Dünya Roman Günü’nün Türkiye’de de kabulü için kanun teklifi

Dünya Roman Günü’nün Türkiye’de de kabulü için kanun teklifi
CHP İzmir Milletvekili Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün Türkiye’de de kabulü için Meclis'e kanun teklifi verdi, Roman yurttaşlarla ilgili farkındalık yaratılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nün Türkiye’de kabul edilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Purçu, bu konuda genelge yayınlanmış olmasına rağmen her yıl kendisinin bu konuyla ilgili TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirtti.

‘AB’NİN VERDİĞİ FONLAR ROMANLARA HARCANMIYOR’

CHP’li Purçu, 2016-2021 yıllarını kapsayan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yürütülen Roman Strateji Eylem Planı’nın süresinin dolmasına rağmen Romanların yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik herhangi bir adımın atılmadığını belirterek, hükümetin eylem planı dahilindeki projeler için Avrupa Birliği’nden aldığı fonların Romanlara harcanmadığını ifade etti.

Purçu, ROMSID, ROMACTED, SIROMA gibi milyonlarca euroluk bütçeleri olan projelerin hayata geçirilmediğini ve Romanlar için kendi bütçesinden bir kuruş bile ayırmayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın proje fonlarını nereye harcadığının bilinmediğini kaydetti.

‘8 NİSAN KATLEDİLEN ROMANLAR ANISINA ROMANLARA İTHAF EDİLDİ’

CHP’li Purçu’nun TBMM’ye sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde Dünya Roman Günü’nün tarihçesi hatırlatılarak şunları kaydetti:

"8 Nisan 1971’de, farklı ülkelerden Romanlar Londra’da bir araya gelmiş, ayrımcılıkla mücadelede iş birliğini teşvik etmek, Romanların sorunlarını tartışmak üzere ilk kez Uluslararası Roman Kongresi toplanmıştır. 1978 yılında 2. Dünya Roman Kongresi 26 ülkeyi temsilen katılanlarla 60 delege ve ek gözlemciyle gerçekleşmiştir.

1990 yılında düzenlenen 4. Uluslararası Roman Kongresi’nde 8 Nisan tarihi "Dünya Romanlar Günü" olarak kabul edilmiştir. 1990 yılından itibaren alınan kararla her yıl 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanmaktadır. 8 Nisan, 2. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından soykırıma uğratılarak katledilen ve sayısı tam olarak bilinmeyen Romanların anısına dünyanın her yerinde yaşayan Romanlara ithaf edilmiştir."

‘ROMAN GÜNÜ BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR’

"Dünya Romanlar Günü tek başına Roman kültürünü kutlamakla sınırlı olmayıp Roman vatandaşlarımızın hayatın her alanında yaşadığı baskı ve dışlanmışlık konusunda farkındalık yaratıldığı, birlik ve mücadelenin, yan yana bir arada yaşayabilmenin vurgulandığı bir gündür. Bu önemli gün, ayrımcılığa karşı hareket etmek, politikalar geliştirmek, birlik ve dayanışmanın gücünü ortaya koymak açısından manidardır."

‘KABUL EDİLENE KADAR TEKLİF VERECEĞİM’

"8 Nisan’ın ülkemizde Romanlar Günü olarak kabul edilmesi teklifi, 8 Nisan’da kamu kurum ve kuruluşlarının sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla tören düzenlemesini, Roman kültürünün tanıtılması ve sorunlarının görünür kılınması konusunda farkındalık çalışmaları yapmasını içermektedir. Bu kanun teklifini, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilinceye kadar vermeye devam edeceğim. Çünkü bu önemli hususun yasalaşması gerekir. Genelge ile ülke yönetmeyi demokrasi açısından doğru bulmuyoruz." (ANKA)

Öne Çıkanlar