Enerji kriziyle üretimin durduğu kentten hükümete tepki: İktidar dökülüyor

Enerji kriziyle üretimin durduğu kentten hükümete tepki: İktidar dökülüyor
Üretimin durduğu tekstil kenti Denizli'de incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, 'Uyardık ama iktidar dikkate almadı. Sanayicinin zararını kim karşılayacak' diye sordu.

Enerji krizi nedeniyle 184 firmadan 34 bin çalışanın üç gün boyunca işbaşı yapamayacağı sanayi kenti Denizli’yi ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sanayi bölgelerinde yenilebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi gerektiğini ve teşviklerin arttırılarak, vergi sorunlarının çözülmesini talep etti. Karaca, "Olağanüstü koşullarda acil eylem planları olmayan ve bu acil eylem planlarını hayata geçirme becerisine sahip olmayan iktidar tarafından yönetildiğimiz bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

İran’dan gelen doğalgazın kesintiye uğramasıyla birlikte Türkiye genelinde ortaya çıkan enerji krizi sanayi işletmelerini zor duruma sokarken, enerji kısıtlamalarının vurduğu sanayi bölgelerine uygulanan 3 günlük elektrik kesintisi üreticiyi zora soktuğu gibi iflas ihtimalleri de dillendirilmeye başlandı. CHP’li Gülizar Biçer Karaca, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde enerji kesintisiyle üretimin durduğu fabrikaları ziyaret etti. Enerji krizi nedeniyle kentte üretimin durması nedeniyle 184 firmadan 34 bin çalışanın üç gün boyunca işbaşı yapamayacağı açıklanmıştı.

‘BELİRTİLERE RAĞMEN İKTİDAR ÖNLEM ALMADI’

Sanayide elektrik kesintisini ve yaşanan enerji krizini TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, üretimin 3 günlüğüne durduğu, sessizliğe mahkum edilen tekstil fabrikalarını yerinde inceledi. CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun eşlik ettiği ziyarette, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki son durumu yönetici ve sanayicilerden dinleyen Gülizar Biçer Karaca, 3 günün ardından yine bir kesinti olacağı kaygısı ve belirsizliğinin Denizlili sanayicileri ve çalışan işçileri endişelendirdiğini ifade etti. Tüm öngörülere, uyarılara rağmen iktidarın gelmekte olan krize dair gereken önlemleri almadığını söyleyen Gülizar Biçer Karaca’nın tekstil fabrikasında yaptığı tespit ve önerileri şu şekilde:

"Denizli OSB kurulduğu günden bu yana resmi bayramlar da dahil sadece dini bayramlar dışında şalterlerini indirip 34 bin işçinin çalıştığı bu Organize Sanayi Bölgesi bu şekilde sessizliğe hiç bürünmemişti. Bir tekstil firmasındayız. Bu firma gibi 184 firmada 34 bin çalışan 3 gün boyunca işlerinin başında olamayacak. Bununla birlikte Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şekilde Türkiye’de OSB’lerin üretimi durmuş durumda ve üretimin durması sanayiciler açısından büyük bir risk. İhracat yapan ve kendi yağıyla kavrulan Denizli herhangi bir şekilde de iktidar tarafından destek görmeyen, kendi çalışıp kendi üreten, yurt dışı bağlantılarını kendi kuran bir tekstil sanayi bölgesidir. Ve o ihracata bağlı malların üretimi ve terminlerinin süresinde teslimi konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacak.

'SANAYİCİNİN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?'

 "Sanayicinin zararını kim karşılayacak?" diye soran Karaca sözlerini şöyle sürdürdü:

"En tepeden en alta kadar yönetim kriziyle karşı karşıyayız. İktidar dökülüyor. Yönetim becerisi ve basireti gösteremediği ortaya çıkmıştır. CHP olarak uyardık, karakış için önerilerimizi zamanında sunduk ancak iktidar dikkate almadı bu kriz yaşandı. Görünüyor ki bu iktidar sorunları çözemeyecek. Az kaldı biz geleceğiz ve çözeceğiz."

‘BÜROKRATİK ENGELLEMELER VAR'

"Olağanüstü koşullarda acil eylem planları olmayan ve bu acil eylem planlarını hayata geçirme becerisine sahip olmayan iktidar tarafından yönetildiğimiz bir kez daha ortaya çıktı. Oysa ki Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla; rüzgar enerjisiyle, güneş enerjisiyle, bu enerji kaynaklarına yatırım yapılarak, Denizli OSB’ye ciddi teşvikler verilerek, güneş enerjisi tarlalarından kendi enerjisini kendi üreten bir OSB olabilirdi ama maalesef yapılmadı. Birçok sanayici ile konuşuyoruz. Deniyor ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda güneş enerjisi için ya da yenilenebilir enerji kaynakları için başvuru yaptığımızda çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bürokratik engeller yaşıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar