CHP'li Gürer: Kuraklık tarlaları yakıp geçti, destek çiftçinin dişinin kovuğuna yetmez

CHP'li Gürer: Kuraklık tarlaları yakıp geçti, destek çiftçinin dişinin kovuğuna yetmez
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem ekonomik kriz hem de kuraklığın vurduğu çiftçileri tarlalarında ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklıktan etkilenen çiftçilerle tarlalarla buluştu. Gürer’e dert yanan üreticiler, artan girdilerle yaşadıkları sorunların yanında , hem kuraklık hem de yeterli desteği görememekten yaşadıkları mağduriyeti anlattılar.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede kuraklık nedeniyle zarar gören ekili alanlar da incelemelerine devam etti.

TARIM POLİTİKASI İTHALATA DAYALI

Mağdur olan çitçilerle bir araya gelip onların sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Çiftçi ilaç, gübre, tohum, mazot ve kuyulardan enerji ile çıkardığı su için ödediği elektrik faturaları ile ekimde zorlanıyordu. Borçlanarak toprağı boş bırakmadı. Bu kere kuraklıkta çiftçiyi vurdu. AKP iktidarlarının 19 yıldır uyguladığı yanlış tarımpolitikalarının arpada ve buğdayda Türkiye’yi ithalatçı konuma taşıdı. Türkiye başta arpa ve buğday olmak üzere hububatta ve bakliyatta kendi kendine yeten ülkü konumunda olmalıydı bu vurdumduymaz uygulamalarla darbe yiyen çiftçi şimdide kuraklıkla ektiği tarlada hasat yapamadı" dedi. 

ÇİFTÇİYİ KURAKLIK VURDU 

AKP iktidarları döneminde buğday ekim alanların daraldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Kuraklık nedeniyle zarar gören ekili alanları geziyoruz. Üreticilerimizle bir araya gelip yaşadıkları mağduriyeti birinci ağızdan dinliyoruz. Burada görüldüğü gibi kuraklık ekili alanlarda ciddi hasara yol açmış. Biçerdöver tarlaya giremiyor.  Tohum toprakla buluşmuş ama hasat edecek ürün oluşmamış, Ekili alanlarda  beklenen ürün yok. Zaten büyük sıkıntı çeken çiftçinin sorunlarının, kuraklık nedeniyle katlandığını görüyoruz.Tüketici içinde zor bir süreç yaşanacak özellikle buğday rekolte düşüşü ithalatla karşılanacak ,yurt dışı piyasaları ülkemizden daha yüksek fiyatla ürün gönderiyor,Görünen o ki  buğday fiyatları daha da artacak " diye konuştu. 

 BİR YIL İÇİNDE 4 BİN LİRAYA ULAŞTI 

Tohum, gübre, ilaç kullanılarak binbir emekle ekilen tarlalarınkuruduğunun, bankalara ve kredi kefalet kooperatiflerine borçları olan üreticilerin ise kara kara düşündüğünü kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Geçen yıl 1800 lira olan üre gübrenin fiyatının bu yıl başlarında  3 bin 200 liraya çıkmıştı.Gördüm ki bugünlerde gübre fiyatının 4 bin liraya kadar yükselmiş" dedi.

ÇİFTÇİ CAN ÇEKİŞİYOR

Ömer Fethi Gürer, "Böylesine büyük mağduriyet yaşanırken, üreticilerin sorunlarına eğilmeyen, onları dinlemeyen, dertlerine derman olmaya çalışmayan algı ile sorunları yok gibi varsayan  bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullardı. 

ÇİFTÇİLER ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR 

Gürer’e yaşadıkları mağduriyeti anlatan çiftçiler ise bir taraftan pandeminin neden olduğu sorunlar, diğer yandan girdi maliyetlerindeki ciddi artış ve son olarak yaşanan kuraklık nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirttiler.

DESTEK ÇİFTÇİYE YETERSİZ 

Mazot fiyatının 7 liranın üzerine çıktığını anımsatan çiftçiler, "Gübrenin, ilacın, kısacası maliyeti oluşturan tüm kalemlerin fiyatları bir yıl içinde iki katına çıktı. Kuraklık nedeniyle ciddi hasar oluştu. Kuraklık için dekar başına 100 lira destek verileceği söyleniyor. Bu miktar çiftçinin dişinin kovuğuna yetmez.Ekmeklik buğday TMO 2250 TL/ton alış fiyatı belirledi.Buğday yok ki satalım.Esas zarar eden çiftçi ayakta kalacak destek verilmesi.TARSİM dışınada kuralık desteği konuşuluyor ancak daha bize yansıyan bir destek yok" dediler. 

UN VE EKMEK FİYATLARI KATLANABİLİR 

Bu yıl verim kaybının da ciddi boyutlara ulaşacağını ifade eden üreticiler, başta un olmak üzere unlu mamullere ulaşımın zorlayacağını, ekmeğin fiyatının bile katlanabileceğini ifade ettiler. Gürer’de Çiftçilerin kaygılarına katıldığımı belirtip,un ve ekmekte zor bir süreç yaşanmaması için ciddi önlemler alınmalıdır.Üretici mağduriyeti,tüketiciye pahalı ürün olarak yansımaması sağlanmalıdır"diye

TARLALAR İCRALIK 

Köylerde icralık olmayan çiftçi sayısının bir elin parmaklarını bile geçemeyeceğini vurgulayan çiftçiler, icra yoluyla tarlası ve traktörünü kaybeden çok sayıda üretici olduğuna dikkat çektiler. 

150 BİR LİRALIK TRAKTÖR, İCRA İLE 70 BİN LİRAYA SATILDI 

Çiftçiler, bir köylünün 150 bin TL değerindeki traktörünün kısa bir süre önce icra kanalıyla 70 bin TL’ye satıldığını, buna benzer örneklerin diğer köylerde de olduğunu belirtiler.

Öne Çıkanlar