CHP'li Emir: Ulaştırma Bakanlığı'nda toplam 3,5 milyar TL'lik AR-GE parası kayıp

CHP'li Emir: Ulaştırma Bakanlığı'nda toplam 3,5 milyar TL'lik AR-GE parası kayıp
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın AR-GE Fonuna 796 milyon TL aktarıldığını ve bu paranın kaybolduğunu iddia etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının AR-GE Fonundaki 2.8 milyar TL’lik kayıp parayı gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, fona 796 milyon TL daha aktarıldığını ve bu paranın da kaybolduğunu iddia etti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emir, "Bu paranın aslında ortada olmadığını, aktarımın sadece kağıt üzerinde yapıldığını biliyoruz. Çünkü Hazine, bütçe açığını kapatmak için her birikmiş fonda olduğu gibi AR-GE Fonundaki paraya da el koyuyor" dedi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Emir, AR-GE fonundaki kayıp paranın katlanarak büyüdüğünü belirterek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde oluşturulan AR-GE Fonu ile kara yolu, demir yolu, elektronik haberleşme, bilişim, havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Emir, şu ifadeleri kullandı:

"AR-GE Fonunda 2019 yılında 3 milyar 118 milyon 542 bin TL birikmiş, bu paranın 153 milyon TL’si TÜRKSAT 6A uydusuna, 143 milyon TL’si de Türkiye Uzay Ajansına aktarılmıştır. Geriye kalan 2,8 milyar TL’lik kaynağın ise çağrı usulüne göre destek başvurusu alınmadığı gerekçesiyle bir sonraki yıla aktarıldığı belirtilmiştir. Bakanlığın 2020 yılı faaliyet raporunda ise fonda 3 milyar 791 milyon 745 bin TL toplandığı bu paranın 195 milyon 87 bin TL’sinin Türkiye Uzay Ajansına aktarıldığı ifade edilmiştir. Kullanılmayan bütçe kaleminin ise gelecek yıllara aktarıldığı belirtilmiştir. Söz konusu kullanılmayan bütçe kalemi, bir önceki yıl 2,8 milyar TL iken 2020 yılında 3 milyar 596 milyon 657 bin TL’ye ulaşmıştır."

'HAZİNE EL KOYUYOR'

Çeşitli kurumlardan yapılan kesintilerle biriken bu paranın ulaştırma ve bilişim alanındaki AR-GE projelerinin desteklenmesi için kullanılması gerektiğini hatırlatan Emir, şunları söyledi:

"Bakanlık her yıl yayımladığı faaliyet raporunda, ‘Çağrı usulüne göre destek başvurusu alınmadığından proje başvurusu alınmamıştır’ diyerek AR-GE Fonunda biriken paranın gelecek yıla aktarıldığını belirtiyor. 3 milyar TL’nin üzerinde paranın aslında ortada olmadığını, aktarımın sadece kağıt üzerinde yapıldığını biliyoruz. Çünkü Hazine, bütçe açığını kapatmak için her birikmiş fonda olduğu gibi AR-GE Fonundaki paraya da el koyuyor. Her seferinde bu paraların nereye gittiğini soruyoruz ancak Bakan bize ya mevzuat anlatıyor ya da tek cümlelik geçiştirme yanıtlarla durumu kurtarmaya çalışıyor. Çünkü Bakan da Hazinenin bütçe açığını kapatmak için fondaki paraya el koyduğunu biliyor." 

Öne Çıkanlar