'Cezaevinde insanlık dışı şeyler yaşıyorum'

'Cezaevinde insanlık dışı şeyler yaşıyorum'
Açlık grevine girdiği gerekçesiyle yargılandığı davada savunma yapan tutuklu Mehtap Kıyar, cezaevinde yaşanan ihlallere dikkat çekerek, 'İnsanlık dışı şeyler yaşıyorum' dedi.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu Mehtap Kıyar hakkında, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevine girdiği gerekçesiyle "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın 3’üncü duruşması, Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kıyar, duruşmaya Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, avukatı Çiğdem Kozan duruşma salonunda hazır bulundu.
 
'HUKUKSUZLUĞA TEPKİ GÖSTERDİM'
 
Kimlik tespitinin ardından savunmasını Kürtçe yapan Kıyar için tercüman da salonda hazır bulundu. Savunmasında dosyayı incelediğini ve iddialar üzerine savunmasını daha önce verdiğini hatırlatan Kıyar, "Ben cezaevindeki hukuksuzluklara karşı açlık grevlerine girdim. Geçen yılın sonunda da aynı şeyleri yaşadım. Beni kendi iradem dışında ve hiçbir bahane göstermeden İzmir’e götürdüler. Bu bir sürgündü. Hukuksuzluklara karşı tepkimi gösterdim. Tutuklu olduğum için bunlara karşı ortaya koyabileceğim başka bir tepki biçimi yoktu. Cezaevinde insanlık dışı şeyler yaşıyorum" dedi.
 
Aynı dosyadan yargılanan 3 arkadaşının beraat ettiği bilgisini veren Kıyar, "Ben de bu esaslar üzerine beraatımı talep ediyorum" diye belirtti.
 
Avukat Çiğdem Kozan, müvekkilinin beyanlarına katıldığını, savcılık mütalaasından sonra savunma yapacağını ifade etti. 
 
İddia makamı, Kıyar’a hapis cezası verilmesi yönündeki mütalaasını yineledi.
 
‘ORTADA SUÇ YOK’
 
Mütalaaya ilişkin söz alan Kıyar, girdiği açlık grevlerinin AİHM ve AİHS kararları doğrultusunda uygun olduğunu ve hukuki hakkını kullandığını aktardı. Kıyar, "Bu hakkımı kullandım. Ortada suç niteliği taşıyan bir şey yok. Mahkeme de bu yasalara bağlıdır. Bu esaslar üzerinde karar verilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.
 
Bir sonraki duruşma 22 Mart’a ertelendi

Öne Çıkanlar