ’

"Biz İdris Bey’in bulunduğu odayı ziyaret ettik. Orada da ısınma açısından sorun vardı. Sonrasında İdris Bey’in avukatı üzerinden bize bir bilgi geldi. Burada bürokratlara sormak istiyorum: Cezaevi idaresi bu Komisyonun iradesinden üstün mü? Biz bir cezaevi odasına gittik, bir odada tespit yaptık ve bizim hemen akabinimizde cezaevi idaresi odaya girip odayı dağıtır şekilde bir arama gerçekleştiriyor, yani araya saat bile girmeden İdris Bey’in odası talan ediliyor. Hani bir yere gidersiniz, ortalığı dağıtırsınız da ne bulursanız ortalığa atarsınız arama adı altında. Bunun bir izahatı olması lazım."

‘SİZE NOT MU GETİRDİLER’ ARAMASI

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre benzer bir durumun kadın cezaevi ziyaretinde de yaşandığını anlatan Günay, "Özellikle politik mahpusların kaldığı odalarda bu aramalar gerçekleştiriliyor. Bunun sebebi ne? Hatta politik kadın mahpusların kaldığı yerde ‘Size not mu getirdiler?’ gibi bizi töhmet altında bırakan, aslında buranın seçilmiş iradesini töhmet altında bırakan yorumlar yapılıyor. Yetkililerin bu konuda açıklama yapmasını bekliyorum" dedi.

‘BUNDAN SONRA CEZAEVLERİNE NASIL GİDECEĞİZ?’

Seçilmiş milletvekilleri olarak Meclis Cezaevi Komisyonunda görev yaptıklarını belirten Günay şöyle devam etti:

"Bu Komisyon cezaevine girip inceleme yapar. Bizim girdiğimiz her cezaevinde bizden sonra cezaevi idareleri gidip arama yapıp o insanların huzurunu kaçıracaksa biz niye gidiyoruz o cezaevlerine? Bunun izahatını istiyorum. Böyle olacaksa bu aslında bu Komisyonun varlığını da tartışılır noktaya getirecek. Biz bundan sonra nasıl gideceğiz? ‘Her gittiğimiz, inceleme yaptığımız cezaevinde bizden sonra ne olacak?’ diye bir kaygı oluşacak. Ya da insanlar şikâyetlerini bize yazarken ‘Ondan sonra bu idare bana ne yapar?’ı mı düşünecek? Yani bunun kaygısını mı yaşayacak? Böyle kaygılı bir ortam yazacaksak, kaygılı bir ruh hâli yaratacaksak mahpuslarda hak arama mücadelesi nasıl verilecek? Yani sonuçta her insan, bulunduğu yer ve vasfı ne olursa olsun insani koşullarda hak arama özgürlüğüne sahiptir. Dolayısıyla cezaevi idareleri bunu engelleyemez."

‘FÜTURSUZLUK’

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş da HDP eski Grup Başkanvekili İdris Baluken’in odasında Komisyon’un ziyaretinden sonra yapılan aramayı "fütursuzluk" olarak nitelendirdi. Beştaş, "İdris Baluken’in cezaevinde olmasının zaten bir izahı yok, zaten bir açıklaması yok, tümüyle siyasi bir kararla içeride tutuluyor, bir öç alma mantığıyla tutuluyor. İdris Baluken deyince açıkçası arkadaşı olarak, milletvekili olarak, birlikte çalıştığımız bir insan olarak da ayrıca canımız yanıyor ama bu da yetmiyormuş gibi yani onun bulunduğu odaya gidip, ‘Efendim, İnsan Hakları Komisyonu geldi, hadi dağıtıyoruz her tarafı’ diyecek kadar bir fütursuzluk varsa bizim buna yoğunlaşmamız vardır" dedi.

Öne Çıkanlar