CHP Sözcüsü Öztrak: Bütçe zor durumdaki vatandaşlar için kullanılmalı

CHP Sözcüsü Öztrak: Bütçe zor durumdaki vatandaşlar için kullanılmalı
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, koronavirüsün getirdiği ekonomik sorunlar için önlemler dizisi açıkladı.

Koronavirüs salgının yarattığı ekonomik tahribat herkesi etkilerken, çalışanlar bu sürecin en çok kaybedeni oldu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak salgının ekonomiye yansımalarının etkisinden çıkacak bir dizi önlem alınması için çaprı yaptı.

"Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanmalı" diyen Öztrak uzmanlardan görüş alınarak yapılacak müdahalelerde öncelikle bütçenin zor durumdaki vatandaşlar için kullanılması gerektiğini belirtti.

Öztrak, koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizden çıkış için öncelikli olarak atılması gereken en acil adımları; gerçekçi bir program hazırlanması, ek bütçe çalışmalarına hemen başlanması, garantilerin durdurulması ya da TL’ye çevrilmesi ile Ekonomik ve Sosyal Konsey’in toplanması şeklinde sıraladı.

EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY TOPLANMALI

Öztrak, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanmalı; istişare ve diyalog mekanizmaları çalıştırılmalı.

Büyüme, işsizlik, enflasyon, cari denge başta olmak üzere makro dengeler revize edilmeli. Tutarlılığı yüksek, ufuk açan gerçekçi bir program milletin önüne konulmalı.

EK BÜTÇE ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALI

Bütçe artık uygulanamaz hale geldiği için ek bütçe çalışmalarına başlanmalı.

Kamuda tüm harcamalar gözden geçirilmeli. "İtibardan tasarruf olmaz" mantığıyla yapılan gösteriş harcamaları durdurulmalı.

DÖVİZ GELİRLİ GARANTİLER TL'YE ÇEVRİLMELİ

Kamu-özel işbirliği sözleşmelerini mutlaka ilgilileriyle müzakere edilmeli. Dövize endeksli gelir garantilerini mutlak surette TL’ye çevrilmeli. Mücbir sebep hükümlerinin işletilmesi imkânı varsa söz konusu garantiler durdurulmalı.

Bütçede yaratılacak alan öncelikle zor durumdaki vatandaşlar için kullanılmalı. Krizi fırsata çevirmek için Türkiye’nin beşeri ve fiziki sermayesini koruyacak, bir neslin kötü beslenme nedeniyle yitirilmesini önleyecek tedbirler alınmalı.

Başta G-20 ülkeleri olmak üzere küresel işbirliği platformlarıyla iletişim artırılmalı. Türkiye’nin risk primini aşağı çekecek önlemler alınmalı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar