CHP’den Silvan raporu: İntihar eden gençlerin ailelerinin geneli yoksul

CHP’den Silvan raporu: İntihar eden gençlerin ailelerinin geneli yoksul
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Silvan’da yaşanan intihar vakaları ile ilgili rapor hazırladı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde son 2 ayda 7 genç intihar ederek yaşamlarına son verdi. Şüpheli olarak görülen bu ölümler kaygılara neden oldu.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 4 Kasım’da  CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’inde aralarında olduğu bir heyetle birlikte  Silvan’a geçerek incelemelerde bulundu. Silvan’da çocukları intihar eden ailelerle görüşen CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca,  intihar vakaları ile ilgili bir rapor hazırladı.

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER VAR

Ekonomik nedenlere dayalı intiharlar gibi görünen bu vakalarda sosyo-ekonomik koşulların yanı sıra, şüpheli ölümlerinde olduğunun belirtildiği raporda, bu ölümlerin arka planında yatan nedenlerin açığa çıkarılması için çalışma yapılması gerektiği vurgulandı. Silvan’da uyuşturucu madde kullanımının oldukça yaygın olduğu aktarıldı.

YOKSULLUK VE İŞSİZLİK

Raporda intihar eden gençlerin alileri, yakınları ve tanıklarla yapılan görüşmelerde yer aldı.  Ailelerin anlattığına gençleri intihara götüren temel faktör ekonomik koşullar, yoksulluk ve işsizlik. Ancak rapora yansıyan ifadeler, intihar ettiği belirtilen gençlerden bazılarının ailelerinin parçalı olduğu,  duygusal çöküş yaşadıkları ve yalnız olduklarını gösterdi.  İntihar edenler arasında babası Cemaat soruşturma kapsamında tutuklu olan, işe hak kazandığı halde işe alınmayan kişiler de var.

ÇELİŞKİLİ ANLATIMLAR VAR

Silvan’ın Tokluca köyünden olan 18 yaşındaki İ.K  30 Eylül’de intihar etti. Köyde görüşmeyi kabul etmeyen babası, bir akaryakıt istasyonunda heyetle görüşme gerçekleşti. Babasının  anlatıma göre oğlunun intihar sebebi İnternet oyunları. Maddi durumunun iyi olduğunu anlatan baba, oğlunun daha önce Yatılı Bölge Okulunda intihar girişiminde bulunduğu, bu nedenle yatılı bölge okulundan alınarak halen eğitim gördüğü okula kaydettirdiğini aktardı. İsminin açıklanmasını istemeyen arkadaşları ve komşuları durumun farklı olduğunu aktardı. İntihar eden gencin çok başarılı bir öğrenci olduğu,  babanın harçlık dahi vermediği, babanın işte çalışmaya zorladığı, okuma ısrarında olması nedeniyle babası tarafından dövüldüğünü aktardı.

GEÇİMİNİ HAMALLIK YAPARAK SAĞLIYOR

13 Eylül’de intihar eden 18 yaşındaki F.Y’nin ailesinin maddi durumu oldukça kötü.  58 yaşındaki babası hamallık yaparak ailesini geçindirmeye çalışıyor. Haftada bir iki kez iş bulabildiğini, 50-60 TL günlük yevmiye aldığını anlatan babası,  intihar eden oğlunun bu duruma çok içerlediğini aktardı.

MEYVE SOYDUĞU BIÇAĞIN SAPINDAKİ RENKLER GEREKÇE GÖSTERİLDİ

25 Ekim’de intihar eden 26 yaşındaki D.G, bekçilik sınavını kazanmıştı ancak mülakatta elenmişti. Babanın anlatımlarına göre işe alımda haksızlık yapıldığı için oğlu intihar etti.  D.G’nin bekçilik sınavında ismini kazananlar listesinde olduğunu gördüğünü anlatan babası, arkadaşları alınmasına rağmen kendisi alınmadığını aktardı.

Raporda, D.G’nin intiharı ile ilgili şu bilgiler yer aldı: "Sürekli neden işe alınmadığını öğrenmek için yetkili kamu kurumlarına gidip geldi. Kendisine bilgi verilmemesi üzerine babasını göndererek listeden çıkarılmasının sebebini öğrenmeye çalıştı. Yetkililer babasına, oğlunun Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda yeşil kırmızı sarı renklerde sapı olan meyve bıçağıyla, meyve soyarken çekilmiş fotoğrafı olduğu bilgisi veriyor. D.G’nin  yerine torpili olan bir başkası işe alındığı, başka iş bulamadığı, girdiği bunalım sonucu intihar ettiği anlaşıldı. Kendini Malabadi Köprüsünden atmış, 4 gün sonra çıkarılmıştır."

İNTİHARLAR ARAŞTIRILMALI

İntihar vakalarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğinin vurgulandığı raporun sonuç kısmında şu tespitler sıralandı:

İntihar vakalarının yaşandığı olayda intihar eden gençlerin ailelerinin geneli ekonomik anlamda maddi imkansızlıklar yaşayan ailelerdir. İntihar eden çocuk ve gençlerin aile yapılarına bakıldığında, çok çocuklu (3’ten fazla çocuğa sahip) geniş aileler olduğu göze çarpmaktadır. Yapılan görüşmelerin bazılarında; eşlerin birbirini koruduğu, savunma içerikli bir konuşma yaptıkları gözlemlendi.

AİLELERE YARDIM EDİLMELİ

İlçenin sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle yaşanan güçlüklerin giderilmesi, ailelerin maddi-manevi desteklenmesi için takip ve ilerleyen süreçte örgütümüzün temasını sürdürmesi önem arz etmektedir. Ailelerin hukuki ve psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları giderilmelidir. Abi ya da ablasını kaybeden ailenin diğer çocukları, devletin izleme mekanizmaları gereği özenle takip edilip desteklenmelidir. Ailelerin anlatımlarından, işsizlik, sosyal ve kültürel açıdan hizmet gitmeyen bölgelerdeki yoksunluk, internetin aşırı ve yoğun kullanımı gibi göstergeler dikkate alınmalıdır.

UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI DÜŞTÜ

Silvan ilçesinde ve Diyarbakır genelinde genç işsizlik çok fazla olduğu, gençlerin iş bulma umutlarını yitirdiği, bunun nedeninin ise belli çıkarlar karşılığı ve torpil ile işe alınmaların olduğu, iş bulma konusunda umutlarını kaybeden ve gelecek ile ilgili bir beklenti içinde olmayan gençlerin uyuşturucu kullanmaya başladıkları, madde bağımlılığının giderek yaygınlaştığı, uyuşturucu kullanım yaşının çok düştüğü, gözlemlendi.

Öne Çıkanlar