CHP'li Yavuzyılmaz: İlla firmaların iflas noktasına gelmesi mi gerekmekteydi?

CHP'li Yavuzyılmaz: İlla firmaların iflas noktasına gelmesi mi gerekmekteydi?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın otobüs fimalarına KDV indirimi kararını değerlendiren CHP'li vekil 'geç kalındı' dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yolcu taşımacılığında KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin geç alınmış bir karar olduğunu belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak iki gün önce firmalara KDV indirimi yapılacağını duyurmuştu.  CHP'li Yavuzyılmaz konuya ilişkin Mayıs ayında önerge verdiğini hatırlatarak, "Sektör için çok kritik zamanlar kaybedildi, illa firmaların iflas noktasına gelmesi mi gerekmekteydi? Hükümet, nihayet taşın altına elini koydu ama çok geç oldu"dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yavuzyılmaz, "Son yıllarda, artan maliyetler ve rekabet şartlarından dolayı peş peşe iflas açıklayan yılların köklü otobüs işletmeci firmalarından sonra sektörde var olmayı başaranlar dahi, maliyetlerini düşürmek adıra, işten personel çıkartıp, ikramlarını durdurup, muavir çalıştırmadan seferber düzenleyerek zararlarına çözüm ararken, salgın döneminin ilave problemleri ile birlikte, devlet desteği olmadan ayakta kalmaları güç görünmektedir" ifadelerinde bulunmuştu.

Yavuzyılmaz, "Otobüs işletmeciliği yapan firmalar için planlanan bir mali destek programı var mı? İflas etmeye doğru sürüklenen otobüs işletmeleri için kısmen veya tamemen, süreli veya süresiz destek amaçlı devletleştirilmeleri öngörülmekte midir? Fiyat artışına maruz kalacak yolcuların mağduriyetlerini azaltmak adına hangi tedbirler alınmaktadır" sorularının yanıtını istedi. 

Karaismailoğlu'nun Temmuz ayında verdiği yanıtta ise, "Karayolu taşıma sektöründeki kararların amacı insanımızın şehirlerarası daha az seyahat etmesi ve virüsün bulaşmasının engellenmesidir. Olağanüstü durum geçtikten sonra sektörün eski dinamizmine kavuşacağı aşikardır. Destek uygulaması kapsamında; firmalar adına düzenlenen ve süresi biten yetki belgeleri geçerli sayılmış, taşıt düşümleri durdurulmuş süre hesabı durdurulmuş, tavan ücret tarifeleri hakkında tebliğ yürürlüğe girmiş, tebliğden önçe belirlenen tavan ücretlerinde yüzde 30’a kadar indirim yapılmıştır" ifadeleri yer aldı.

'GEÇ VE PLANSIZ DESTEKLER DESTEK DEĞİLDİR'

Konu hakkında değerlendirme yapan Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

"Son yıllarda artan maliyetler ve çetin rekabet şartlarından dolayı peş peşe iflas açıklayan yılların köklü otobüs işletmecilerinden sonra, sektörde var olmayı başaranlar dahi, işçi çıkartarak, ikramlarını durdurarak hatta muavinsiz seferler düzenleyerek ekonomik açmazda yol bulmaya çalıştı. Bu var olma savaşında, Coronavirusün yarattığı sorunlar ise firmalara adeta son ekonomik darbeyi vurdu."

"Geçtiğimiz mayıs ayında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, seyahat kısıtlayıcı tedbirlerin hayata geçirilmesiyle birlikte ciddi sorunların içine girmiş olan ‘şehirlerarası otobüs işletmeciliği yapan firmaların’ devlet desteği olmadan ayakta kalmasının imkânsız olduğu söylemiş, başta vergisel indirim ve muafiyetler olmak üzere çözüm önerilerimizi sunmuştuk.
Adeta can çekişen sektör bugüne kadar ilgili Bakanlıklarca görmezden gelinirken, tavan fiyatlarla vatandaşın yükünü esnafa, esnafın yükünü vatandaşa yükleyerek, suya sabuna dokunmayan yol almaya çalışan hükümet, nihayet taşın altına elini koydu ama çok geç oldu.Çok kritik zamanlarda desteksiz yol almaya çalışan firmalarının bilançoları iyice bozulurken desteklenmek için aylarca neyin beklendiği kocaman bir soru işaretine dönüşmüş durumdadır."

"Hükümet, bu örnekte olduğu gibi tüm koronavirüs desteklerinde geç kaldığı gibi destekler bütünlüklü bir plana sahip olmamaktadır. Mali destekler, tepkilere göre kısım kısım değil; doğru zamanda, yeterli kapsamda ve bütüncül bir yapıda kurgulanmalıdır. Geç ve plansızca açıklanan destekler destek değildir."

Öne Çıkanlar