CHP’li Ağbaba: Enflasyon böyle devam ederse, asgari ücret Şubat'a kalmadan erir

CHP’li Ağbaba: Enflasyon böyle devam ederse, asgari ücret Şubat'a kalmadan erir
+​​​​​​​GERÇEK’in YouTube kanalında gazeteci Canan Kaya’nın hazırlayıp sunduğu 'Lafı Dolandırmadan' programının bu haftaki konuğu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, +GERÇEK TV’nin YouTube kanalında yayınlanan 'Lafı Dolandırmadan' programına konuk oldu. 2022 yılı için açıklanan yeni asgari ücret rakamı 4 bin 250 liranın enflasyon karşısında işçinin alım gücünü yükseltmediğini belirten Ağbaba, bu ücretin Avrupa sıralamasında sondan ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Ağbaba’nın açıklamalarının satır başları şöyle:

'ARNAVUTLUK’TAN SONRA AVRUPADA’Kİ EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRET TÜRKİYE’DE!'

"Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zam, toplumu etkilemeye yönelik bir algı operasyonuydu. Asgari ücretin, geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya arttığını söyleyebilmek için alım gücüne bakmamız lazım. İnsanlar, asgari ücret 2 bin 825 lira olduğu dönemde daha rahat geçiniyordu. 2020 yılında açıklanan asgari ücretin alım gücü, 2021 sonunda açıklanan asgari ücretten daha yüksekti. Türkiye tek adam sistemine geçtiğinden beri, sanal bir dünyada yaşıyor. Ülkede toplumun yaşadığı gerçekler ile bize yansıtılanlar birbirinden çok farklı. Avrupa ülkeleri 2022 yılının asgari ücretini henüz açıklamadılar. 2022 yılının asgari ücreti açıklanmamasına rağmen, bizim asgari ücretimiz şu anda Arnavutluk’tan sonra Avrupa’daki en düşük ücret.

'ENFLASYON BÖYLE DEVAM EDERSE, ASGARİ ÜCRET ŞUBAT AYINA KALMADAN ERİR'

Türkiye’nin birçok ilini dolaşıyoruz. Doğu’dan Batı’ya herkesin yaşamış olduğu sorun ortak. Yoksulluk adeta insanların yüzüne yansımış durumda. Asgari ücrete yapılan zamla ilgili ilk başta olumlu bir hava oluştu, onu söyleyeyim. Ama 4 bin 250 lira ceplerine girdikten sonra bu olumlu hava değişecek. Ayrıca Türkiye’de bir enflasyon var. TÜİK’in rakamlarına bakarsanız yüzde 21 civarında gözüküyor. Ama temel gıda ürünlerindeki artışlara baktığımız zaman bu oran yüzde 60’ları buluyor. Enflasyon rakamları bu şekilde devam ederse ki edecek gibi görünüyor, asgari ücret Şubat ayında çok daha gerilere gitmiş olacak. Tabii AKP’nin en başarılı olduğu alan algı yönetimi… Türkiye, dış güç, iç güç, Kurtuluş Savaşı, mandacı gibi tanımlamalarla bir algı yönetimine teslim olmuş durumda maalesef. Biz muhalefet olarak gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz ama Türkiye’de çok kanallı tek sesli bir medya düzeni kurulmuş durumda. 

'2022 YILINDA ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 70’LERE ÇIKACAK'

CHP olarak ekonomik meseleleri gündeme getirmeye devam edeceğiz. En çok konuşacağımız konu ekonomi olacak. Bilin ki önümüzdeki dönemde de ekonomik göstergeleri ve vatandaşların yaşamını anlatmaya devam edeceğiz. Tabii namusuyla iş yapan üretici, sanayici de zor durumda. 5 bin lira maaş alan birine işveren yüzde 50 zam yapmayacak. Türkiye’nin önünde duran en büyük tehlikelerden birisi olan asgari ücret sorunu, artarak devam edecek. AB ülkelerinde tüm çalışanlar içerisinde asgari ücretli oranı yüzde 6, OECD ülkelerinde yüzde 9, Türkiye’de ise resmi verilere göre yüzde 43. Bu rakam bağımsız araştırmacılara göre yüzde 56. Biz bu oranın 2022 yılı içerisinde yüzde 70’lere varacağını düşünüyoruz."

 

Öne Çıkanlar