CHP'den Soylu için 'vergi incelemesi' talebi

CHP'den Soylu için 'vergi incelemesi' talebi
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddiaların ardından vergi incelemesi talebinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Cumhurbaşkanlığınca herhangi bir tedbir alınacak mıdır" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kara para aklama suçundan aranan ve yurtdışında gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’a ait uçağı seçim çalışmalarında ve özel işlerinde kullandığı iddialarıyla gündeme gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu çalışmaları için İçişleri Bakanlığı’na ait uçak ve helikopterlerin "siyasi etik" gereği kullanılmadığı, söz konusu uçağın Söğüt Havacılık A.Ş.’den 2017 yılında kiralandığı ve bedelinin bizzat Süleyman Soylu tarafından ödendiği ifade edilmişti.

Bakanlık, söz konusu kiralama işlemine ait faturanın Süleyman Soylu’nun sahibi olduğu şirkete kesildiğini belirterek, ödemenin şirket tarafından yapıldığını ifade etmiş, bu faturayı da açıklamaya eklemişti. Bakanlık açıklamasında; kiralama talebinde bulunulduğunda Söğüt Havacılık A.Ş.’nin elinde kiralık uçak bulunmadığı için Borajet’ten ikincil kiralama yaparak söz konusu uçağı temin ettiği belirtilmişti. 

İçişleri Bakanlığı tarafından Söğüt Havacılık A.Ş. tarafından "Engin Sigorta Acentelik Hizmetleri Limited Şirketi" adına referandum tarihinden dört ay geçtikten sonra düzenlenen 31 Ekim 2017 tarihli toplam 44 bin doları karşılığı olan 165 bin 880 liralık hizmet faturasının paylaşıldığını belirten Bekaroğlu, Vergi Usul Kanunu’nu işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söz konusu düzenlemelere göre; fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olup, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerekir. Süresi içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

Söz konusu faturanın Süleyman Soylu'nun siyasi faaliyetlerinde kullanılmak üzere kiralanan bir uçağa ait ise sigorta şirketi adına düzenlenemeyeceğini belirten Bekaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Engin Sigorta Acentelik Hizmetleri Limited Şirketi’nin hala ortağı olup olmadığını sordu.

FUAT OKTAY'A SORDU: HERHANGİ BİR TEDBİR ALINACAK MI?

Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Söğüt Havacılık Anonim Şirketi’nden 2017 Referandumu ile ilgili siyasi faaliyet çalışmaları sırasında bedelini kendisinin kurucusu olduğu Engin Sigorta Acentelik Hizmetleri Limited Şirketine fatura ettirmek suretiyle uçak kiralama işleminin ayrıca devlet yönetme gelenekleri açısından etik bulup bulmadığını açıklamasını istedi.

Mehmet Bekaroğlu; Süleyman Soylu ve şirketi ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı teftiş ve vergi inceleme elemanlarının Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu koordinasyonunda gerekli incelemeleri yapmak üzere görevlendirilmesini talep etti. Bekaroğlu, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında Cumhurbaşkanlığınca herhangi bir tedbir alınacak mıdır" diye sordu.

Öne Çıkanlar