CHP: Bağış kampanyası vergi kaçırmaya dönmesin

CHP: Bağış kampanyası vergi kaçırmaya dönmesin
CHP, son Kızılay skandalını hatırlatarak, ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına yapılan bağışların vergi kaçırmaya yol açmaması için kanun teklifi verdi.

ARTI GERÇEK- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan kampanyaya yapılan bağışların, gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrahından indirilmemesi için Meclis’e kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu İle Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Kanun teklifine göre, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen fıkralarla Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan COVID-19 bağış kampanyasına yapılan bağışlar, gelir vergisi ile kurumlar vergisi matrahından düşürülemeyecek.

KIZILAY ÜZERİNDEN YANDAŞ ENSAR VAKFI’NA AKTARILAN BAĞIŞ HATIRLATILDI

TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifin gerekçesinde, "Yakın zamanda yaşanan Kızılay üzerinden Ensar Vakfına yapılan bağış skandalı bu hükümlerin iktidara yakın kimi kişi ve kurumlarca vergi kaçırmak için kullanılabildiğini göstermiştir. Diğer yandan toplumsal dayanışmanın en üst seviyede olması gereken böyle bir dönemde söz konusu indirimler dolayısıyla devletin vergi kaybına uğratılması, bağış kampanyasının amacı ile de bağdaşmaz" denildi.

‘ÇAREYİ BU KAMPANYAYI DÜZENLEMEKLE BULDULAR

Devletin mali açıdan sıkıntılı bir dönemde olduğu da belirtilen gerekçede, "Gerek tek adam rejiminin gerekse AKP döneminde hemen hemen her alanda uygulanan yanlış ve kötü politikaların yol açtığı ekonomik krizin etkilerini son iki yıldır ağır şekilde hisseden ülkemiz, salgına hazırlıksız yakalanmıştır. İsraf ve lüksün alışkanlık haline geldiği AKP iktidarları döneminde devlet yönetimine hakim olan yandaş kayırmacılığı, rant düşkünlüğü ve yolsuzluklar nedeniyle kamu kaynakları ziyan edilmiş devlet mali açıdan sıkıntılı bir döneme girmiştir. Salgınla ve yol açtığı sosyal ve ekonomik sorunlarla mücadele için yeterli kaynak bulamayan iktidar çareyi ‘Biz bize yeteriz Türkiyem’ sloganı ile bir bağış kampanyası başlatmakta bulmuştur" denildi.

Kanun teklifi ile bu koşullarda, devletin uğrayacağı vergi kaybının engellenmesinin amaçlandığı belirtildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar