'Cezaevleri ölüm evlerine döndü’

'Cezaevleri ölüm evlerine döndü’
Tüm girişimlere rağmen tahliye edilmeyen ve yaşamını yitiren 73 yaşındaki tutuklu Abdullah Ece’nin ölümü ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri İzmir’de protesto edildi.

 İzmir Kırıklar 2 Nolu Cezaevi’nde tutulan ve dün bulunduğu Çiğli Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren hasta tutuklu Abdullah Ece’nin ölümüne ilişkin İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yapıldı. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHG), Ege-Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Ege TUHAY-DER)'nin yanı sıra çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.
 
Burada kitle adına ortak açıklamayı okuyan ÖHD İzmir Şube Eşbaşkanı Velat Zener, "AKP-MHP iktidarının uyguladığı mutlak ve hukuksuz yargılama ve tecrit politikaları neticesinde cezaevleri birer ölüm evine dönüşmüştür. Süreklileşen ihlaller, hücre cezaları, infaz yakmalar, fiziki-psikolojik saldırılar, tedavi edilmeyen hasta mahpuslara uygulanan tecrit, cezaevlerinde bir ölüme daha neden olmuştur" dedi
 
KANUNA AYKIRI UYGULAMALAR

 
Zener, Abdullah Ece’nin hayatını kaybetmesinin birinci derecede sorumlusunın cezaevi idaresi, Cumhuriyet Başsavcılığı ve ilgili diğer yargı kurumları olduğunu vurguladı. Zener, "Abdullah Ece ve diğer tüm siyasi mahpuslara denetimli serbestlik uygulanmamakta, mahpusların infazları yakılmaktadır. Bu hukuksuz uygulama cezaevi idaresi kararları ile kanuna aykırı bir şekilde gerçekleştirilmektedir" dedi.
 
‘İKTİDARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’
 
Türkiye cezaevlerinde hasta tutukluların tahliye taleplerinin yerine getirilmemesi ve tutukluların sağlık hakkı sorunu nedeniyle hasta tutukluların yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Zener şöyle konuştu: "Siyasi mahpuslara uygulanan düşman ceza hukuku politikası ile mahpusların infazlarının yakılması, tedavi hakları ve dolayısı ile yaşam haklarının engellenmesi sebepleriyle cezaevlerinde her gün yeni ölüm haberleri almaktayız. Bu nedenle hasta mahpuslar Türkiye cezaevlerinde devlet eli ile ölüme sürüklemektedir. Tüm bu sebeplerle cezaevlerinde hasta tutsakların durumuna insani bir çözüm bulma konusunda iktidarı bir kez daha göreve çağırıyor çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümden sorumlu olacaklarını bir kez daha hatırlatıyoruz."
 
‘YARGI SÜRECİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
 
Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Zener, "Bu suçunda cezasızlık politikası ile ödüllendirilmemesi için yargı sürecini sonuna kadar takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz" dedi
 
ÖHD İstanbul yöneticisi ve Abdullah Ece’nin yeğeni Vedat Ece, "Sadece amcamla değil, birçok hasta tutsağın dosyasını takip ettim. Birçok hasta tutuklu göz göre göre ölüme sürükleniyor. Çünkü yazılan kanunlar mevcut düzende uygulanmıyor. Birçok tutuklu Adli Tıp Kurumu’nun raporuna rağmen serbest bırakılmayarak, ölüme sürükleniyor. Dün amcam için yapıldı. Amcam birçok hukuksuzluğa maruz kalmış. Amcam yoğun bakıma alınmasına rağmen ne aileye nede avukatlarına hiçbir şekilde bilgi verilmemiş" diye belirtti.
 
‘ADALETE DÖNÜN’

 
Avukatlar olarak adil yargıya erişimin engellendiklerini sürekli dile getirdiklerini ancak söylemlerinin karşılık bulmadığını vurgulayan Ece, amcasının ölüm kıyısına geldikten sonra cezaevi yönetiminin ailesini arayarak, "Sizin tutukluğunuzun infazı ertelendi" dediğini belirtti. Ece, "Bu mudur hukuk? Gerçekleri aileden, avukattan saklamak hukukumdur. Soruyorum hangi güce dayanarak bunları yapıyorsunuz? 10 yıl önce hukuksuz kararları verenler şu an cezaevinde. Siz bunları görmüyor musunuz? Birçok hasta tutuklu ileri yaşına rağmen cezaevlerinde tutuluyor. Yarın hukuk geldiğinde siz nasıl dışarıda gezeceksiniz. Hiçbir güç sonsuz değildir. Bu hukuksuzluktan vazgeçin. Şu an binlerce hasta tutuklu ölüme terkedilmiş durumda. Biri hata yapmış olabilir ancak hukuksuzluğu herkes yapacak diye bir şey yok. Yapılanlar suçtur hala bu yanlışlardan dönme şansınız var. Bu suçlardan vazgeçin, daha çok suça bulaşmayın. Yarın öbür yün kimin hangi gerekçeyle cezaevine gireceğini bilemeyiz. İlerisi için çocuklarınız için adalete dönün" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar