CHP'den 'büyüme' tepkisi: Büyüme yoksullaştırdı, emekçinin payına daha çok yoksulluk düştü

CHP'den 'büyüme' tepkisi: Büyüme yoksullaştırdı, emekçinin payına daha çok yoksulluk düştü
CHP'li Ağbaba, 'Yüzde 21,7 büyümeden emekçilerin payına daha fazla yoksulluk düştü' derken, Öztrak ise 'Hükümet bizi yoksullaştıran büyüme ile tanıştırdı' ifadesini kullandı.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan-haziran ayına ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre; Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,7 büyüdü.

Açıklanan verilere tepki gösteren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Emekçilerin çalıştıkça yoksullaştığı bir dönemi ekonomik büyüme olarak açıklamanın gerçeklikle hiçbir alakası yoktur" dedi.

Ağbaba, "Türkiye ekonomisi büyüdükçe, ücretli çalışanların ekonomiden aldıkları pay da sürekli olarak küçülmektedir. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre işçilerin aldıkları pay, bu çeyrekte yüzde 4,1 azalarak yüzde 32,1’e düştü. Yani bir başka deyişle Türkiye ekonomisi büyüdükçe çalışanlar yoksullaştı. Çalışanların aldıkları pay azalırken patronların büyümeden aldıkları pay ise yüzde 7 artarak yüzde 49,8’e yükseldi" dedi.

AĞBABA: EKONOMİNİN YÜZDE 21,7 BÜYÜDÜĞÜ DÖNEMDE 9 MİLYON İŞSİZ VAR

"Ekonominin yüzde 21,7 büyüdüğü bu dönemde 9 milyondan fazla işsizimiz var" diyen Ağbaba, şunları kaydetti.

"Ocak-haziran ayı arasında bankalara olan borcunu ödeyemediği için 603 bin kişinin ismi kara listeye girmiş durumda. Bu yılın ilk 7 ayında, 53 binden fazla esnaf iflas etti. Türkiye, TÜİK’in makyajlı verilerindeki yüzde 19’luk enflasyonla dahi dünyada 12. sırada. Yüzde 19’luk faiz oranları ile dünyada en yüksek faiz uygulayan yedinci ülkeyiz. Açlık sınırı 2.927 lira ile asgari ücreti geride bırakmış durumda ve 10 milyona yakın asgari ücretli açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor. Ama bu durumda bir bakıyoruz ki Türkiye ekonomisi yüzde 21,7 büyüyor. İşsiz iş bulamadığı, asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşadığı, insanların borcunu borçla kapattığı, yurttaşın porsiyonlarının küçüldüğü bu büyüme, olsa olsa halkı yoksullaştıran büyümedir."

ÖZTRAK: HÜKÜMET BİZİ YOKSULLAŞTIRAN BÜYÜME İLE TANIŞTIRDI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da, Türkiye'nin 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7'lik büyümesinin baz etkisiyle olduğunu ve sağlıklı bir büyüme olmadığını söyleyerek, "Hükümet bizi hem istihdam yaratmayan hem de yoksullaştıran büyüme ile tanıştırdı" dedi.

Öztrak, TÜİK'in verilerine göre; Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyümesini yorumladı, ekonomideki sorunlara değindi. CHP'li Öztrak'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"2011 yılında 2020-2023 hedefleri devletin resmi evrakına da geçti, planlarda da yer aldı. O hedeflere göre Türkiye'nin 2023 yılında, 2 trilyon dolar gayrisafi yurt içi hasılası olacaktı. Bu hedefe göre gitmiş olsaydık; 2021 yılında 1,6 trilyon dolar olması gerekiyordu, bugün bunun yarısında bile değiliz, 765 milyar dolar. Dolayısıyla 2023 hedefleri artık hayal oldu.

Hedefin altında kaldığımız için kaybettiğimiz; cebimize girmeyen, hatta cebimizden çıkan para 892 milyar dolar. Niye bu rotadan çıktık? Bence burada üç tane büyük sorun alanı, kriz var. Birincisi; büyüme modelimiz tıkandı. Dışarıdan sıcak parayı alarak, içeride betona yatırarak, dolar elde edecek şirketlere yatırımlar yapmadan büyümenin sonucunda ekonomik sistem tıkandı. Neden? Dışarıda eskinden para ucuzdu, bizim gibi ekonomilere hızla akıyordu. Son krizlerden sonra sermaye daha ürkekleşti, doğruları yapan ülkelere akmaya başladı. Biz ise doğruları yapmadığımız için yani para gelmemeye başladı. Para gelmeyince de patinaj yapmaya başladı ekonomi.

Diğer önemli konu devletteki yönetim krizi. Özellikle Türkiye tek adam rejimine geçiş düğmesine, 2013 yılının sonundan itibaren bastıktan sonra sıkıntılar yaşanmaya başladı...

Bir başka önemli gelişme; 2020 yılında bütün dünyada baş gösteren ve tüm ekonomileri etkileyen küresel kriz oldu. Pandeminin etkisiyle ekonomideki sıkıntılar ve patinaj kritik noktalara ulaştı.

Milli gelirimiz 241 milyar dolar erimiş vaziyette. Bugün büyüme verileri açıklandı. Dün de söylemiştim, yüksek büyüme gelecek. Biz buna baz etkisi diyoruz, ikincisi geçtiğimiz yıl yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde hızlı kredi artışının gecikmeli etkisi bu yılın ikinci çeyreğinde de devam ediyor. Böyle baktığımız zaman yüzde 21 seviyesine ulaştık. Bu sağlıklı büyüme mi? Ekonomik aktivitenin hızında yavaşlama var...

Şu anda gayrisafi yurt içi hasılası reel olarak 2018'in ikinci çeyreğinin sadece yüzde 7 üstünde. Bunlar bu ülke için son derece düşük büyüme hızları. Geçtiğimiz yıl ikinci çeyrekte gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 37'si çalışanlara gidiyordu, bu yıl yüzde 33'ü çalışanlara gitmiş. Şöyle baktığımızda yüzde 21,7'lik büyümenin sokakta olmadığını görüyoruz... Hükümet bizi hem istihdam yaratmayan hem de yoksullaştıran büyüme ile tanıştırdı.

Türkiye'nin yarattığı istihdam 2018'in altında, işsizlik oranı 9 milyonu biraz geçmiş durumda. Yoksul sayısı son üç yılda 2 milyon 55 bin kişi artmış. Rusya'dan sonra en eşitsiz servet dağılımı olan ülke biziz. Borç yükümüz hızla artıyor. 2003 yılında şirketlerin, hane halklarının, devletin, bankaların borçları gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 97'ndeymiş, yüzde 163,4'e geldi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar