Cezaevi müdüründen tutuklulara: Türk’ün gücünü göreceksiniz

Cezaevi müdüründen tutuklulara: Türk’ün gücünü göreceksiniz
Düzce T Tipi Cezaevi’nde tutukluların ters kelepçelendikleri, yerlerde sürüklendikleri, süngerli odaya konuldukları ve Filistin askısına alındıkları iddia edildi.

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 32 tutukluya "ayakta sayım" vermedikleri gerekçesiyle işkenceye yapıldığı iddia edildi. Tutuklular, işkence iddiasını dün ailelerini telefonla arayarak aktardı. Filistin askısı dahil çok farklı tarzda işkencelere maruz kaldıklarını söyleyen hasta tutuklu Selami Keleş, Mehmet Erbey, Sinan Gür, Vedat Turgut, Vedat Gültekin, Halil Kaplan ve Şeyhmus Bilgiç'in aileleri konuyu İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana ve Mersin şubeleri ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği'ne (TUAY-DER) ileterek hukuki yardım talebinde bulundu. 

'4 GÜNDÜR İŞKENCE GÖRÜYORUZ'

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Vedat Gültekin'in annesi Azize Gültekin, oğlunun 25 Eylül günü kendilerini araması gerekirken 28 Eylül'de aradığını ve sesinin çok kötü geldiğini dile getirdi. Anne Gültekin, çocuğunun telefonda zor konuştuğunu belirterek, şunları aktardı: "Oğlum bana, 'Koğuşta kaldığımız arkadaşlarla birlikte işkenceye maruz kalıyoruz. Filistin askısını uygulayarak işkence yapıyorlar. Bizleri yerde sürükleyerek, süngerli odaya atıyorlar. Bu işkence 4 gündür sürüyor. Bir koğuşta 10, diğer koğuşta ise 22 arkadaşımız var. Hepimiz işkence görüyoruz. Bizi, 'Bunun devamı gelecek' diyerek tehdit ettiler."

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

İşkenceye tepki gösteren anne Gültekin, "Neden oğluma işkence uyguluyorlar? İşkence insanlık dışıdır. Hele Filistin askısı suç olmasına rağmen neden uygulanıyor? Zaten oğlum onlara göre cezasını yatıyor. Çocuklarımıza yapılan işkencenin durması için ne gerekiyorsa yapacağız" diyerek, konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 

'TÜRK'ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZ'

İşkenceye uğradığını söyleyen Düzce Cezaevi'ndeki tutuklulardan Mehmet Erbey de ailesi aracılığıyla yaşadıklarını anlattı. Tek koğuşa alınıp elleri ve ayaklarının ters kelepçelendiğini belirten Erbey, şunları söyledi: "Öldüresiye işkence yaptılar. Bu işkence, yeni gelen ve adı Kazım olan müdür tarafından yapıldı. İşkence esnasında müdür bize, 'Türk’ün gücünü göreceksiniz. Ecdadınız hesap verecek. Bedel ödeyeceksiniz. Hepinizin kanını dökeceğiz' diyerek ağır hakaretlerde ve tehditlerde bulundu. Morarmadık yerimiz kalmadı. Halen baskı ve işkence altındayız."

HASTA TUTUKLUYA DA İŞKENCE 

Epilepsi hastası Selami Keleş'in annesi Güzel Keleş de, oğlunun kendisini telefonla aradığını, ellerinin kelepçelendiğini ve yoğun baskı altında olduğunu aktardığını vurguladı. Oğlunun "Yeni gelen müdür bize baskı uygulayıp işkence yapıyor, bizi dövüyorlar, 3 defa rapor aldık" sözlerini aktaran anne Keleş, "Oğlum ağır hastadır. Sesi çok kötü geliyordu. Bizler çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız. Biz çocuklarımızın yanındayız" dedi. 

CEZAEVİ: MÜDÜRLER TOPLANTIDA

Mezopotamya Ajansı muhabirlerinin konuyla ilgili görüşmek için aradıkları cezaevi idaresi, söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek "Bu söylenenler iddiadır. Gerçeği yansıtmamaktadır. Cezaevi müdürlerimiz şu anda toplantıdalar. Konuyla ilgili yetkili kimseyi telefonla bağlayamıyoruz" yanıtını verdi. (MEZOPOTAMYA AJANSI) 

Öne Çıkanlar