CHP’li Gürer: Kamuya ait fabrikalarımız olsaydı bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi

CHP’li Gürer: Kamuya ait fabrikalarımız olsaydı bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi
Gübre fiyatlarındaki artışla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge veren Gürer, kamu fabrikaları olsaydı maliyetler bu kadar artmayacağını vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimin en büyük girdilerinden biri olan gübrede bir yılda yüzde 342’lik fiyat artışını araştırma önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, gübre fiyatlarındaki artışla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge verdi. Gürer, "Bugün kamuya ait fabrikalarımız olsaydı, ithalata devam ediyor olsak bile bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi. Hiç olmazsa üretilen gübreler maliyetine çiftçiye satılırdı. Maliyetler bu kadar artmamış olurdu" ifadesini kullandı.

‘GÜBREDE YÜZDE 342 ARTIŞ’

Geçen yıl tüketici enflasyonunun yüzde 21, üretici enflasyonunun yüzde 51 olduğunu belirten Gürer, gübre fiyatlarının ise bir yılda ortalama 342 oranında zamlandığına dikkat çekti. Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle üreticinin ekim zamanında alt gübre atamadığını kaydeden Gürer, en azından üst gübrenin atılması gerektiğini vurguladı. Gübreleme işleminin bitkinin ihtiyacı olan kalsiyum, azot, fosfor, magnezyum, potasyum gibi besinleri sağladığı için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Gürer, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye azotu Çin, Mısır, Rusya ve İran'dan; fosforu Kuzey Afrika'dan, potasyumu ise AB ülkelerinden ithal ediyor" dedi.

‘KAMU FABRİKALARI OLSAYDI MALİYETLER BU KADAR ARTMAMIŞ OLURDU’

Bu ithalatın 1 milyar 150 milyon ile 1 milyar 600 milyon dolar arasında değiştiğine dikkat çeken Gürer, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"1998'de özelleştirme kapsamına alınan TÜGSAŞ'ın toplam üretimdeki payı yüzde 45 civarındaydı. TÜGSAŞ'a bağlı Gemlik, Kütahya, Samsun tesisleri ile o dönem üre üreten tek kuruluş İGSAŞ, 2004 yılında özelleştirilerek özel şirketlere devredilmiştir. Bugün kamuya ait fabrikalarımız olsaydı, ithalata devam ediyor olsak bile bugünkü fiyatların çok çok altında gübre üretilirdi. Hiç olmazsa üretilen gübreler maliyetine çiftçiye satılırdı. Maliyetler bu kadar artmamış olurdu."

Öne Çıkanlar