CHP'den Süleyman Soylu ve Emniyet Müdürü'ne suç duyurusu

CHP'den Süleyman Soylu ve Emniyet Müdürü'ne suç duyurusu
CHP, İçişleri Bakanı Soylu hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik', Ankara Emniyet Müdürü hakkında da 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

ARTI GERÇEK - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik linç girişimi nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Soylu'ya yönelik suçlama; halkı kin ve düşmanlığa tahrik.

CHP PM üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ve parti avukatı Celal Çelik ile birlikte Ankara Adliyesi'ne gelen Özkoç, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'ADALET YOLUYLA PEŞLERİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'

Çubuk'un Akkuzulu Köyü'ndeki asker cenazesinde Kılıçdaroğlu'na yönelik öldürme kastıyla saldırı düzenlendiğini söyleyen Özkoç, "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açık ve aleni bir şekilde halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği ve görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği için suç işlemiştir" dedi.

Koruma polis memurlarının Kılıçdaroğlu'nun cenazeye katılacağını Emniyet Koruma Şube Amirliği'ne bildirdiğini hatırlatan Özkoç, buna rağmen önlem almayan ve ihmali bulunan İl Emniyet Müdürü ve emniyet yetkilileri ile jandarma görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Özkoç, "Bundan sonra herkes bilmelidir ki, kim teröre alet olmuşsa, kim görevini ve sorumluluğunu yerine getirmiyorsa, kim kin ve nefret ile insanları ayrıştırmaya çalışıyorsa biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kişilerin adalet yoluyla peşlerini bırakmayacağız" diye konuştu.

'İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR'

Gazetecilerin Soylu'nun hangi sözlerinin suçlama konusu yapıldığı sorusuna ise Özkoç, şu yanıtı verdi:

"İçişleri Bakanı 'CHP'li il ve ilçe başkanları ve yetkilileri bundan sonra şehit cenazelerine katılmasınlar ben emir verdim' diyor. Böyle bir linç girişiminden sonra bile 'provokasyon, koordinasyon yok' diyor, 'taş sopa yok' diyor, yumruklanmış insanları suçluyor. Hâlâ Türkiye'yi zehirlemeye devam ediyor. Soylu'nun İçişleri Bakanlığı'nı sürdürmesi bizce mümkün değildir, aynı zamanda suç işlediği için gerekli cezayı almalıdır."

Özkoç, Ankara Valisi hakkında suç duyurusunda bulunup bulunulmadığı sorusu üzerine ise henüz yapılmadığını ancak delillerin toplanmaya devam edildiğini belirtti.

'BU SUÇU KASITLI İŞLİYOR'

Özkoç'un CHP adına savcılığı sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında TCK 216. Madde'den yani 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' etmekten soruşturma başlatılması ve Anayasa'nın 83. maddesi gereğince dokunulmazlığı kaldırılmak üzere TBMM'ye fezleke düzenlenmesi sonrasında da kamu davası açılması isteniyor.

Suç duyurusu dilekçesinde, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik organize bir linç girişimi yaşandığı ve bu saldırının yaklaşık 2 saat boyunca devam ettiği, olayların önlenmesi için kolluk görevlilerinin herhangi bir çabasının olmadığı belirtildi.

SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI DELİL OLDU

Kılıçdaroğlu'na yönelik 'Öldürmeye tam teşebbüs', 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik', 'Kasten yaralama', 'Hakaret', 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'Siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi', 'İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellenmesi' suçlarının işlendiği belirtilen dilekçede, bu olayın gerçekleşmesi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eylemleri arasında tartışmasız bir biçimde bağlantı bulunduğu kaydedildi.

Soylu ve diğer bir kısım AKP'lilerin sistematik olarak halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işlediği, yine sistematik bir biçimde halkın bir kesimini diğer bir kesime karşı sürekli kışkırttığı belirtilen dilekçede, Soylu'nun "...Valilere müsteşarım üzerinden talimat gönderdim, CHP İl Başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin diye. Bu kadar basit..." ve "…FETÖ'cülerle beraber iş birliğinin bedelini Kemal Kılıçdaroğlu ödeyecektir, bu kadar açık ve nettir…", "…Şimdi bir haftadır sürekli olarak bunu farklılaştıran, bu lafın odağından ayıran ve meseleyi başka bir noktaya taşımak isteyen, kah A Haber'e saldıran, kah Sarraf dosyası üzerinden Türkiye'yi yargılamaya çalışan, sonra da güya vicdanı varmış gibi de bir tablo ortaya koymaya çalışan bir çirkefle karşı karşıyayız; çok net söylüyoruz…", "…Türkiye'nin başını herkesle beraber belaya sokacak bir düzenbaz söz konusudur…", "Şimdi buradan Kılıçdaroğlu hiçbir yere kaçamaz, çok açık şekilde altını çizerek söylüyorum; o Man Adası'nda veya herhangi bir adada olduğunu ispat etmezse biz onun boğazına ne takacağız o görecek, hangi çıngırakları takacağız, öyle yok" şeklindeki açıklamaları delil olarak gösterildi.

ANKARA EMNİYET MÜDÜRÜNE DE SUÇ DUYURUSU

CHP Grup Başkanvekili Özkoç'un savcılığa sunduğu ikinci suç duyurusunda ise Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Ankara Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli memurlar, ilgili emniyet ve jandarma görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmak'tan soruşturma başlatılması istendi.

Dilekçede, Kılıçdaroğlu'nun cenazeye katılacağı bildirilmesine rağmen önlem alınmadığı ve olaylara müdahale edilmediği belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar