'Cezaevleri işkencehaneye dönüştürüldü'

'Cezaevleri işkencehaneye dönüştürüldü'
HDP Şırnak İl Örgütü’nde açıklama yapan ailelere, partililer, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Tutuklu aileleri, Şırnak T Tipi Cezaevi’nde tutuklara yönelik saldırılara tepki göstererek, cezaevlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğünü söyledi. 
 
Şırnak T Tipi Cezaevi’nde günlerdir devam eden gardiyanların tutuklulara yönelik saldırıları, tutuklu aileleri tarafından protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü’nde açıklama yapan ailelere, partililer, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı. Aileler adına açıklama metnini okuyan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, gardiyan saldırılarında ağır yaralanan ve Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mehmet Ali Çevik’in ameliyat için yoğun bakımda bekletildiğini söyledi. Yaşanan saldırıyla insanlık onurunun, insanlık değerlerinin ve hukukun bir kez daha yok sayıldığını dile getiren Salğucak, "Bu saldırı, 1980’li yıllardan bugüne devam eden işkencenin bir göstergesidir" dedi. 
 
HAK İHLALLERİ ARTTI 
 
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin arttığını ifade eden Salğucak, "Hapishanelere girişten itibaren çeşitli nedenlerle çıplak arama, kelepçeli muayene, ayakta tekmil ve sayım gibi uygulamalarla birlikte kaba dayak, her türden keyfi muamele ve keyfi disiplin cezaları, hücre cezaları, sürgün ve sevkler yakın tarihte görülmedik boyutlara ulaşmıştır" diye konuştu. 
 
İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜ 
 
Cezaevlerinin bir işkencehaneye dönüştürüldüğünü belirten Salğucak, "Tutsakları bir kez daha cezalandırılmaya çalışılıyorlar. Ceza infaz memurları ve hapishane idarelerinin olumsuz ve hatta suç teşkil eden tutumlarının önüne geçmek için, etkili bir denetim mekanizması oluşturulmalı, sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma yürütülerek cezasızlığın önüne geçilmelidir" diye belirtti.  
 
MÜCADELE VURGUSU
 
Saldırılara karşı mücadeleyi büyüteceklerini vurgulayan Salğucak, "İnsanlık onurunu zedeleyen işkence, tümüyle ülke gündeminden kalkana ve bir daha insan haklarını zedeleyen işkence unsuru görünmeyecek hale gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hükümetin, emrindeki yönetici ve infaz koruma memurlarının insanlık dışı uygulamalarına, yıllardır sürdürdüğümüz demokrasi, hukuk ve insan hakları mücadelemizle cevap vereceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu ve insan hakları örgütlerini, Şırnak T Tipi Cezaevi’nde sürdürülen işkenceye karşı duyarlılığa çağırıyoruz" diye seslendi. 
 
Açıklama, "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla sona erdi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar