CHP faiz bilançosunu çıkarttı: Bir yılda faiz yükü 3 kat arttı

CHP faiz bilançosunu çıkarttı: Bir yılda faiz yükü 3 kat arttı
CHP'li Engin Altay son bir senede devletin faiz ödemelerini kalem kalem sıraladı, toplam faiz ödemesinin 1 trilyon liradan 3 trilyon liraya çıktığını vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan’ın, bir  TV’de canlı yayında Merkez Bankası’na faiz düşürme talimatı vermesinden bu yana yaklaşık bir yıl geçtiğini ve zaten kötü siyasi ve ekonomik yönetim yüzünden sorunlar yaşayan Türkiye ekonomisinin hızla krize sürüklendiğini ifade etti. Faiz indirimi söylemlerinin sadece Merkez Bankasının bankalara  verdiği paranın yüzde 19 olan yıllık faizinin yüzde 14’e indirilmesiyle sınırlı kaldığını hattırlatan Altay, Devletin, vatandaşların, şirketlerin içeriye ve dışarıya ödediği ekonomideki diğer faizlerin ise arttığını vurguladı.

FAİZ YÜKÜ BİR YILDA 3 KAT ARTTI 

Engin Altay, "faize karşıymış" gibi bir algı yaratmaya çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam bir faiz dostu ve yüksek faizin sebebi olduğunu,  uygulamakta ısrar ettiği yanlış ekonomi programlarının bir avuç para sahibine, bankalara ve uluslararası  finas kuruluşlarına hizmet ettiğini beirterek "Erdoğan sebep, faiz sonuç oldu.  Devletin borçlarının faiz yükü  bir yılda 1 trilyon TL'den 3 Trilyon TL'ye çıktı"  dedi.   .

Altay, Merkez Bankasını faiz indirmeye zorlayan Erdoğan’ın  kamu alacaklarına ilişkin gecikme zammını ise aylık yüzde 1,6’dan yüzde 2,5’e, yani yıllık yüzde 19,2’den yüzde 30’a çıkardığını vurguladı. Aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığının da 2019’dan bu yana yıllık yüzde 15 olarak uyguladığı tevil faizini  yüzde 24’e yükselttiğini ifade etti. 

Engin Altay, Erdoğan’ın faiz indirimi talimatı vermesinden önce Hazinenin 6 yıl vadeli tahville ortalama yüzde 19,13 faiz oranıyla borçlandığını, aynı vadedeki borçlanmanın bu yıl  temmuz ayındaki yıllık faizinin ise yüzde 25,9 olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

CHP’li Altay, Tayyip Erdoğan’ın "faize karşı" uyguladığı sözde politikaların, döviz kurunu ve enflasyonu üç haneli oranlarda artırdığını  hatırlatarak, bunun da  iktidarın adına faiz dememek için, kira sertifikası, altın tahvili, döviz tahvili, gelire endeksli senet gibi araçlarla yaptığı  borçlanmaların faiz  ve kur farkı maliyetini  son bir yılda  enflasyonun yüzde 78,6’ya yükselmesi ve  döviz kurunun yüzde 106 oranında artması yüzünden yüzde 78-106 gibi  oldukça  yüksek oranlara çıkardığını kaydetti.

FAİZDEN KİM KAZANDI - KİM KAYBETTİ
Engin Altay, faiz oranlarındaki bu gelişmenin devletin, vatandaşların ve şirketlerin faiz yükünü artırdığını dolayısıyla bu kesimlerin zarar gördüğünü, kazananın ise bankalar ve Türkiye’ye dış borç veren uluslararası sermayenin olduğunu belirtti ve artan faiz yükünü maddeler halinde sıraladı. 

  • 2021 yılının ilk beş ayında vatandaşların bankalara  tüketici kredisi için ödediği faiz 44 milyar liraydı, bu yıl aynı dönemde 64 millar liralya yükseldi.
  • Geçen yıl ilk beş ayda şirketler kullandıkları krediler için bankalara 117 milyar lira faiz ödemişti, bu yıl aynı dönemde  201 milyar lira ödediler.
  • 2021 yılının bütçeden devlet 180 milyar lira faiz ödemişti bu yılın bütçesinde faiz için  330 milyar lira ayrıldı. Kur korumalı mevduat için devletin bütçeden  şimdiye kadar ödediği 37 milyar lirayı ve bundan sonra ödeyeceklerini de  dikkate alırsak, buyıl 400 milyar liradan fazla bütçeden faiz ödenecek.
  • 2021  yılı haziran ayında Devletin iç borçlarının toplam faiz yükü  668 milyar liraydı, bu yıl haziranda  bu rakam 2 trilyon 175  milyar liraya ulaştı.
  • Bir yıl önce devletin dış borçlarının toplam faiz yükü  380 milyar liraydı,  bu yıl 780 milyar lirayı buldu.
  • Bankalar geçen yıl ilk beş ayda  Devletten ve vatandandaşlardan , şirketlerden 221 milyar lira  faiz geliri elde etmişti bu yıll  bu rakam 421 milyar lirayı buldu.
  • Toplam faiz geliri yüzde  90 artan bankaların faiz ödemelerindeki artış yüzde 40’ta kaldı.
  • Türkiye, uluslararası piyasalardan geçen yıl yüzde 5’le borçlanıyordu, artık yüzde 11-12 yıllık faiz oranıyla borçlanıyor. Gelecek yıllar borç aldığı yabancı bankalara, finans kuruluşlarına, Londra’daki bir avuç bankere çok daha yüksek miktarlarda dış borç faizi servis edecek.
  • Devletin aldığı gecikme  ve tecil faizleri arttığı için, vatandaşlar devlete daha fazla faiz ödeyecek.

Öne Çıkanlar