CHP’li Kaftancıoğlu motosikletli kuryelerle buluştu: Çalıştay düzenleyeceğiz

CHP’li Kaftancıoğlu motosikletli kuryelerle buluştu: Çalıştay düzenleyeceğiz
CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, sorunları görmezden gelinen ve güvencesiz şartlarda çalıştırılmaya mahkum edilen motosikletli kuryelerle buluştu.

ARTI GERÇEK - İstanbul'da resmi olmayan rakamlara göre 30 binden fazla motosikletli kurye var. Kimi gıda sektöründe paket servisi yapıyor; kimi de küçük ya da büyük şirketlere bağlı olarak önemli evrak ve eşyaların taşınması işlerinde çalışıyor. Baskı, mobbing, düşük ücret, sigortasızlık, uzun çalışma saatleri gibi birçok sorunla mücadele eden kuryelerin İstanbul’da örgütlendiği tek platform Motosikletli Kuryeler Derneği.

Acil ve genel sorunlarına çözüm yolları aramak için uzun zamandır mücadele veren motosikletli kuryelerin sesini CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu duydu.

Canan Kaftancıoğlu, sorunlarının görmezden gelindiğini ve güvencesiz şartlarda çalıştırılmaya mahkum edildiklerini söyleyen motosikletli kuryelerin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada, "Yasal olarak tehlikeli meslek sınıfına alınmanız hakkınızdır ve bu hakkınızı hep birlikte alacağız. CHP olarak önümüzdeki haftalarda sizlerle birlikte bir motosikletli kuryeler çalıştayı da düzenleyeceğiz. Güvencesiz şartlara mahkum edilen kuryelerin taleplerinin takipçisi olmak benim görevim; mesleki örgütlenmelerini sağlamak da onların görevi" dedi.

KAFTANCIOĞLU: MOTOSİKLETLİ KURYELER ÇALIŞTAYI DÜZENLEYECEĞİZ

Kuryelik mesleğinin riskli bir meslek olduğuna vurgu yapan uluşan Canan Kaftancıoğlu, "İstanbul’da 30 bin civarında bu işi yapan arkadaşımız var. Can güvenliğiniz her geçen gün azalırken, ekonomik güvencesizliğiniz artıyor. Motosikletli kuryelerin riskli, tehlikeli meslek sınıfına alınması hakkınızdır ve bu hakkı en kısa sürede hep birlikte alacağız. Önümüzdeki haftalarda CHP olarak İstanbul'da sorunlarınızı tüm detaylarıyla ele alıp yerel yönetimlerimizle de birlikte çözümlerimizi ortaklaştıracağımız bir motorsikletli kuryeler çalıştayı düzenleyeceğiz. Motosikletli kuryelerin park sorunuyla ilgili de İBB ile görüşeceğim. İBB’nin bu yöndeki çalışmalarında sizlerin de görüş ve önerilerinizin dikkate alınmasını sağlayacağım" dedi.

'MOTOSİKLETLİ KURYALAR GÜVENCESİZLİĞE MAHKUM'

Kuryelerin yalnızca yüzde 15-20 civarının sigortalı ve düzenli işlerde çalışabildiğini belirten CHP'li Kaftancıoğlu, güvencesiz şartlara mahkum edilen kuryelerin taleplerinin takipçisi olmanın kendi görevi, mesleki örgütlenmelerini sağlamanın da onların görevi olduğunu söyledi:

"Devletin, mevzuatlara ve sigorta kanununa göre riskli meslek grubunda olduğunuzu kabul etmesi de yeterli değil. Riski azaltacak sorumlulukların da size yıkılmaması lazım. Kask, bere, dizlik gibi ekipmanları karşılamaya kalktığınızda bu işten kazandığınız gelir daha da düşüyor. Sosyal devlet olmanın gereklilikleri burada ortaya çıkıyor. Türkiye’de neredeyse her gün sipariş yetiştirmeye çalışan kuryelerin karıştığı ölümle ya da yaralanmalarla sonuçlanan kazalara rağmen kuryelerin çalışma hayatında yaşadığı sorunlar artarak devam ediyor. Bildiğim kadarıyla kuryelerin sadece yüzde 10 ya da 15'i düzenli bir işte sigortalı çalışıyor. Birçoğu geçinebilmek için ek işler yapmak zorunda. Güvencesiz şartlara mahkum edilen kuryelerin taleplerinin takipçisi olmak benim görevim; mesleki örgütlenmelerini sağlamak da onların görevi."

'MESLEKİ ÖRGÜTLENME ŞART'

Tüm iş ve meslek kollarında mesleki örgütlenmenin haklarını alabilmeleri için hayati önem taşıdığını vurgulayan Kaftancıoğlu, "Taleplerinizi daha yüksek sesle dile getirebilmek ve dayanışmak için bu mesleği yapanların bir arada olabileceği şartları hep birlikte oluşturacağız. Güvencesizliğe karşı insanca yaşam için mesleki örgütlenme şart. Öncelikle de sizlerin mesleki örgütlenmeye daha fazla önem vermeniz gerekli ki mesleğinizin itibarı da şartları bugünkünden farklı olabilsin" dedi.Kuryelerin baskı altında, düşük ücretlerle ve uzun saatler çalıştırıldığına değinen Kaftancıoğlu, toplumda kuryelere yönelik bakış açısının da değişmesi gerektiğini söyledi.

Kuryelerin hem işveren hem de müşteriler tarafından hayatını tehlikeye atacak kadar hızlı motosiklet kullanmaya zorlandığını kaydeden Kaftancıoğlu, "Örneğin motosikletli kuryeler deyince yasada ne olduğunuzu nasıl tariflendiğinizi bir kenara bırakalım. Dışarıdayken trafikteyken sizleri tırnak içinde trafik kurallarına uymayanlar olarak algılayan vatandaş akşam evine gidip pizza siparişi verdiğinde ‘Kardeşim niye 1 dakika geç geldin’ diyerek ‘Kurala uymasaydın da benim pizzamı getirseydin’ duygusuyla yaklaşıyor. Bu algıyı yıkma adına bu derneğe, tüm motosikletli kuryelere çok büyük görevler düşüyor. 30 bin motosikletli kuryenin yarısı bile bir çatı altında toplayıp onlara şu bilinci şu duyguyu verseniz bambaşka olacak. Bunu başarmanız için ben her zaman yanınızdayım"ifadelerini kullandı.

'KURYELİK RİSKLİ VE TEHLİKELİ MESLEKLER SINIFINA ALINMALI'

Sözlerine bugüne kadar hiç kimsenin seslerini duymadığını söyleyerek başlayan Motokurder Başkanı Mustafa Özdemir, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na  kuryelik mesleğinin neden riskli ve tehlikeli meslek sınıfına alınması gerektiğini de şu sözlerle ifade etti:

"Ben 25 senedir yapıyorum. Burada 50 yaşında ağabeyimiz var. Mevcut kanunda 65 yaşına kadar bir insan nasıl motosikletli kuryelik yapsın? Belli bir seneden sonra mesleki hastalıklar olarak romatizma, göz bozukluğu, iç hastalıkları başlıyor. Bu meslekte kaza yapmayan yok. Trafik polislerinde ya da motosikletli polislerde erken yaşta emeklilik var. Bizde de bunun uygulanması gerekiyor. Tehlikeli meslek sınıfına alınmamız gerekiyor ki bu mesleği kimlerin, nasıl ve hangi şartlarda yapacağı belli olsun. Hem mesleğin itibarı olsun hem de bu işi yapanlar haklarını kazanabilsin. Ayrıca kuryelik tehlikeli iş sınıfına girdiğinde bir taban fiyat belirlenecek. Kişi emekli olduğunda ona göre maaş alacak. Şu an kuryelerin sigortası asgari ücret üzerinden yapılıyor ya da hiç yapılmıyor. Mevcut kanun haftalık 45 saat çalışmalısın diyor. Ama 45 saat çalışan yok burada. Gıda sektöründekiler bile günde en az 12 saat çalışıyor. Sistem ne yazık ki boş."

MOTOSİKLETLİ KURYELERİN 7 TALEBİ VAR

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir'in, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verdiği motokuryelerin taleplerini ve gerekçelerini içeren raporda toplam 7 talep yer alıyor:

1. Motosikletli kurye mesleği çok tehlikeli meslek sınıfı kapsamına alınmalıdır.
2. Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından hazırlanmış Motosikletli Kurye Ulusal Meslek Standartları Belgesi yürürlüğe girmelidir.
3. Motosikletli kurye mesleğine erken emeklilik hakkı tanınmalıdır.
4. Motosiklet ve ekipmanlarından ÖTV, KDV ve gümrük vergisi kaldırılmalıdır.
5. Avrasya Tüneli, motosikletli sürücülerin kullanımına açılmalıdır.
6. Motosiklet park alanları yapılmalıdır.
7. Katil bariyer sorunu çözülmelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar