Cezaevinde cinsel saldırıya uğrayan Garibe Gezer: Yaşadıklarım duyulsun

Cezaevinde cinsel saldırıya uğrayan Garibe Gezer: Yaşadıklarım duyulsun
Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Garibe Gezer'in avukatları, Gezer'in hücre cezalarıyla işkenceye maruz bırakıldığını, buna karşı çıkınca da cinsel saldırıya uğradığını açıkladı.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Garibe Gezer'in avukatı, Gezer'in işkenceye, cinsel şiddete ve kadın gardiyanlar tarafından tecavüze maruz kaldığını açıkladı.Gezer’in avukatı Jiyan Tosun, "Kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğrayan ve kafasındaki kanamaya rağmen doktor tarafından tedavi edilmeyen Garibe’nin talepleri, yaşadıklarının duyulması ve duyurulması" dedi.

jinnews'ten Marta Sömek'in haberine göre, Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016 yılında gözaltına alınıp tutuklanan Garibe Gezer, 5 yıllık tutsaklığı boyunca birçok hak ihlaline maruz kaldı, hücre cezaları verildi. Kaldığı Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi'nde son hücre cezası 15 Mart’ta verildikten sonra Kandıra 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'na sürgün edilen Garibe Gezer, 22 günlük hücre cezasının bitmesinin ardından üç kişilik hücreye geçmeyi talep etti.

Talebi karşılanmayan Gezer, tekrar hücreye götürülmek istenince durumu protesto etti. Eylem yaptığı gerekçesiyle gardiyanlar tarafından "süngerli oda" diye tabir edilen bir odaya götürülen Gezer, cinsel şiddet ve işkence gördü, kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğradı. Garibe Gezer, yaşadıklarını avukatlarına ve ablasına anlatmak istedi. Fakat mektupları ya gönderilmedi ye da sansürlendi..

'İŞKENCE VE TECAVÜZÜ ANLATTIĞI İÇİN SORUŞTURMA AÇILDI'

Daha sonra uğradığı cinsel işkenceyi ablasına telefon görüşmesinde anlattığı belirtilen Garibe Gezer'in, bu yüzden de beş gün hücre cezasına tabii tutulduğu ve hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı aktarıldı. Avukatı, maruz kaldığı işkence ve tecavüze dayanamayarak yaşamına son vermek isteyen müvekkilinin, düşmeden kaynaklı beyin kanaması geçirdiğini ve kafasındaki kanamaya rağmen doktor tarafından uzun süre tedavi edilmediğini belirtti. 

AVUKATLAR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Garibe Gezer’in vekilliğini üstlenen avukat Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya, 20 Eylül tarihinde soruşturma kapsamında savcılığa suç duyurusunda bulunarak, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ve İşkence Ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele Veya Cezaya Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi" ile belirlenen yükümlülüklerin dikkate alınarak etkin bir soruşturma yürütülmesi talebinde bulundu. Garibe’nin durumu ayrıca Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri tarafından Meclis gündemine de taşındı.

İŞKENCE VE CİNSEL SALDIRI

Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu avukatı Jiyan Tosun, Gezer'in yaşadıklarını şöyle anlattı:Kandıra Cezaevi'ne sürgün edilmesi sonrasında üç gün boyunca hücrede bırakılan Garibe’nin hücre cezasının bitmesinden sonra tek kişilik bir odaya alınıyor. Garibe burada ısrarla başka arkadaşlarının yanına geçmek istediğini söylüyor,Ancak talepleri karşılanmıyor ve tek kişilik odada tutuluyor. Garibe de bunun üzerine ‘kapı dövme eylemi’ yapıyor, ‘beni başkalarının yanına alın’ diyerek tek kişilik hücrede kalmak istemediğini söylüyor. Bunun üzerine bir gardiyan ekibi geliyor ve Garibe’yi yerlerde sürükleyerek hücreye götürüyorlar. Üzerinde şalvar olduğunu söylüyor ve o üzerinden çıkıyor, erkek gardiyanların olduğu koridorlarda yarı çıplak bir şekilde sürüklenerek ‘süngerli oda’ya atılıyor. Garibe burada dört saat tutuluyor, daha sonra buradan çıkarılıp tekrar odasına götürülüyor fakat bu götürülme sırasında üst araması yapılırken kadın gardiyanlar tarafından cinsel saldırıya uğruyor."

'SAVCILIK HİÇBİR ARAŞTIRMA YAPMIYOR'

Garibe Gezer’in maruz kaldığı işkencelere dair bir araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Jiyan Tosun, bunun yanı sıra işkence ve kötü muamelenin söz konusu olduğunu ve böyle bir iddia karşısında da savcılığın kendiliğinden bir araştırma yapması gerektiğine dikkat çekti. Jiyan Tosun, "Buna ilişkin hiçbir şey yapılmıyor, o hücrede 24 saat tutuldu mu, kamera görüntülerine ne oldu, silindi mi silinmedi mi, hiçbir araştırma da yapılmıyor ne yazık ki" diyor.

YAŞADIKLARININ DUYULMASINI İSTİYOR

Garibe Gezer ile görüştükten sonra Kandıra 1 Nolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda işkence ve kötü muameleden dolayı, cezaevi yönetimi ve müdürüne ve revirde görevli doktor hakkında  "görevini ihmalden" suç duyurusunda bulunduklarını belirten Jiyan Tosun, süreçle ilgilenmeye devam edeceklerinin altını çizdi.  

Öne Çıkanlar