Kılıçdaroğlu'ndan hükümete 5 maddelik çağrı

Kılıçdaroğlu'ndan hükümete 5 maddelik çağrı
Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle Parti Meclisi'ni burada toplayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidara 5 başlıkta çağrı yaptı.

ARTI GERÇEK-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü vesilesiyle parti meclisini Sivas'ta topladı.

Burada açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, parti meclisi toplantısı öncesi Sivas Kongresi'nin önemini ve sonrasında başlayan süreci anlattı.

Sivas'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün önemli bir aktör olarak ortaya çıktığı yer olduğunu belirten CHP lideri, "TBMM Başkanına seslenmek istiyorum. Seçimi kazanıp Meclis'e gelen milletvekillerine 1921'deki beyanneme verilmelidir" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"27 Haziran 1919. Atatürk’ün Sivas’a ilk gelişidir. Sivas’ın Mustafa Kemal Atatürk’e vermiş olduğu değer kayda değerdir. 4 Eylül’de Sivas Kongresi gerçekleşir. Sivas Kongresi’nde alınan kararlar önemlidir. Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür der. Kuvay-i Milliye burada egemen bir güç olarak milletimizin önüne konuluyor. Manda kabul edilemez der. Uzun tartışmalar sonra Gazi Mustafa Kemal kongre başkanlığına seçilir.

- CHP’nin ilk kurultayı Sivas Kongresi’dir. Parti kurulmadan önce kongresini yapan dünyadaki tek partiyiz. Mücadele kutsal bir mücadeledir. Bizim eksenimiz bağımsızlıktır, kalkınmaktır, büyümektir. Bizim eksenimiz altı oku ile belirlenmiştir. Gazi Mustafa Kemal bunu ifade eder ve ilk kurultayımız 1927’dir der.

- 21 Ekim 1920 TBMM beyannamesi. Çoğu milletvekili arkadaşımızın bundan haberi yoktur. 1920’de TBMM öyle bir beyanname yayınlıyor ki.. TBMM kendi ordusunun hangi azim ve kararlılıkla yola çıktığını anlatıyor. TBMM halkın yoksulluk sebeplerini ortadan kaldırmayı başlıca hedef koyar. Buna göre sosyal kardeşliği hakim kılarak halkın ihtiyaçlarına göre bir örgütlenme yapılacaktır.

- Cumhuriyet kurulur. Bir borç batağına saplanan bir imparatorluk vardır. Osmanlı  sanayi dönemini kaçırmıştır. Atatürk 1935’te "uçurumun ucunda kanlı bir ülke, yıllar sonra saygı ile tanınan bir devlet" diyor.

- TBMM Başkanına bir çağrı yapmak isterim her seçim sonrası milletvekili arkadaşlara bir beyanname gelecekse 1920'de TBMM'nin beyannamesi verilmesi gerekir. TBMM'nin Milli Kurtuluş Savaşı sırasında izlediği rota burada açıkça belli edilmiştir. Cumhuriyet kurulmuş ve yeni yönetimi büyük sorunlar beklemektedir."

- Tıbbiyeli Hikmet'i de anıyoruz; o Mustafa Kemal'e 100 yıl önce 'Mandayı kabul edecek olanları şiddetle reddederiz. Manda düşüncesini siz bile kabul etseniz, sizi de reddederiz. Sizi vatan batırıcısı olarak ilan eder; karşı koyarız' demiştir."

- 1930 Merkez Bankası'nın kuruluşu. Gazi'nin döneminde ne oldu diyorlar. CHP'nin dikili ağacı var mı, bu ülkeye hizmet ettiler mi diyorlar! İnsaf denen bir şey var. Ve bütün bunların planlı olması gerektiğini söylüyorlar. Hatırlarsınız 2019'da bir dönem TC'nin kalkınma planı yoktu. 21. yüzyıldan bahsediyorum. Kalkınma planı olmayan bir devletimiz vardı. 
14 Ağustos 1934 Seka Kağıt Fabrikası. Şimdi kapandı, dünyanın sayılı kağıt fabrikalarından biriydi kurulduğu yıllarda. Kayseri'de uçak fabrikasının temelini attılar 1925'te. 9 yıl sonra Kayseri'de üretilen uçak Ankara'ya indi. Türkiye uçak üreten bir devlettir, sanayi devrimini yakalayan bir devlettir artık. Yoksulluk içinde her kuruşun hesabını vererek bunu yaptılar."

'SURİYELİLERE DEĞİL, İÇ SAVAŞ ÇIKARANLARA, SİLAH GÖNDERENLERE KIZIN'

Kılıçdaroğlu sözlerinin devamında şunları söyledi:

"-Bir krizin ortasındayız. Toplantı yaptık krizden nasıl çıkabiliriz diye. Dinlemediler kriz yok diye. Siyaset adamının ön görüsü kısırsa yönetemez.

-Suriye'ye girildi, neden? Ortadoğu bataklığına girildi, neden? Suriyelilere kızıyoruz, neden? AK Partili kardeşlerime sesleniyorum. Onlara değil, onları buraya gönderenlere kızın. Müslümanı müslümana kırdırana kızın. Silah gönderenlere, iç savaş çıkartanlara kızın. Kahramanlık edebiyatı yapıyorlar. Kendi toprağından Süleyman Şah Türbesi'ni kaçıranlar nasıl kahraman oluyor?"

HÜKÜMETE 5 BAŞLIKTA ÇAĞRI

CHP lideri, konuşmasının devamında hükümete 5 başlıkta çağrı yaptı. Kılıçdaroğlu o maddeleri şöyle açıkladı:

"1. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. 

2. Güçler ayrılığı ülkesi. Güçler bir kişinin elinde, gücün kontrol edilmesi lazım. Devlet artık eski devlet değil. İki devlet var şu an Türkiye'de. Bir Saray devleti, bir de Türkiye Cumhuriyeti. Devlet içten içe çürüyor. Yargı bağımızlığı...Yok bunlar.

3. Devlet yönetiminde şeffaflık. 

4. Ekonomik kriz var. Sorunu yaşayanları dinleyeceksiniz. Ekonomik Sosyal Konsey topla. Dertli insanları topla dinle. Sanayici, esnaf, çiftçi ne diyecek dinle. Ben dinlemem diyor. Ekonomik Sosyal Konsey Anayasa'da var. Kanun var. Son 5 Şubat 2009'da toplanmış. Peki derdi kimden öğreniyorsunuz. Damat mı söyleyecek? Damadın daha önemli işleri var.

5. Dövizle verdiğiniz garantileri Türk Lirasına çevirin. Faturaları vatandaşlar ödüyor. Memur, vatandaş, sanayici ödüyor."

'HİÇ KİMSE UMUTSUZLUĞA KAPILMASIN'

"Sivas Kongresi'nin 100. yılında bunları büyük bir samimiyetle dile getirdik. Bunları yerine getirdiklerinde ilk biz alkışlayacağız. Elbette sorunlar var ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Kurtuluş Savaşı'nda bu ülkenin insanları nasıl birlikte mücadele ettiyse, bizim görevimiz de onların kurduğu cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar