CHP'den TÜİK'e: Verileri ayarlama kurumu, memurun ve emeklinin maaş zammına el koydu

CHP'den TÜİK'e: Verileri ayarlama kurumu, memurun ve emeklinin maaş zammına el koydu
CHP'li Ağbaba: Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK, memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu.

CHP'nin işçi sendikaları, esnaf ve STK'lardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in açıkladığı 2020’nin son enflasyon verilerini değerlendirerek, "TÜİK halka gerçekleri açıklamakla yükümlü bir kurum olması gerekirken, verileri ayarlama kurumuna dönüşmüş durumda. Markette, manavda, pazarda, kasapta 5 TL olan ürünün fiyatı, TÜİK verilerinde 1 TL olarak gösterildi. TÜİK verilerini manipüle edenler dahi gerçek enflasyon oranlarının bu olmadığını biliyor. Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi" dedi. Ağbaba, "Yani son bir yılda her türlü müdahaleye ve manipülasyona rağmen, enflasyon oranı bu yılın son ayını yine çift haneyle kapattı" diye ekledi.

‘TÜİK, ZAMLARA EL KOYDU’

Gıda ürünlerinde fiyat artışının son bir yılda yüzde 30’ları bulduğunu belirten Ağbaba, doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldiğini ve gerçek enflasyonun yüzde 14,6’lık orandan çok daha fazla olduğunu söyledi. Ağbaba, "Açıklanmış olan oran çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlilerin gerçek enflasyonunu yansıtmamakta, bu oran sadece iktidarın isteğini yansıtmaktadır. TÜİK verilerini manipüle edenler, ülkede ısrarlı bir şekilde ekonomik kriz yokmuş gibi hissettirenler dahi gerçek enflasyon oranlarının bu olmadığını biliyor. Açlık sınırı son bir yılda yüzde 19 artarken, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam geldi. Bu yıl da TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. TÜİK memurun ve emeklinin maaş zammına adeta el koydu" dedi.

‘HEPİMİZLE DALGA GEÇİYORLAR’

Ağbaba, "Mercimeğin fiyatı yüzde 59, yumurtanın fiyatı yüzde 76, ayçiçek yağının fiyatı yüzde 34, kuru fasulyenin fiyatı yüzde 35 artmış. Gıda fiyatları böyle artarken enflasyonu don lastiğinden, triger kayışından, pinpon topundan hesaplıyorlar. Hepimizle dalga geçiyorlar" dedi. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar