'Vakalar yüzde 359 arttı, aşılanan kişi sayısı yüzde 56 azaldı'

'Vakalar yüzde 359 arttı, aşılanan kişi sayısı yüzde 56 azaldı'
CHP'li İlgezdi, artan vaka sayıları ve aşılanma oranıyla ilgili açıklamalarda bulundu: Ülkemizde hem aşı karşıtlığı hem de aşı tereddüttü giderek artıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 516’ncı gününü geride bırakan Covid-19 salgınıyla ilgili olarak; "1 Temmuz’dan bugüne vaka sayısı yüzde 359, vefatlar 2,5 kat arttı. Vefat ve vakalara paralel olarak aşı karşıtlığı da giderek artıyor. 1, 2 ve 3’üncü doz aşı uygulanan kişi sayısı geride bıraktığımız bir ayda yüzde 56 azaldı" açıklamasını yaptı.

ANKA'nın haberine göre CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı açıklamayla sürekli artan vakalara karşılık aşı karşıtlığının da yükselişte olduğunu kaydetti.

Akkuş İlgezdi, "Ülkemizde hem aşı karşıtlığı hem de aşı tereddüttü giderek artıyor. Sosyal medya hesaplarının başına ‘doktor’ unvanı ekleyen onlarca kullanıcıdan yayılan bilgi çarpıtma, toplumda aşıya karşı bir güvensizlik oluşturuluyor" değerlendirmesini yaptı.

'BİRİNCİ DOZ AŞILAMA YÜZDE 72 AZALDI'

Verilerin, aşı karşıtlığının giderek güç kazandığını gösterdiğini belirten Akkuş İlgezdi’nin açıklaması şöyle:

"Sırası geldiği halde ilk doz aşısını olmayan 21 milyondan fazla yurttaşımız var. Türkiye’nin tam açılmaya gittiği temmuz ayının ilk beş gününde ilk doz aşısını yaptıran kişi sayısı 1 milyon 630 bin 911’di. Vakaların pandemi fırtınasına dönüştüğü ağustosun ilk 5 gününde ilk doz aşısını yaptıran kişi sayısı yalnızca 463 bin oldu. Böylece Covid-19’a karşı toplumsal bağışıklık için çok önemli olan ilk doz aşıda, temmuz ve ağustos aylarının ilk beş günü baz alındığında yüzde 72 azalma meydana geldi."

AŞILAMADA YÜZDE 56 AZALMA

"Öte taraftan tam aşılamada da istenilen seviyeye ulaşmaktan oldukça uzağız. Ağustos ayının ilk beş gününde 1,2 ve 3. doz aşı yapılan kişi sayısı temmuz ayının ilk beş gününe göre yüzde 56 azalarak, 3 milyondan 1 milyona geriledi.

Aşılama azalırken, vefatlar artıyor. 1 Temmuz’dan bugüne 2 bin 143 kişi hayatını kaybetti. Geçen sene ağustos ayının ilk beş gününe kıyasla bu yıl Covid-19 kaynaklı ölümler yüzde 484 arttı. 2020 Ağustos’unun ilk beş gününde 93 yurttaşımız vefat ederken, bu yıl ne yazık ki şimdiden 543 yurttaşımızı yitirdik."

'BÖYLE GİDERSE 4. DALGANIN GELMESİ KAÇINILMAZ'

Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’nin bugün 4. dalganın çok uzağında olmadığının altını çizerek, "Ek önlem almadan yapılan açılma, salgını kontrolden çıkardı. Böyle giderse 4. dalganın geleceği kaçınılmaz" değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar