Yapılan zamlara tepki gösteren CHP’li Akın: Doğal gaz müjdesinden sonra 9 kez zam yapıldı

Yapılan zamlara tepki gösteren CHP’li Akın: Doğal gaz müjdesinden sonra 9 kez zam yapıldı
İktidarın yaptığı zamlar, Ramazan boyunca sofraların tadını kaçıracağını belirten Akın, iktidarın çeliştiğini söyledi.

BOTAŞ’ın 1 Nisan itibarıyla elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 44,30, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 50 ve konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35; Enerji Piyasaları Denetleme Kurulu’nun (EPDK) da sanayide kullanılan elektriğe yaklaşık yüzde 25 oranında zam yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, doğal gaz fiyatlarına yapılan zamma ilişkin açıklama yaptı. Akın, "İktidarın yaptığı zamlar, Ramazan boyunca sofraların tadını kaçıracaktır. Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğal gaz tarifelerine yapılan fahiş zam, iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır" dedi.

‘ISINMA HAKKI LÜKSE DÖNÜŞTÜ’

Akın açıklamasında şunları ifade etti: "1 Ocak’ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla birlikte konut tarifesindeki zam oranı yüzde 68,75’e yükselmiştir. Temel bir hak olan ısınma hakkı, yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür. Saray iktidarı, yaşanan uluslararası kriz ve Rusya ile Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğal gaza art arda yüksek oranda zam yapmaktadır. Avrupa’da, uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülke vatandaşına bu oranda zam yapmamaktadır."

Akın, "Artışın faturalara yansımayacağını ifade eden iktidar sözcüleri, konut tarifesine yüzde 35 oranında zam yaparak vatandaşlarımızı kandırmıştır. Bugüne kadar konutlara yapılan zam oranını en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zam, son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zammı oluşturmaktadır. Son 5 yıl içerisinde, BOTAŞ tarafından her ayın başında doğal gaz satış tarifesine bir aylık dönemde yüzde 35 oranında yapılan bir zam bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.

‘ASIL FIRSATÇILIĞI İKTİDAR YAPIYOR’

İktidarın yaptığı zamlar, Ramazan boyunca sofraların tadını kaçıracağını belirten Akın, "Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğal gaz tarifelerine yapılan fahiş zam, iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır. Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle Ramazan’da tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken doğal gaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir" diye belirtti.

‘HAYAT PAHALILIĞINI DAHA DA ARTIRACAKTIR’

Akın, "BOTAŞ’ın doğal gaz sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 50 oranındaki ikinci zamla birlikte 1 Nisan itibarıyla doğal gaz tarifesindeki artış yüzde 125’e yükselmiştir. EPDK’nın da 1 Nisan itibarıyla yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasıyla sanayi elektrik tarifesinde üç ayda yaşanan artış yüzde 185’e dayanmıştır. Enerjide sanayi tarifelerine yapılan söz konusu fahiş zamlar, tüm sektörlerde üretim maliyetlerini artıracağı için iğneden ipliğe bütün ürünlere zam olarak yansıyacaktır. Vatandaşlarımız bu zammı çarşı, pazarda ve marketlerde alışveriş yaparken de dolaylı olarak ödeyecektir. Saray iktidarının enflasyonla mücadele edildiği söylemine karşın enerji kalemlerine yapılan bu zamlar, hayat pahalılığını daha da artıracaktır" dedi.

‘SON 3 AYDA ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNİN DOĞAL GAZ TARİFESİ YÜZDE 123 ORANINDA ZAMLANDI’

Akın, "BOTAŞ’ın yılbaşından bu yana elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesine dördüncü kez zam yapması, yaz aylarında elektrik tarifesinde olası bir zam ihtimalini artıracaktır. Elektrik üretim santrali tarifesine 1 Ocak’ta yüzde 15, 1 Şubat’ta yüzde 14, 1 Mart’ta yüzde 18,3 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 44,30 oranında zam yapılmıştır. Buna göre son 3 ayda elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesi yüzde 123 oranında zamlanmıştır" vurgusunu yaptı.

‘DOĞAL GAZ MÜJDESİNDEN SONRA DOĞAL GAZ 9 KEZ ZAMLANDI’

Akın, "AK Parti iktidarının Karadeniz’de doğal gaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğal gaz toplamda 9 kez zamlanmıştır. Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesine 1 Ocak 2021’den itibaren Haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapılmıştır. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlanmıştır."

Öne Çıkanlar