CHP’li Kani Beko: Sofralar bir kap et göremez olacaktır

CHP’li Kani Beko: Sofralar bir kap et göremez olacaktır
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, belirlenen asgari ücret miktarına tepki göstererek, miktarla yapılamayacakları sıraladı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, belirlenen asgari ücret miktarına tepki göstererek, miktarla yapılamayacakları sıraladı.

2021 yılı için net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenen asgari ücret miktarına tepkiler sürüyor. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yaptığı yazılı açıklamayla, belirlenen miktara tepki gösterdi. Beko, yaşanan küresel pandemi, enflasyonun artması ve TL’nin alım gücünün giderek düşmesiyle 2020 yılında asgari ücret ile yaşamanın adeta imkansız hale geldiğine dikkat çekti. "Türkiye'de asgari ücret, asgari ücret değildir" diyen Beko, "Çalışanların ezici çoğunluğunun ücreti haline gelmiştir. O yüzden asgari ücreti konuşurken, istisnai bir ücreti konuşmuyoruz. Büyümeden bahsediliyor, bu büyümeden hiçbir çalışan emekçi pay almıyor. Yoksulluğu paylaşıyoruz. Vergilerimiz yüksek, oranlar düşük. Para, pul oldu" açıklaması yaptı.
 
'SEFALET ÜCRETİ'
 
Asgari ücretin "sefalet" ücreti olduğunu söyleyen Beko, asgari ücretlilerin neler yapamayacağını şöyle sıraladı: "Türkiye’nin yarısı açlık sınırında yaşıyor. AKP iktidarı Türkiye’nin yarısını oluşturan asgari ücretle çalışan işçi ve ailelerini, 2021 yılında sefalet ücretine ve sefalet içerisinde bir yaşama mahkum etmiştir. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret,  2 bin 825.90 TL olarak belirlendi. 10 milyon asgari ücretli işçi ve aileleriyle birlikte 50 milyona yakın yurttaşın sefalet ücretiyle bir sefalet ortamında 2021 yılında da yaşamaya devam edecektir. Kararda, asgari ücretlilerin hepsinin bekarmış gibi tek başına baz alınmaması, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün de belirttiği gibi 4 kişilik ailenin baz alınması gerekirdi. Asgari ücretli çalışan bir işçi kardeşimiz; evi kiraysa bundan sonra elektrik parası veremeyecek, su parası veremeyecektir, doğalgazı ödeyemeyecek, ulaşım bedelini maalesef ödeyemeyecek, eğitim konusunda çocuklarına maaşından bütçe ayıramayacaktır. Asgari ücretle çalışan işçiler çocuklarıyla veya ailesiyle tiyatroya ve sinemaya gidemeyecektir, ayda en azından bir kere kitap alıp ailesi ve çocuklarıyla birlikte okuyamayacaktır. Birinci derece yakın akrabalarının düğününe gidip, bir takı bile takamayacak ve ısınmak için kışın birinci derece yakınlarıyla aynı evi paylaşacak. Milyonlarca yurttaşımız 2 güne bir sofrasına bir kap et yemeği bugüne kadar koyamamıştır. 2021 yılında asgari ücretli çalışan aileler yine sofralarında et göremez olacaklardır. 15 milyon vatandaşımız soğuk kış günlerinde evini ısıtmak için battaniye altında bugüne kadar ısınıyorlardı, demek ki bundan sonra da bu şekilde devam edeceklerdir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar