CHP Sözcüsü Öztrak'tan önemli iddia: Türkiye'yi IMF kapısına götürecek Cumhur İttifakı'dır

CHP Sözcüsü Öztrak'tan önemli iddia: Türkiye'yi IMF kapısına götürecek Cumhur İttifakı'dır
Öztrak, iktidarın IMF'ye giderek borçlanabileceğini ifade ederek, 'Mevcut yönetim hızla IMF’ye gidebilir. Türkiye'yi IMF kapısına götürecek Cumhur İttifakı'dır' dedi.

CHP Ekonomi Masası, Ankara’da ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi. CHP Ekonomi Masası’nda bulunan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel ve Lale Karabıyık, Milletvekilleri Abdülatif Şener, Bedri Serter, Çetin Osman Budak, Mehmet Akif Hamzaçebi, Mehmet Güzelmansur, Orhan Sarıbal, Özkan Yalım ve Turan Aydoğan gazetecilerle yapılan buluşmaya katıldı.

Öztrak, yaptığı sunumda "2018 Temmuz’unda Türkiye fiilen ucube Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçti. Kurumsal alt yapı tamamen çöktü ve ekonomi şarampole yuvarlandı" dedi.

Türkiye’nin risk priminin görülmemiş seviyelere çıktığını, Türkiye’nin Bolivya, Moğolistan, Ruanda gibi ülkelerle aynı ligde olduğunu belirten Öztrak "2018’den 2022’ye tahvil faizleri en çok artan ülkeyiz. Parası en çok değer kaybeden ülkeyiz. Bunun arkasındaki neden kötü yönetimdir. Yani dışarıdan gelen bir şey yok. Dışarıda da enflasyon var ama bizimki kadar yüksek değil. Paramız pul edildi" ifadelerini kullandı.

YENİ KURUMLAR, YENİ KURALLAR VE YENİ KADROLAR

'Üç yeniyle, dört sütun üzerine oturan sürdürülebilir kalkınma stratejisiyle' ekonomiyi düzelterek inşa edeceklerini belirten CHP’li Öztrak, ‘Yeni Kurumlar’, ‘Yeni Kurallar’ ve ‘Yeni Kadrolar’ı hayata geçireceklerini belirtti. Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre ekonomik üretim için, eğitim politikalarından kamu ve özel arasında diyaloğa kadar çok sayıda adım atacaklarını söyledi.

Öztrak, "Strateji ve Planlama Teşkilatı kurulacak. Zenginliğin hakça paylaşılmasına ihtiyaç var. Herkes insana yaraşır işlere ulaşabilecek. Cinsiyet eşitliğini sağlayacağız. Kimse dışlanmayacak" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ENERJİ BAĞIMLILIĞINI AZALTMASI LAZIM

CHP Ekonomi Masası, Öztrak’ın sunumunun ardından gazetecilerin sorularına yanıtladı.

Türkiye’nin en büyük sorununun enerji ithalatı olduğunu vurgulayan bir gazetecinin, "Enerji için çözüm önerileriniz nelerdir? Yenilenebilir ve nükleer enerjiye dair ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Öztrak, "CHP, enerjiye büyük önem veriyor. Dünyada hızla bir enerji krizine doğru gidiliyor olması, bizim ağırlık verdiğimiz konulardan bir tanesi. Biz enerjide kaynak çeşitlendirmesi yapamadık. Doğalgaza bağlılığımız arttı. Türkiye'nin bu bağlılığı azaltması lazım. Özellikle yeşil enerji meselesine büyük önem vermesi lazım. Biz enerjiyi bir insan hakkı olarak görüyoruz. Ödeyemediği için mahrum bırakmak haksızlık" yanıtını verdi.

