CHP'den 'İnsan Hakları Eylem Planı' tepkisi: Söz konusu para olunca Saray fırsatı kaçırmadı

CHP'den 'İnsan Hakları Eylem Planı' tepkisi: Söz konusu para olunca Saray fırsatı kaçırmadı
'AKP, 19 yılda yok ettikleri ne varsa onu, bu plan ile yapacaklarını vadediyorlar. Eylem planı, AK ve BM nezdinde taraf ve yükümlü olduğumuz haklardır, yeni bir şey söylenmemiştir.'

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nı değerlendirdi. Biçer Karaca, Eylem Planı'na yönelik, "Saray iktidarı eriyor, gündem değiştirmeye çalışıyor ama nafile. Açıklanan Eylem Planını bu çırpınışın, yarattıkları Türkiye'nin, itirafnamesidir" dedi. "Erdoğan'ın açıkladığı eylem planı masaldır" diyen Biçer Karaca'nın konuşmasında dikkat çeken noktalar şöyle:

"SÖZ KONUSU PARA OLUNCA SARAY FIRSATI KAÇIRMADI: Eylem Planı, Ekonomik buhranın karşılığında dışarıdan para almak çabasıdır tabii dışarıyı kandırabilirlerse. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi bu planın uygulanması ve raporlanmasının desteklenmesi için 18 ay önce 1.2 milyon euroluk bir destek açıkladı. Söz konusu para olunca Saray bu fırsatı kaçırmadı. 1.2 milyon euroyu aldı, çürüyen iktidarlarını makyajlamak, iktidarda tutunabilmek için kullandı. Bu proje süresi 1 Mart 2021 günü sona erdi. Apar topar, 2 Mart günü zaten Anayasa’da var olan, uluslararası sözleşmelerde var olan ve onayladığımız temel hak ve hürriyetlerden başka bir şey değildi. Dün 1.2 milyon euroluk bir masalı dinledik. 

TÜRKİYE HAK İHLALLERİNDE 2. SIRADA:  7 yıl önce açıkladıkları planda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM)  Türkiye adına açılan ve derdest olan dava sayısını azaltacaklarını söylediler. Peki öyle mi oldu? O zamanlar AİHM’de Türkiye aleyhine açılan ve derdest olan dava oranı yüzde 11.3 idi. 2020 verilerine göre yüzde 18’e çıkmış. O zamanlar Rusya, İtalya ve Sırbistan'dan sonra AİHM'de dava ve hak ihlalleri bakımından Türkiye 5. sıradaydı. Bugün, Türkiye, Rusya'dan sonra 2. Sırada. 2005 yılında 55 bin vatandaş cezaevindeydi. 1 ocak 2021’de açıklanan verilere göre bu sayı 271 bine çıktı. Bu sayının içinde mayıs ayında pandemi nedeniyle kanunlaşan infaz yasası kapsamında tahliye edilenler hariçtir.

19 YILDA YOK ETTİKLERİNİ YAPMAYI VADEDİYORLAR: Erdoğan, İnsan haklarına dayalı yaşam, insan onuruna saygı gibi cümleler ile iç ve dış kamuoyunda çürümüş itibarlarını  makyajla kapatmaya, 2 yıl içinde çürüyüp çöken milletin bir an önce kurtulmak istediği tek adam rejimini aklamaya çalışmaktır. 19 yılda yok ettikleri ne varsa onu insan hakları eylem olanı ile yapacaklarını vadediyorlar. Eylem planı Avrupa Konseyi ve BM nezninde taraf olduğumuz ve yerine getirmekle yükümlü olduğumuz haklardır, fazlası yoktur, yeni bir şey söylenmemiştir. 

AKP BU İHLALLERİN SEBEBİ DEĞİLMİŞ GİBİ...: Bu öyle bir masal ki sanki göz altında kaybedilmeler yokmuş gibi, sanki AİHM, Anayasa Mahkemesi kararları uygulanıyor, Demirtaş, Kavala başta olmak üzere cezaevinde hukuksuzca tutuklu bulunanlara bu mahkemenin kararları derhal uygulanıyor gibi. Sanki Aydın İl Kadın Kolları başkanı dünyada kadın direnişinin simgesi olan Las Tesis eylemini yaptığı için cezalandırılmamış gibi. Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektör istemeyen, ‘aşağı bakmayacağız’ diyen gençlerimiz şafak vakti apar topar dersdest edilmediği ve işkence görmediği anlayışı gibi. Sanki, eril hukuk düzeninde cezasızlıktan güç alan erkek faillerin katlettiği kadınlarımız her geçen gün yaşamdan koparılmıyormuş gibi, Saray da kadın cinayetlerine seyirci kalmıyormuş gibi. Sanki 7 yıl önce attığı twitler nedeniyle halkın haber alma özgürlüğünü görev sayan gazeteciler yargılanmıyormuş, tutuklu gazeteciler sayısında dünya rekoru kırmıyormuşuz gibi. Sanki 19 yıldır iktidarda olan AKP tüm bu ihlallerin sebebi değilmiş gibi. 19 yıldır aklınız neredeydi?"

Öne Çıkanlar