Cezaevindeki ihlalleri duyurmak isteyen iki tutukluya 5 yıl hapis

Cezaevindeki ihlalleri duyurmak isteyen iki tutukluya 5 yıl hapis
İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklular, 27 Kasım 2016 tarihinde OHAL ile birlikte artan baskılara tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ- Şakran Cezaevi’ndeki baskıları yaptıkları eylemlerle protesto eden iki tutukluya 5 yıl hapis cezası verildi. "Kamu malına zarar vermek" iddiasıyla verilen cezada, zararın ise 792 lira 45 kuruş olduğu belirtildi.  

İzmir’deki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklular, 27 Kasım 2016 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte artan baskılara tepki gösterdi. Tutuklu Didem Akman tekli hücrede bulunan camı kırıp yatağı da ateşe verirken, Türkan Özen ise tekli hücredeki camı kırdı. Gardiyanların müdahalesiyle yatak söndürülürken, iki kadın hakkında "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla Aliağa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

‘SESİMİZİ DUYURMAYA ÇALIŞTIK'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, yapılan yargılamada Özen, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla üzerine atılı suçlama konusunda savunma yapmayı reddetti. Akman ise yaptığı savunmasında, "Gerçekleştirdiğim eylemi bir suç olarak görmüyorum. Keza cezaevi koşulları son derece kötü olup, pek çok hakkımız idare tarafından yok sayılmaktadır. Sohbet hakkımız elimizden alınmıştır.

İstediğimiz kitaplar idare tarafından tarafımıza iletilmemektedir. Hasta olan hükümlülerin gereken tedavisi yapılmamaktadır. Adeta ölüme terk edilmektedirler. Biz de demokratik hakkımızı kullanarak, slogan atma, oturma eyleminde bulunma şeklinde sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak idare tarafından dikkate alınmayarak, kötü muameleye maruz bırakılmaya devam edildik. Ben de sesimi duyurabilmek için koğuşumdaki yatağı yakarak yangın çıkarttım; ancak bu sadece bir tepki eylemidir. Asla bir suç kastı ile davranmadım. Meydana gelen zararı da ödemedim, ödemeyi de düşünmüyorum" dedi. 

5 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ 

Davanın 18 Ocak’ta görülen karar duruşmasında, mahkeme Akman’a üzerine atılı iddiadan dolayı 2 yıl hapis cezası verirken, ağırlaştırıcı sebepler olduğu gerekçesiyle hapis cezasını 4 yıla çıkardı. Özen’e de, aynı iddiadan doğan zarara istinaden 1 yıl hapis cezası verdi.

Açıklanan gerekçeli kararda ise mahkeme, Akman’ın yapmış olduğu eylem nedeniyle tutulan hasar tespit tutanağına göre 628 lira 45 kuruş tutarında kamu malına zarar verdiğini, Özen’in de kırdığı cam nedeniyle 164 lira kamu zararına sebep olduğunu belirtti. 

HAK İHLALLERİ ‘KAÇAMAK İKRAR’ SAYILDI

Mahkeme gerekçeli kararının devamında, "Sanık Didem savunmasında; cezaevi koşullarının kötü olmasını, haklarının ellerinden alınmasına, taleplerinin karşılanmamasına tepki olarak böyle bir eylemde bulunduklarını ‘suç işleme’ kastıyla davranmadıklarını beyanla kaçamaklı ikrarda bulunduğu, sanık Türkan’ın SEGBİS ile ifade vermeyi kabul etmediğini beyanla savunma anlatımında bulunmadığı; susma hakkını kullandığı değerlendirildiği…" ifadelerine yer verilerek iki kadının üzerlerine atılı suçu işledikleri kanaatine varıldığı belirtildi. 

‘CEZALAR KABUL EDİLEMEZ’ 

Akman ve Özen’in avukatı Dinçer Çalım, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin tutuklular için hayati konular olduğunu söyledi. Çalım, müvekkillerinin eyleminin ardından cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin gündeme gelmesi yerine aksine mahkemenin tutukluları cezalandırma yolunu tercih ettiğini söyledi.

Benzer durumda çok sayıda tutuklunun olduğunu belirten Çalım, hak ihlallerinin devam etmesi durumunda cezaevlerinin daha da çekilmez hale geleceğini söyledi. Çok sayıda tutuklunun infazlarını tamamlamalarına rağmen serbest bırakılmadıklarını dile getiren Çalım, verilen cezalar nedeniyle siyasi tutukluların cezaevinden çıkmasının önüne geçilmeye çalışıldığını dile getirdi. 

Cezaların kabul edilebilir olmadığını kaydeden Çalım, kararı temyiz edeceklerini ifade etti.  

Öne Çıkanlar