KILIÇDAROĞLU İKTİDARA GELMEDEN DEDİKLERİNİ YAPTIRAN LİDER OLARAK TARİHE GEÇTİ

Öztrak’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, üniversite öğrencilerinin Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldıkları öğrenim kredisi borçlarına ilişkin açıkladığı adım hatırlatıldı. "Kılıçdaroğlu iktidara gelmeden dediklerini yaptıran bir lider olarak dünya siyasi tarihine geçmiştir" diyen Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Emekliye ikramiye verdiler ama yarım yamalak verdiler. Biz bunun doğrusunu söylüyoruz. 3600 ek gösterge dedik. Seçimden önce vereceğiz dediler ama veremediler. Geldiğimiz aşamada tıpış tıpış verdiler ama mağduriyet yarattılar. Taşeron işçilere kadro dedik, olmaz dediler sonunda verdiler. Bunları hep genel başkanımız söyledi. Kendilerinin artık proje üretebilecek kapasiteleri kalmadı. Mental yorgunluklarını yıllardır itiraf ediyorlar. En son genel başkanımız gençlere dönüp KYK faizlerini ödemeyin dedi. İşte o faiz değilmiş de enflasyon farkıymış da bir sürü laf ettiler, genel başkanımızın dediği yere geldiler. CHP Genel Başkanı bu ülkenin ihtiyaçlarını biliyor."

TÜRKİYE’Yİ IMF KAPISINA GÖTÜRECEK CUMHUR İTTİFAKI’DIR

Gazetecilerin, "Ekonomiyi dış kaynak olmaksızın, taze nakit döviz olmaksızın bu durumdan çıkarabilir misiniz? IMF’ye başvurmaksızın bu ekonomi düzelebilir mi?" sorusuna ise CHP’li Öztrak, şu ifadelerle yanıt verdi:

"Bu ekonominin en önemli sorunu güven meselesidir. Burada oyun oynanırken kural değiştiren bir iktidar vardır. Döviz satmanın bir usulü vardır. Siz bunu kuralına uygun yapmadığınızda bu, oyun içinde kural değiştirmektir. Pansuman tedbirler alıyorlar ama sonuçta ortaya bir tablo çıkıyor. Türkiye’yi yöneten kadro nedeniyle çok ciddi bir güvensizlikle karşı karşıya kalıyorsunuz. Saydam ve şeffaf bir yönetim iş başına geldiği anda bu güven gelir. Hala dünyada para bol. Dünya piyasasından borçlanmak, IMF’den borçlanmaktan daha ucuz. Küresel piyasalardan finansman ihtiyacı rahatlıkla sağlanabilir. Türkiye bu krizden çıkar. Üreterek zenginleşecek bir modeli de hayata geçirebilir. Şu anda IMF’den fon ihtiyacı gözükmüyor, yeni güvenilir yönetim için. Mevcut yönetim hızla IMF’ye gidebilir. Türkiye’yi IMF kapısına götürecek Cumhur İttifakı’dır."

GEREKİYORSA KOİ SÖZLEŞMELERİ İPTAL EDİLEBİLİR

Gazetecilerin, "Kamu Özel İşbirliği projelerinin gözden geçirileceğini belirtiyorsunuz. Bu projelerin yabancı finansörlerinden kaygısını iletenler soranlar oluyor mu?" sorusuna Öztrak, "Oluyor" yanıtını verdi.

CHP’li Turan Aydoğan ise projelerin iptaline ilişkin hukuki süreçlere dair konuştu, "CHP’nin kimsenin parasında pulunda gözü yok. Bu sözleşmeler hak ihlallerine dayanıyor ise onların hukuken korunabilirliği tahkim de dahil dünyanın hiçbir yerinde yoktur ve iptal edilebilir. İptali gerekiyorsa sözleşmeler iptal edilebilir" dedi.

YAŞADIĞIMIZ KRİZ DÖRT BEŞ YILDIR SÜRÜYOR

Toplumun karamsar olduğunu "Bu mesele beş on yılda düzelmez" dediğini belirten bir gazetecinin "Sizce bu sorunlar ne zaman düzelir?" sorusuna yanıt veren CHP Konya Milletvekili Abdülatif Şener, "Büyük bir karamsarlık var çünkü bunu yaratan koşullar şu anda mevcut" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet tarihinde hiçbir krizin bir yıldan fazla sürdüğünü görmedik. Ama şu yaşadığımız kriz dört beş yıldır sürüyor. Bugüne kadar beş yıldır devam eden bir durum var. Bu yüzden buna kriz değil 'ekonomik buhran' diyoruz. Vatandaş bu süre nedeniyle umutsuzluğa kapılmıştır. İktidar ekonomiyi kötüleştirdiği için vatandaş herhalde ‘Bu durumdan çıkamayacağız’ diyor. Şu anki durumun mevcut iktidarla ilgisi vardır. Ne yaptığını bilmeyen bir iktidar var. CHP kadrolarıyla, ekonomi bilimine uyarak en kısa sürede ekonomi düzelecektir."

Öne Çıkanlar