CHP'den 81 ilde EYT eylemi: 'Lütuf değil, haklarını istiyorlar'

CHP'den 81 ilde EYT eylemi: 'Lütuf değil, haklarını istiyorlar'
EYT'lilerin durumuna dikkat çekmek için 81 ilde basın açıklamaları düzenleyen CHP, "EYT’liler, iktidardan lütuf, bahşiş istemiyor, işe girerken hak etmiş oldukları haklarını istiyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunları çözeceklerini söyledi. 

CHP,'nin EYT’li yurttaşların sorununa dikkat çekmek için bugün 81 ilde eş zamanlı basın açıklamalarının Ankara'daki ayağında konuşan Ağbaba, sözlerine "CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamlarını iletiyorum" diyerek başladı. Ağbaba şöyle konuştu:

'MAÇ BAŞLARKEN KURAL DEĞİŞTİ'

"Muhalefetteyken halkın sorunlarını çözen tek siyasi partiyiz. Umarım yapılacak ilk seçimde iktidara geldiğimiz zaman da EYT’lilerin sorunlarını çözeceğimizi buradan söylemek istiyorum. Nasıl ki geçmiş yıllarda ‘taşerona kadro’ dedik, kadro verildiyse; nasıl ki ‘emekliye iki maaş ikramiye’ dedik, yetmese de ikramiye verildiyse; muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa 2015 yılında, bunun sebebi iktidar değil CHP’dir, Kemal Kılıçdaroğlu’dur. CHP olarak söylüyoruz, sevgili EYT’liler, maç başlarken kural değişti.

'TÜRKİYE, AVRUPA’DAKİ EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINI ALAN ÜLKE'

Başkanın dediği gibi, EYT’liler lütuf istemiyor, EYT’liler hakkını istiyor. EYT’liler, iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor, işe girerken hak etmiş oldukları haklarını istiyor. O nedenle EYT’lilerin talepleri analarının ak sütü gibi haktır. Yapılacak ilk seçimde geldiğimizde yapılacak ilk iş, EYT meselesini çözmek olacak. Türkiye, maalesef Avrupa’daki en düşük emekli aylığını alan ülke. 2 bin 500 TL. Bizi kıskanan Almanya bizim 8 katımızı alıyor. Hiç merak etmeyin, umutsuzluğa kapılmayın. Az kaldı, hem EYT’lilerin hem 3600 ek gösterge bekleyenlerin hem emeklilerin sorunlarını çözmeye az kaldı."

'40 YAŞINDA EMEKLİ OLAN ERDOĞAN MEZARDA EMEKLİLİĞİ REVA GÖRÜYOR'

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ise şöyle konuştu:

"Meclis’te emeklilikte yaşa takılanların kazanılmış haklarının verilebilmesi için verdiğimiz bütün kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. İktidar, EYT mağdurlarına, ‘daha gençsin, emekli olamazsın’ diyor. Öte yandan işverenler ise ‘sen yaşlısın, sana iş veremem’ diyor. İktidarın kurduğu bu düzen, adeta 5 milyona yakın vatandaşımıza ‘sen yoksun’ diyor.

20 yılda faiz lobilerine her ay 2 milyar 271 milyon 284 bin dolar faiz ödeyen iktidar, söz konusu kazanılmış emeklilik hakkını isteyen vatandaşlar olunca ülke ekonomisinin çökeceğini söylüyor. İktidar, bir gecede dolar milyarderi yaptığı yandaşlarına Hazine garantili faiz vaat ederken vatandaşların emekliliklerini bir hak olarak dahi görmüyor.

46 yaşında emekli olan AKP Genel Başkanı (Recep Tayyip Erdoğan), vatandaşa mezarlıkta emekliliği reva görüyor. ‘38 yaşında emekli olan biri 40 sene devlette maaş alacak, böyle bir uygulama olamaz’ diyor. Erdoğan, EYT’lileri hedef alırken ‘İskandinav ülkeleri bu modelle battı’ diyor. Oysa o İskandinav ülkelerinin emeklilerine en iyi yaşam koşulları sunan ülkeler olduğunu söylemiyor."

Öne Çıkanlar