CHP’li Utku Çakırözer: BİK’in görevi gazeteleri yaşatmaktır

CHP’li Utku Çakırözer: BİK’in görevi gazeteleri yaşatmaktır
CHP Utku Çakırözer 'BİK’in görevi gazeteleri yaşatmaktır, ilanların adaletsiz dağıtılmasını engellemektir. Muhalif gazeteleri nefessiz bırakmak için bahane bulmak değildir' dedi.

CHP Eskişehir milletvekili Uyku Çakırözer Birgün gazetesine Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına müdahalesine dair konuştu.

Çakırözer Meclis’te yaptığı konuşmada,"Birgün gazetesi muhalif olduğu, tek adam yönetiminin baskısı altındaki geniş toplumsal kesimlerin sesi olduğu için sıkıştırılmaya, cezalandırılmaya çalışılıyor. BİK’in görevi gazeteleri yaşatmaktır, ilanların adaletsiz dağıtılmasını engellemektir. Muhalif gazeteleri nefessiz bırakmak için bahane bulmak değildir" dedi.

"İHLALİN ORTADAN NASIL KALDIRILACAĞI BELLİ DEĞİL"

BİK’in gerekçelerine dair Çakırözer, "Basın açıklamaları, bildiriler ve bültenlere ilişkin metin ile fotoğraf ve resimler kendi özel haberi şeklinde yayınlanamaz, deniyor. Bu kural koyuluyor ama diğer yandan da kadrodaki fikir işçilerinin açıkça belirtilmesi gerektiği belirtiliyor. Abonelik ücreti ödenmeksizin haber ajanslarından alıntı yapılamaz, deniyor. Bu gerekçeler sudan, anlamsız ve çelişkili. İhlalin ortadan nasıl kaldırılacağı da belli değil" dedi.

"NEDEN SADECE BİRGÜN?"

Çakırözer, "Bugün Türkiye’de bütün gazeteler abonelik ücretini ödediği ajansların haberlerini istediği gibi kullanıyor. İsterse imza koyuyor, istemezse koymuyor. Ve tüm gazeteler bunları yapıyor. Cezası neden sadece Birgün Gazetesi’ne kesiliyor. Birgün Gazetesi; muhalif olduğu, halkı gerçeklerden haberdar ettiği, yolsuzlukları hukuksuzları duyurduğu, tek adam yönetiminin altında ezilen geniş toplumsal kesimlerin işsizlerin, yoksulların, asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonların sesi olduğu için sıkıştırılmaya, cezalandırılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.

FUAT OKTAY’A SORULAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için soru önergesi hazırlayan Çakırözer, şu soruları yöneltti:
"Basın İlan Kurumu, 2015 yılından itibaren kaç gazetenin resmi ilan kesme ve uyarma yaptırımı uygulanmıştır?

Bu yaptırımlarla sonuçlanan soruşturmaların kaçı resen kaçı şikayet üzerine başlatılmıştır? 2015 yılından itibaren her bir yayım bakımından uygulanan ilan kesme yaptırımı kaç günlüktür?"

Gazetelerin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına hangi gerekçelerle son verilmiştir?"

Birgün gazetesinin ilan ve reklam yayımlama hakkına son verilmesinin gerekçeleri daha önce kaç gazete için de benzer yaptırım kararlarına dayanak yapılmıştır?"

2015 yılından itibaren Birgün ve Evrensel gazetelerine uygulanan resmi ilan ve reklam kesme cezasının sayısı nedir?"

Her bir soruşturma yönünden yapılan kesinti kaç günü kapsamaktadır?"

Öne Çıkanlar