CHP'li Girgin: Her üç emekliden biri iş arıyor, maaşlardaki adaletsizliği giderin

CHP'li Girgin: Her üç emekliden biri iş arıyor, maaşlardaki adaletsizliği giderin
TBMM Genel Kurulu'na çağrıda bulunan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, emekli maaşlarında addaletin sağlanmasını istedi.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 2000 yılı sonrası emekli olanlar için maaş adaletsizliğinin giderilmesini istedi.

TBMM Genel Kurulu'nda intibak yapılması çağrısında bulunan Girgin, Anayasa'nın yurttaşlara eşitlik hakkı verdiğini hatırlatarak, "Buna rağmen bugün itibarıyla aynı külfete katlanan, hatta aynı süre çalışmalarına ve aynı primi ödemelerine rağmen farklı tarihte emekli olanlar farklı aylık almaktadırlar" dedi.

'ÜÇ EMEKLİDEN BİRİ İŞ ARIYOR'

Girgin, her üç emekliden birinin iş aradığına dikkat çekerek, "Yıllarca işyerine emek vermiş, ülkesine hizmet etmiş, vergisini ödemiş olan emeklilerimizin sosyal devletin eşitlik ilkesi gereği en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi için bir çalışmanız var mıdır? diye sordu.

'2000 SONRASI EMEKLİ AYLIKLARINDAKİ EŞİTSİZLİK GÖRMEZDEN GELİNDİ'

Girgin konuşmasının devamında,"Daha önce intibak düzenlemesi olarak takdim edilen kanunla sadece 2000 öncesi SSK emeklileri için kısmi iyileştirme yapılmıştı. 2000 ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizlik görmezden gelinmiştir.  Esnaf ve çiftçi emeklilerinin mağduriyeti hiç dikkate alınmamıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu dâhi 2000 sonrası emekliler için intibak yapılması konusunda tavsiye kararı almıştır ancak Hükümet, bunu dikkate almamıştır.  2008 yılında yapılan düzenleme ile emekli aylıklarındaki refah payı yüzde 100'den yüzde 30'a düşürülmüş, emekli aylığı hesabında aylık bağlama oranı indirilmiştir. Bu nedenle, eski ve yeni emeklilerin aylıkları arasındaki fark her geçen yıl artmaktadır. İktidar bu adaletsizliği gidermelidir" ifadelerini kullandı.

'EMEKLİ ÇALIŞANLARIN KAYITDIŞI İSTİHDAM EDİLDİĞİNİ BİLİYORUZ'

Girgin sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Emeklilerin gelirlerinin giderek azalması, değişmeyen ülke gündemidir. Bu nedenle güzel ülkemin güzel insanları, emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda olduğunu hisseder ve çalışır.Emekli olduktan sonra çalışan o kadar çok insanımız var ki...Üstelik bu grupa giren emekli çalışanların, kayıtdışı ve geçici olarak istihdam edildiklerini biliyoruz.Oysa gelişmiş ülkelerde emekli olan kişilerin tekrar çalışmak istemesi, zorunluluktan, geçim sıkıntısından değil, manevi bir ihtiyaçtan olabilir ancak."(ANKA)

Öne Çıkanlar