Cezaevlerinde hak ihlalleri sürüyor: Hogır Batu 100 gündür açlık grevinde

Cezaevlerinde hak ihlalleri sürüyor: Hogır Batu 100 gündür açlık grevinde
Kendisine dayatılan çıplak aramaya karşı direndiği için darp edilen ve Diyarbakır’dan Iğdır'a sevk edilen Hogır Batu, tutulduğu tek kişilik odada açlık grevini sürdürüyor.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK- Cezaevlerinde hak ihlalleri devam ediyor. Birçok cezaevinden çıplak arama, sürgün, kötü muamele ve keyfi uygulamalarla ilgili haberler geliyor. İhlaller yaşanan cezaevlerinden biri de Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi. Cezaevinde yaşanan ihlaller Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Iğdır Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Iğdır Temsilciliği’nin raporlarına da yansımıştı.

Cezaevinde yaşanan ihlallerin başında çıplak arama, tek kişilik odalarda bekletme ve infaz koruma memurlarının kötü uygulaması geliyor.  

GARDİYAN 'SEN DAHA İNTİHAR ETMEDİN Mİ' DEDİĞİ İDDİASI

Bu ihlalleri yaşayan mahpuslardan biri 2021 Aralık ayında Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Hogır Batu. Yaşadığı hak ihlalleri ve maruz kaldığı baskılar nedeniyle açlık grevine başlayan Batu’nun ayrıca süngerli odaya alındığı ve burada bir kez daha darp edildiği raporlara yansıdı.

Darp sırasında E.E. adlı bir gardiyanın Batu’ya kapıdan seslenerek, "Hala intihar etmedin mi?" şeklinde söylemlerde bulunduğu belirtildi.

HOGIR BATU 100 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

Sevk edildiği Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalan ve buna karşı çıktığı için de darp edilerek, yerlerde sürüklendiğini belirten Hogır Batu, aynı zaman da tek kişilik odada tutuluyor. Koşullarının düzeltilmesi talebi Aralık ayında açlık grevine başlayan Batu, eylemini sürdürüyor. Ailesi, 3 ay 9 gündür açlık grevinde olan Batu’nun sağlık durumundan kaygılı.

ANNESİ: SAĞLIĞI KÖTÜYE GİDİYOR

+Gerçek’e konuşan Hogır Batu’nun annesi Zahide Batu, oğlunun tek başına tutulduğu hücrede 3 ay 9 gündür açlık grevini sürdürdüğünü söyledi. Açlık grevine başlamasının nedeninin kendisine dayatılan çıplak arama, kötü muamele ve dayatılan uygulamalar olduğunu ifade eden Batu, "Cezaevi girişinde çıplak aramaya zorlandı. Darp edildi. Şu anda tek başına tutuluyor. O da kötü koşullar nedeni ile açlık grevine başladı.  Oğlumun sağlığı kötüye gidiyor. Koşullarının düzeltilmesini istiyor. Bu konuda bir şey yapılsın" dedi.

Zahide Batu

HEM SEVK, HEM DE EŞYA PARASI İSTENİYOR

Anne Batu’nun aktardıkları bununla sınırlı değil. Oğlunun Iğdır’a gönderildiği için kendilerinin de görüşe gitmekte sıkıntı yaşadıklarını anlatan Batu, kendisine götürdükleri malzemelerin bile verilmediğini söyledi.

Malzemeleri ulaştırmak için Mardin'in Nusaybin ilçesinden Iğdır’a gittiklerini anlatan Batu, "Kendisine battaniye, iç çamaşırı ve terlik götürdüm. Malzeme alma günü başka bir gündür denilerek alınmadı. Ben malzemeleri daha sonra posta gönderdim. Yine verilmeyerek eşyaları ambara attılar. Battaniye dışardan alınmadığını ve cezaevinin içinden battaniye satın alınmalı demişler. Diyarbakır’dan Iğdır’a götürüldüğü için kendisinden 800 TL para isteniyor. Birde Diyarbakır cezaevindeyken cezaevi yönetimi kendisine cezaevine borçlu olduğunu söylemiş. Verdikleri yemeğin karşılığını istemişler.  Eşim hasta ve evde 3 çocuğum ile yaşıyoruz.  Bize bakacak kimse de yok. Birde oğlumu çok uzak bir yere götürdüler. Durumumuz olmadığı için ziyaretine de gidemiyoruz. Durumumuz yok. Ne battaniye alacak paramız var, ne yol ücreti ödeyebiliriz, ne de cezaevinin istediği yemek parasını verebiliriz" diye konuştu.

10 DAKİKALIK GÖRÜŞ DAYATMASI

Hogır’ın uzak bir yere götürüldüğü için düzenli olarak görüşe de gidemediklerini ifade eden Batu, gittiklerinde ise çok farklı uygulamalar ile karşılaştıklarını söyledi. En son kızı ile birlikte görüşe gittiklerinde tek odalı yerde kızı ile birlikte ayrı ayrı görüştürüldüklerini ifade eden Batu, "Tek odalı bir yerde bizi görüştürüyorlar. Kızım ile birlikte oğlumla görüştürmüyorlar. Önce beni 10 dakikalık oğlumun yanına alıyorlar. Gardiyan on dakika zammının var deyip o kadar görüştürdü. Ardından kızımı da aynı şekilde görüştü. Oğlumu diğer cezaevindekiler ile bir araya getirmiyorlar.  İzole etmişler" dedi.

IĞDIR S TİPİ KAPALI CEZAEVİNDE TEK KİŞİLİK ODADA TUTULUYOR

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Avukatlarından Fatma Baydemir, Hogır Batu’nun açlık grevini sürdürdüğünü söyledi.

Hogır Batu’nun cezaevine getirildiğinde kendisine dayatılan çıplak arama, darp ve kötü muamele nedeni ile açlık grevine başladığını ifade eden Baydemir, "Mahpuslar Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi koşullarından şikayetçi. Burada siyasi tutuklular tek kişilik odalarda tutuluyor.  Sadece müebbet hapis cezası alanlar değil, en ufak propaganda suçlaması ile cezaevinde olanlar bile tek kişilik odalarda tutuluyor. Hogır Batu’da cezaevine getirildiğinde çıplak aramaya maruz bırakıldığını, darp edildiğini belirtmişti. Tek kişilik odada tutuluyor. Ayaklarında problem olduğu için merdivenden çıkmakta zorlanıyor. Bu odanın değiştirilmesini istemişti. Diğer mahpuslarla sosyal alanda bir araya gelmesi, koşullarının iyileştirilmesine ilişkin talepleri vardı. En son kendisi ile görüştüğümüzde taleplerinin karşılanması durumunda açlık grevini sona erdireceğini ifade etmişti. Ancak şu anda kadar koşulların düzeltilmesine ilişkin adım atılmadı" diye konuştu.

Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevinde ciddi hak ihlalleri yaşandığını ifade eden Baydemir, cezaevinde şüpheli ölümlerin de yaşandığını söyledi.

Öne Çıkanlar