'CHP’nin hedefi yeni partilerle birlikte büyük ittifak’

'CHP’nin hedefi yeni partilerle birlikte büyük ittifak’
Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nı içine yeni partileri de alacak şekilde büyütmek istediği ve ‘Artık sağ-sol kavramlarını kenara bırakmalıyız. Başka çare yok’ dediği iddia edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nı, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun partilerini de içine katarak büyütmek istediği iddia edildi. CHP liderinin, Babacan ve Davutoğlu ile ilgili "aynı pencereden bakıyoruz" ve "yüzde 99 uyumluyuz" çıkışlarının, siyaset kulislerinde "açık iş birliği çağrısı" olarak yorumlandığı konuşuluyor.

Milliyet’ten Şevket Yaman’ın kulislere dayandırdığı habere göre, hem referandumdaki "hayır" blokunun hem de Millet İttifakı’nın oluşumunda "oyun kurucu" rolünü üstlenen Kılıçdaroğlu’nun yeni siyasi tabloda da bu pozisyonunu sürdürmeyi ve ittifakı büyütmeyi hedeflediği öğrenildi.

‘KILIÇDAROĞLU: ARTIK SAĞ SOL KAVRAMLARINI BİR KENARA BIRAKMALIYIZ, BAŞKA ÇARE YOK’

Kılıçdaroğlu‘nun, yeni partiler ile İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında kurulabilecek ve CHP’yi dışarıda bırakabilecek sürpriz ittifakların da önüne geçmeyi istediği ifade edildi. Bu çerçevede, Babacan ve Davutoğlu’nun partileriyle, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasında tek ya da iki ayrı ittifakın kurulabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda yakın çevresine, "Artık sağ-sol kavramlarını kenara bırakmalıyız. Demokrasiyi savunanlar bir arada olmak zorunda. Başka çare yok" dediği ileri sürüldü. Bu nedenle, yeni siyasi oluşumlarla iş birliği zemini yakalanmasını sağlamak için artık kamuoyu önünde de sıcak mesajlar verdiği kaydedildi.

Kulislerde, CHP’nin içinde olmadığı yeni bir ittifakın kurulmasının ve CHP’nin HDP ile birlikte hiçbir ittifakta yer almayan parti haline gelmesinin, partiyi hedeflerinden uzaklaştıracağının konuşulduğu aktarıldı.

KURMAYLARA TALİMAT: 'YENİ PARTİLERLE İLGİLİ OLUMSUZ KONUŞMAYIN, BİZİM HEDEFİMİZ İKTİDAR'

Kılıçdaroğlu’nun, bazı MYK toplantılarında kurmaylarına, "Yeni partileri tartışmayın. Olumsuz açıklamalar yapmayın. Bizim hedefimiz iktidar. İktidarı tartışacağız" talimatını verdiği iddia edildi. Kılıçdaroğlu’nun yeni ittifaklarla ilgili yakın çevresine ise, "Artık sağ-sol kavramlarını kenara bırakmalıyız. Demokrasiyi savunanlar bir arada olmak zorunda. Başka çare yok" dediği ileri sürüldü.

İTTİFAK ANKETLERİ YAPTIRILDI: "HAYIR" ÇIKTI

CHP yönetiminin, yeni partilerle ilgili kamuoyu araştırmaları da yaptırmaya başladığı belirtildi. Son birkaç ayda yapılan anketlerde, Babacan ve Davutoğlu ile ilgili sorulara da yer verildiği, böylece seçmenin bu oluşumlara desteğinin ölçüldüğü kaydedildi.

CHP tabanının, Babacan ve Davutoğlu’nun partileriyle bir seçim ittifakı kurulmasına nasıl baktığının da araştırıldığı öğrenildi. Yapılan bir ankette, CHP tabanının yaklaşık yüzde 40’ının "yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu" düşündüğü, ancak bunların tamamına yakınının, "bu yeni partiye oy verir misiniz" sorusuna "hayır" dediği tespiti yer aldı.

Öne Çıkanlar