CHP'li Tutdere'den 'fahiş fiyat' uyarısı: Gıda güvenliğimiz tehlikeye girecek

CHP'li Tutdere'den 'fahiş fiyat' uyarısı: Gıda güvenliğimiz tehlikeye girecek
CHP’li Tutdere gübreye 16 ayda 37 kez zam yapıldığını hatırlatarak, ‘Çiftçi ekonominin bel kemiğiydi iktidar olarak bel kemiğini kırdınız, ekonomimizi çökerttiniz’ dedi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında gübreye 16 ayda 37 kez zam yapıldığını ifade ederek zamlar altında yapılan ekimlerin üretimi yarı yarıya düşüreceğinin altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı ile Ticaret Bakanı başkanlığında toplanan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin "Üreticiyi ve vatandaşlarımızı fiyat baskısına karşı koruduk"’ açıklamasına tepki gösteren Tutdere, "AKP iktidarına üreticilerimizi ne de vatandaşlarımızı korudu,sadece fahiş fiyat artışı yapan firmaları korudu" ifadelerini kullandı.

‘ON ALTI AYDA GÜBREYE 37 KEZ ZAM YAPILDI’

Gübreye uygulanan son zamların ekim zamanında yapıldığı vurgulayan Milletvekili Tutdere, gübresiz yapılan ekimlerin üretimi yarı yarıya düşüreceğini ifade ederek, "Çiftçi ekonominin bel kemiğiydiiktidar olarak bel kemiğini kırdınız, ekonomimizi çökerttiniz. On altı aylık süreçte gübreye 37 kez zam yapıldı, üstelik yapılan son zamlar çiftçilerimizin ekim yaptığı dönemde yapıldı." dedi.

‘GÜBRESİZ YAPILAN EKİMLER ÜRETİMİ YARI YARIYA DÜŞÜRECEK’

Gübrede yaşanan fahiş fiyat artışlarına dikkat çekerek iktidarın fiyat artışları karşısında üreticinin yarasına merhem olacak hiçbir önlem almamasına tepki gösteren Milletvekili Tutdere, "Son on altı ayda; DAP gübrenin ton fiyatı2.200 liradan 11 bin liraya, ÜRE gübrenin ton fiyatı 1.800 liradan 13 bin liraya, CAN gübrenin fiyatı ise 1.000 liradan 8 bin liraya yükseldi. Gübre fiyatlarının artması çiftçilerimizin çoğunu, bu yıl gübresiz ekim yapmak zorunda bıraktı.Bu durum üretimi yarı yarıya düşürecek. Fakat iktidar her zaman olduğu gibi yine herhangi bir önlem almıyor" ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR ÜRETİCİLERİ KORUMUYOR, FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPAN FİRMALARI KORUYOR’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un başkanlığında toplanan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin ‘üreticiyi ve vatandaşlarımızı fiyat baskısına karşı koruduk’ açıklamasına tepki gösteren Milletvekili Tutdere, "3 bakan oturmuş, bugün bir açıklama yapmış ‘Üreticiyi ve vatandaşlarımızı fiyat baskısına karşı koruduk.’ demiş. Siz ne üreticilerimizi ne de vatandaşlarımızı korudunuz. Fiyat artışlarından gördüğümüz sizler, sadece fahiş fiyat artışı yapan firmaları koruyorsunuz." dedi.

‘FİYAT ARTIŞLARINI BİR AN ÖNCE DURDURUN’

Fiyat artışları konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili yetkililere çağrıda bulunan Milletvekili Tutdere, gübrede yaşanan fahiş fiyat artışlarının bir an önce durdurulması gerektiğini aksi halde çiftçilerin bu yükü daha fazla kaldıramayacağını, gıda güvenliğinin de tehlikeye gireceğinin vurgusunu yaptı.

Milletvekili Tutdere, "Tarım ve Orman Bakanlığına ve tüm yetkililere açıkça çağrıda bulunuyorum: Yaşanan fiyat artışlarını bir an önce durdurun.Aksi halde çiftçilerimiz bu yükü daha fazla kaldıramayacak, gıda güvenliğimiz de tehlike altına girecek." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar