Cezaevinde tehdit: Buradan sağ çıkmayacaksınız

Cezaevinde tehdit: Buradan sağ çıkmayacaksınız
'Haftaya aramazsak, bilin ki başımıza bir şey gelmiştir.'

Hak ihlalleri, işkence ve sağlığa erişim engelleri gibi skandallarda gündemden düşmeyen cezaevlerinden tüyler ürperten bir haber daha geldi. Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nin A-8 Koğuşu’nda kalan Mehmet Erbey isimli siyasi tutuklu, haftalık telefon görüşmesi hakkı kapsamında ulaştığı Adana’da yaşayan ailesine cezaevi müdürü tarafından tehdit edildiklerini söyledi.

Anne Meryem Erbey, görüştüğü oğlunun cezaevinde müdürünün kendilerini ‘Size 12 Eylül'ü aratacağız. Buradan sağ çıkmayacaksınız’ diyerek tehditlerde bulunduğunu aktardı.

‘ESİR DÜŞMÜŞ BİRİNE BU YAPILMAZ’

Bu görüşme sonrası oğlunun ve aynı cezaevindeki arkadaşlarının hayatından endişe duyan anne Erbey, "Esir düşmüş bir insana bunlar yapılmaz. İşkence insanlık suçudur. İnsanlık dışı uygulamalara bir an önce son verilmelidir" dedi.

‘HAFTAYA ARAYAMAZSAK BİLİN Kİ BAŞIMIZA BİR ŞEY GELMİŞTİR’

Arkadaşı Şükran Aydoğan da, geçtiğimiz hafta yaptıkları telefon görüşmesinde Erbey’in kendisine şunları söylediğini anlattı: "Cezaevinde bulunan görevli memurlar bizleri ölümle tehdit etti. '12 Eylül'ü size aratacağız' denilip, sayım esnasında omuzlarımıza vurarak askeri nizamda sayım dayatılmaktadır. Bunlar müdürün bilgisi dahilinde gerçekleşmektedir. Açlık grevinde olduğumuz için normal koşulda sağlanması gereken hiçbir ihtiyacımız karşılanmıyor. Yine kitaplar verilmiyor. Etkinlik haklarımız elimizden alınmış durumda ve tecrit altındayız. Bizler adli ve FETÖ'cülerle aynı koridordayız. Haftaya arayamazsak bilin ki başımıza bir şey gelmiştir."

8 KİŞİLİK KOĞUŞTA 16 KİŞİ KALIYOR!

Şükran Aydoğan, Kayseri Bünyan Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu belirttiği kardeşi Merve Aydoğan'ın durumu hakkında da bilgi verdi. Cezaevinde 20 kadın ve 30 erkek tutuklunun başlatılan açlık grevini üçüncü grup olarak devraldığını paylaşan Aydoğan, "Kardeşim Merve Aydoğan çölyak hastasıdır. Hayati risk taşımasına rağmen kendisine glutenli yemekler veriliyor. Tüm tutsaklara olduğu gibi kardeşim Merve'ye de cezaevi içerisindeki sağlık kuruluşunda kelepçeli muayene dayatılıyor. Bu nedenle tedavisi aksatılmakta. Kardeşimin hastalığı nedeniyle tedavi olması gerekirken, insanlık dışı bir uygulamaya maruz bırakılıyor" diye belirtti.

8 kişilik koğuşta 16 kişi kalan kardeşinin yine açlık grevinde olmalarından kaynaklı telefon hakkı, havalandırma ve görüş yasağı tehditleriyle karşı karşıya olduklarını söylediğini belirten Aydoğan, tutuklular üzerindeki baskının bir an önce son bulmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, söz konusu iddialar üzerine aranan cezaevi idarelerinin ise telefona yanıt vermedikleri aktarıldı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein sebep olmaktadır.

Çölyak hastalığı, genetik bir hastalık, yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Günümüzde insanlar arasında en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir.

Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.

Türkiye’de çölyak hastalığı görülme sıklığı %1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak %10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır. Sağlık Bakanlığı’nın Nisan 2015’teki verilerine göre 67.683 çölyak hastası bulunuyor.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar