Meclis'ten Anadolu Ajansı Genel Müdürüne istifa çağrısı

Meclis'ten Anadolu Ajansı Genel Müdürüne istifa çağrısı
Seçim gecesi veri paylaşımını durduran Anadolu Ajansı hakkında önerge verildi.

ARTI GERÇEK - CHP İstanbul Milletvekili ve 3. Bölge Seçim Koordinatörü Özgür Karabat, seçim sonuçlarının manipüle edilmesine ilişkin ilk girişimin daha seçim gecesi başladığını kaydetti.

Yazılı bir soru önergesi hazırlayan ve Anadolu Ajansı’nın tarihsel ve kurumsal önemine vurgu yapan Karabat; "Anadolu Ajansı halkın milli menfaatlerini korumakla yükümlüdür. Milli mücadelenin ve Atatürk’ün mirası olan bu kurum, halkın vergileriyle ayakta durmaktadır. Dolayısıyla seçim gecesi bu tarihsel sorumluluğunun gereğini yapmamıştır" dedi.

Seçim sonuçlarının taraflı bir şekilde manipüle edilmesinin ilk elden Anadolu Ajansı tarafından yapıldığını kaydeden Karabat, "Seçimin ilk saatlerinde hızla veri girişi yapan Ajans, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun önde olduğunun netleşmesi üzerine saatlerce veri akışını durdurdu" ifadelerini kullandı. 

'BU AÇIKÇA HALKIN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GASPIDIR'

Karabat önergesinin devamında şu ifadelere yer verdi: "Seçime ilişkin tartışmalara neden olan kurumların başında gelen Anadolu Ajansı seçim sonuçlarında veri akışını sağlamakla görevli olduğu halde seçim gecesi bu görevini yerine getirmemiştir. Bu açıkça halkın haber alma özgürlüğünün gaspıdır!"

AKP’nin itirazları yüzünden 10 gündür sonuçlanamayan İstanbul seçimlerinde iktidarın süreci bir çıkmaza sürüklediğini söyleyen Karabat, "AKP iktidarı, cumhuriyetin, milli mücadelenin kurumlarını tahakkümü altına almıştır. Anadolu Ajansı AKP lehine veri sağlayan bir konuma gelmiştir! Yüz yıllık kurumun adı son uygulamalarla gölgelenmiştir" ifadelerini kaydetti.

Basına yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı Genel Müdürünü istifaya çağıran Karabat, "Seçimin üzerinden 11 gün geçti Anadolu Ajansı'ndan hala ses yok! Anadolu Ajansı’nı milli mücadele tarihimize uygun davranmaya, hukuka, adalete ve eşitliğe davet ediyorum! Anadolu Ajansı hiçbir siyasal görüşün temsilcisi olamaz! Olmamalıdır! Lütfen gereği yapılsın! Anadolu Ajansı Başkanını derhal istifaya çağırıyorum!" dedi.

'YSK VE AA’NIN ÇELİŞEN AÇIKLAMALARI HER İKİ KURUMU DA  ZAN ALTINDA BIRAKIYOR'

CHP'li Karabat, Anadolu Ajansı hakkında Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

  • Anadolu Ajansı, 31 Mart 2019 mahalli idareler seçiminde verilerini hangi kurumdan almıştır? Veri akışında yaşanan 13 saatlik kesintinin nedeni nedir?
  • 31 Mart’ta İstanbul’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun rakibiyle farkını kapattığı saatlerde veri akışının kesilmesi bir rastlantı mıdır?
  • 31 Mart seçim sonuçlarıyla ilgili 13 saat boyunca veri aktarılmaması ve YSK Başkanının konuya ilişkin açıklamaları dikkate alındığında Anadolu Ajansı’nda seçimleri manüple etmeye dönük bir girişim olabileceği düşünülmekte midir? Konuyla ilgili sorumlu makamlardan kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?
  • Yüksek Seçim Kurulu ve Anadolu Ajansı’nın birbiriyle çelişen açıklamaları her iki kurumu da zan altında bırakmaktadır. Buna göre söz konusu açıklamalar ve iddialar hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  • YSK Başkanı’nın Anadolu Ajansı’nın kendisinden veri almadığını belirttiği üzere Ajans’ın başka bir veri kaynağı var mıdır? Ajansın, siyasi parti müşahitlerinden ve emniyet mensuplarından veri temin ettiği yönündeki iddialar doğru mudur? Doğruysa bu işlem yasalara uygun mudur?
  • Ajans’ta toplam personel sayısı kaçtır? Bu personelden kaçı 31 Mart 2019 seçimlerini takip etmek üzere görevlendirilmiştir? 31 Mart’ta seçimleri takip etmek üzere kurum dışından personel temin edilmiş midir?
  • Son 15 yılda yapılan hiçbir seçimde böyle bir kesinti yaşanmamasına rağmen, son seçimlerde yaşanan bu kesintinin sebebi nedir? Bununla ilgili bir soruşturma açılmış mıdır?
  • Anadolu Ajansı’nın Kurtuluş Savaşının kazanılmasındaki hayati rolü dikkate alındığında 31 Mart 2019 Pazar günü veri akışının kesilmesiyle kurumun imajının ve topluma verdiği güvenin sarsıldığını düşünüyor musunuz?
  • 'Haberleşme Hürriyeti' Anayasa’mızın 22. Maddesi ekseninde güvence altına alındığı halde 31 Mart 2019 gecesi Anadolu Ajansı’nın bu hakkı ihlal ettiği düşünülmekte midir?

Öne Çıkanlar