CHP’li Bulut: Kritik görevdeki kişiler kim?

CHP’li Bulut: Kritik görevdeki kişiler kim?
‘Kritik görevdeki kişiler’ aşılamanın ikinci listesinde öncelikli gruplar arasında yer alıyor. CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, ‘Kim bu kişiler?’ diye sordu.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Türkiye’de Çinli Sinovac firmasından alınan Coronavac aşının her aşaması tartışmalı oldu. Gelen aşılar henüz riskli gruplar için bile yetersiz kalırken, şimdi de aşıda VIP tartışması gündeme geldi. "Kritik görevdeki kişiler" aşılamanın ikinci listesinde öncelikli gruplar arasına girdi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "Kim bu kişiler?" diye sordu.

‘HÜKÜMETE YAKIN İSİMLER AŞI OLUYOR’

Aynı zamanda eczacı olan Bulut, aşılama listesinde olmamasına rağmen belli isimlerin aşı olduğuna dair duyumlar aldığını söyledi. Bulut, Ankara’da bulunan iki üniversitede yöneticiler ve ailelerinin aşılandığını belirtti. Eski belediye başkanlarının ve hükümete yakın bazı sanatçıların televizyon ekranlarında aşılandığına yönelik haberlerin yapıldığını kaydeden Bulut, "Böyle olunca insanların kafasında kuşku oluşuyor" dedi.

‘2. AŞAMADA AŞILANACAK KRİTİK GÖREVDEKİ KİŞİLER KİM?’

Aşılamada birinci aşamanın ardından geçilecek ikinci aşamada da soru işaretleri bulunduğunu söyleyen Bulut, "İkinci aşamada öncelikli sektörler belirtilmiş. İkinci aşamanın ilk sırasında Milli Savunma Bakanlığı, ikinci sırasında İçişleri Bakanlığı ve üçüncü olarak da ‘kritik görevdeki kişilerin’ aşılanacağı söylenmiş. Kim bu kritik görevdeki kişiler?" diye sordu.

Bulut sözlerine şöyle devam etti:

"Bakıyorsunuz listede İçişleri Bakanlığı var, Milli Savunma Bakanlığı var, Adalet Bakanlığı var, zabıta, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, taşımacılık bile var. Öncelikli sektör içinde bunlar var ama burada kritik görevdeki kişilerin kimler olduğuna dair detaylı bir açıklama yok. Aşılama sürecinde bir sürü tartışma yaşanırken bir de şimdi VIP aşılamamı mı yapılıyor? Açıkçası torpil şüphesini düşünüyoruz."

‘3 AY İÇİNDE AŞILAMA BİTMELİ’

Türkiye nüfusuna bakıldığında 120 milyon doz aşıya ihtiyaç varken, 50 milyon doz için anlaşma yapıldığını hatırlatan Bulut, "Öncelikle bu aşıyı çeşitlendirmemiz lazım. Çin aşısına yönelik bu kadar tartışmalı bir süreç yaşanırken, Sinovac firması yeterli aşıyı üretemeyecek gibi görünüyor. Toplumsal bağışıklık için 3 ay içinde bu aşılama sürecini bitirmemiz gerekiyor. İktidar neden başka aşı temin etmiyor? Biz Sinovac firmasına mahkûm muyuz? Bu firma dışında başka yerden aşı getiremez miyiz?" diye sordu.

‘RÜŞVET TARTIŞMALARI İLE GÜNDEME GELEN BİR FİRMA’

Sinovac firmasının rüşvet tartışmaları ile gündeme gelen bir firma olduğunu söyleyen Bulut, "Sinovac firması yakın zamanda hisselerini satarak 2020 yılının Aralık ayında fabrika kuracağını ifade etmiş ancak hâlâ hayata geçirilmemiş. Sinovac, Türkiye dışında Brezilya, Endonezya, Şili ve Filipinler’e aşı verdi. Bizi şüpheye düşüren, bu kadar büyük çaplı olmayan bir firmanın bu ülkelerin hepsine nasıl aşı yetiştireceğidir" dedi.

‘TİCARİ ANLAŞMALAR AÇIKLANMALI’

Çin’de devlet firmaları dahil olmak üzere birçok aşı firması bulunmasına rağmen özellikle Sinovac firmasının neden seçildiğini ve Çin’de 1 milyar doz üretim kapasitesi olan Çin Ulusal Biyotek Grubundan ise neden aşı alınmadığını soran Bulut, "Sağlık Bakanlığı devlet firması ile anlaşma yapıyoruz, dedi. Ancak Sinovac devlet firması değildir. Ayrıca Coronavac aşısının Çin’de onay alıp almadığını bilmiyoruz. Türkiye’de basına yansıyan haberlere göre, Çin’de başka bir firmanın aşısı onay aldı ancak Coronavac’ın onay alıp almadığı yönünde bir haber yok. Neden bu firma tercih edildi? Devlet ortaklığındaki bir başka şirketin 1 milyon doz üretimi varken, neden üretimi daha az olan Sinovac tercih edildi? Toplumsal bağışıklık için bu aşının vurulması gerekiyor. Bir zararı yok, dünyadaki diğer aşılar kadar güvenli. Buradaki tartışma aşının güvenliği ile alakalı değil, ticari yanının açıklanması gerekiyor. Ülkemiz Keymen ile anlaşmalı. Keymen ise bu şirketin distrübütörüdür. Sağlık Bakanlığı bu konuda acil kamuoyunu bilgilendirmelidir. Ne kadar ücrete anlaştığını kamuoyu ile paylaşmalıdır" dedi.

Bulut, kendisinin de sırası gelince aşı vurulacağını belirterek, "Herkese vurulmasını öneriyorum" diye ekledi.


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar