Chelsea'nin yeni sahibi Todd Boehly oldu

Chelsea'nin yeni sahibi Todd Boehly oldu
Abramovich'in yaptırım listesine alınmasıyla satışa çıkan Chelsea'nin yeni sahibi belli oldu. ABD'li Todd Boehly'nin dahil olduğu konsorsiyum satış için 5,25 milyar dolara anlaştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı sonrasında İngiltere tarafından yaptırım uygulanan Rus oligark Roman Abramovich'in sahip olduğu futbol kulübü Chelsea'nin satışında sona gelindi. Chelsea, eski Guggenheim Partners Yönetim Kurulu Başkanı Todd Boehly ve Clearlake Capital'in liderlik ettiği konsorsiyuma 4,25 milyar sterlin (5,25 milyar dolar) bedelle satıldı.

Satışın ilgili otoritelerden izin alması durumunda Chelsea, ABD'lilerin İngiltere futbolunda tümüyle sahip olduğu 10. kulüp olacak.

HİSSE DEVRİNİN BİR KISMI SAVAŞ MAĞDURLARI İÇİN KULLANILACAK

Söz konusu anlaşmanın 2,5 milyar sterlinlik kısmı hisse devri için, 1,75 milyar sterlinlik kısmı ise kulübün gelecek yatırımları için ayrıldı.  Gazete Oksijen’in aktardığı habere göre hisse devrinden elde edilecek 2,5 milyar sterlin (3 milyar dolar) Ukrayna'daki savaş mağdurlarını desteklemek için bir hayır kurumuna gidecek.

Abramovich'e uygulanan yaptırımlar nedeniyle hükümet tarafından verilen özel bir lisansla maaşları ödeme ve ligde mücadele etme hakkı tanınan Chelsea'nin bu durumu 31 Mayıs 2022'de sona erecek. Bu nedenle satış işlemleri 3 hafta sürecek ve İngiliz hükümeti, Chelsea’ye yeni lisans verdiği anda satış resmiyet kazanacak.

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından İngiltere hükümetinin Roman Abramovich'in de aralarında yer aldığı oligarklara yönelik yaptırımları, İngiliz kulübünün zor bir sürece girmesine yol açmıştı. Abramovich, Chelsea yönetimini mütevelli heyetine devredip sonra da kulübü satışa çıkarsa da bu hamle yaptırımları engelleyememişti.

Hükümet tarafından verilen özel bir lisansla maaşları ödeme ve ligde mücadele etme hakkı tanınan Chelsea'nin transfer yapması, yeni sözleşme imzalaması, bilet satması, lisanslı üründen gelir elde etmesi yasaklanırken, banka hesapları ve kulübe ait kredi kartları ise donduruldu. Chelsea'yi satışa çıkaran Roman Abramovich'in tüm yetkileri elinden alınırken, bu satıştan elde edilecek gelirden Rus iş insanının muaf tutulacağı belirtildi.

TODD BOEHLY KİMDİR?

Kulübün yeni sahibi ve futbolun dünyadaki en büyük spor olduğunu savunan Todd Boehly ise özel yatırımlar olan Dodgers ve Los Angeles Lakers dışında, 6 milyar dolarlık yatırım şirketi Eldridge Industries'in yüzde 60'ını yönetiyor. Boehly, 2012’de Los Angeles Dodgers’i o dönem için rekor olan 2 milyar 150 milyon dolara satın alan yatırımcı grubunun içinde bulunuyor. Boehly 2019’da Chelsea’yi satın almak için Abramovich’le gürüşmüş ancak teklif ettiği bedel Abramovich’in istediği 3 milyar sterlinin altında kaldığı için satış gerçekleşmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar