CHP Adalet Yürüyüşü sonrası 'Tutum Belgesi' hazırladı

CHP Adalet Yürüyüşü sonrası 'Tutum Belgesi' hazırladı
CHP, Adalet Yürüyüşü'nün ardından, hak ve demokrasi taleplerine dair 10 maddelik bir 'Tutum Belgesi' açıkladı

POLİTİKA- Adalet Yürüyüşü'nün ardından izleyeceği yeni politikalar ve muhalefet yöntemi merakla beklenen CHP, 10 maddelik bir "Tutum Belgesi" hazırladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden İklim Öngel'in haberine göre, Tutum Belgesi aracılığıyla Olağanüstü Hal'in (OHAL) derhal kaldırılması çağrısı yapıldı.

Belge, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü'nün son bulduğu mitingde yaptığı 10 maddelik çağrıya da atıfta bulundu. 

Temelde, OHAL'den kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi, muhaliflere yönelik baskı ve tasfiyenin son bulması, medya ve ifade özgürlüğünün sağlanması, tartışmalı anayasal düzenlemeden geri dönülmesi ile gazeteci ve milletvekillerinin serbest bırakılması çağrısı yapılırken detaylara da yer verildi.

Buna göre, 15 Temmuz darbesine halkın direnmesinden övgüyle söz edilirken, iktidarın darbenin siyasi ayağını gizlediği belirtildi. 

OHAL uygulamalarını sivil darbeye dönüşerek yargı ve yürütmeyi tek kişinin hizmetine vermekle eleştiren belge, adil yargılanma hakkının yeniden tesis edilmesi çağrısı yaptı.

Muhaliflere tasfiyelere son verilmesi çağrısı yapan belge aynı zamanda OHAL mağduriyetlerinin de giderilmesi çağrısı yaptı. Gazetecilerin serbest bırakılması ve yetkileri tek kişiye veren anayasal düzenlemenin iptalinin istenmesi de belgede ifade edildi.

10 maddeden oluşan Tutum Belgesi’nin sonunda tüm bu kapsamda yasama, yürütme ve yargı erklerini kullanan yetkililere bu uyarıların iletildiği belirtilerek, "Siyasal partileri, toplumun farklı kesimlerini, sivil toplum örgütlerini ve bütün yurttaşları, bildirinin hedeflerini sahiplenmeye ve hayata geçirmek için mücadeleye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar