'ÇHD’li avukatların talepleri karşılanmalı'

'ÇHD’li avukatların talepleri karşılanmalı'
İHD, açlık grevine giren ÇHD’li avukatların ve 200 günü aşkındır açlık grevinde bulunan Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılmasını ve taleplerinin karşılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 3 Şubat 2020 tarihi itibariyle Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu ÇHD üyesi avukatların açlık grevine girmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ÇHD’li avukatların ağır bir cezaya mahkum edildiğine dikkat çekilerek, "Avukatların özgür olmadığı hiçbir hukuk sistemi, adil ve demokratik bir hukuk sistemi olamaz" denildi. 

‘TALEPLER KABUL EDİLMELİ’

Avukatları ve hukukun üstünlüğünü savunan bir Barolar Birliği’nin olmadığının kaydedildiği açıklamada, "Açlık grevinde bulunan ÇHD’li avukatların talep ettikleri temel evrensel insan hakları değerleri, demokratik ve özgür bir toplumun inşası için tartışma konusu dahi yapılamayacak değerler ve taleplerdir. Bu değerlerin savunmanlığını yapan ÇHD’li avukatların tutuklu bulunması ve haklarında ceza cihetine gidilmesi kabul edilemez" diye belirtildi. 

‘HERKES DUYARLI OLMALI’

Açıklamada son olarak, 200 günü aşkındır açlık grevinde bulunan Grup Yorum üyeleri ve ÇHD’li avukatların serbest bırakılması istenerek, "Açlık grevleri nedeniyle herhangi acı bir durumun yaşamanı istemiyoruz. ÇHD’li avukatların, açlık grevini başlatmalarının gerekçeleri olarak ileri sürdükleri gerekçeler aynı zamanda temel insan hakları değerleri ve hukukun üstünlüğü ilkesinin gereklikleri olup,  başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, ulusal ve uluslararası demokratik kamuoyunu yaşanan bu sürece karşı duyarlı olmaya, açlık grevine ses vermeye çağırıyoruz" çağrısı yapıldı. (MA)

Öne Çıkanlar